Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ποιο είναι το αντίθετο του "όπλου"; (The Opposites Game του Brendan Constantine)


Ποιο είναι το αντίθετο του "όπλου"; Με αφορμή τον στίχο της Έμιλι Ντίκινσον 'Όπλο Γεμάτο - έστεκε η Ζωή μου", ο Brendan Constantine στο ποίημα του "The Opposites Game" προσπαθεί, ρωτώντας τις μαθήτριες και τους μαθητές του, να βρει το αντίθετο του "όπλου"

Τίτλοι τέλους για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ρεθύμνης

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ζωής για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κωφών και Βαρήκοων νομού Ρεθύμνης «Αρκάδι» μετά από 34 χρόνια παρουσίας και δράσης.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση ο σύλλογος θα παραχωρήσει στο δήμο το ιδιόκτητο γραφείο του προκειμένου να στεγαστεί εκεί μια προνοιακή δομή.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Ως γνωστόν όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους, ο οποίος κάποια στιγμή ολοκληρώνεται. Έτσι ακριβώς συνέβη και με τον «Σύλλογο Κωφών – Βαρήκοων του Ν. Ρεθύμνου ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» του οποίου ο κύκλος ζωής του πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Υποχρεωτική η μάσκα στις εξετάσεις – Τέλος σε σχολεία και πανεπιστήμια

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, ανακοίνωσε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Τα ξωτικά του τόπου μας

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνεται η νέα έκδοση που πραγματοποιείται από την Αρτέον Εκδοτική με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης & Διάδοσης Μύθων & Παραμυθιών

Πρόκειται για ένα βιβλίο που επιμελήθηκε ο ερευνητής εθνογραφίας, βραβευμένος από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργος Σπέης, με εικονογράφηση του Πρόδρομου Μάνου και της Αρτέον. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της επίπονης και μακρόχρονης ερευνητικής εργασίας του συγγραφέα πάνω σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό από το Ψηφιακό Αποθετήριο Λαϊκών Παραδόσεων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών . Η έκδοση βασισμένη σε λαϊκές αφηγήσεις ή «παραδόσεις» από όλο τον ελληνικό χώρο αποτελεί μια πλήρη παρουσίαση των ξωτικών του τόπου μας. 

“Το όνειρο του Σκιάχτρου και μουσικά παιχνίδια” Μουσικοπαιδαγωγική παράσταση

Η Μουσικοπαιδαγωγική Ομάδα «Παιχνιδιάτορες του Πύργου» της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή με τίτλο «Το όνειρο του σκιάχτρου και μουσικά παιχνίδια».

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 28 Μαΐου στις 8μμ στο πάρκο του Αγ. Σπυρίδωνα, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – 1ο Παιδικό Φεστιβάλ» (24 – 29 Μαΐου 2022) που διοργανώνει η Ενότητα Τριανδρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή στο κοινό της πόλης.

“Μαζί στο φώς, μαζί και στο σκοτάδι” – Αλκίνοος Ιωαννίδης | Είδαμε μια σπουδαία παράσταση

Τη Δευτέρα το βράδυ ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Βρεθήκαμε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και απολαύσαμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Για την ακρίβεια δεν τον είδαμε, αλλά τον ακούσαμε, τον νιώσαμε, συνυπήρξαμε σε μια διαφορετική συνάντηση. Τα Σπουδαία Events διοργάνωσαν για λογαριασμό του Διαβάζω για τους άλλους μια συναυλία στο απόλυτο σκοτάδι, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη συμπερίληψη σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Άποψη: Λένα Παπαδημητρίου "Το τέλος του σούπερ γονέα"

Συνάντησα προ ημερών τυχαία στην πλατεία της Δεξαμενής μια φίλη με τα δίδυμα αγόρια της, ηλικίας τεσσάρων ετών. Τελευταία φορά τα είχα δει μωρά στο καρότσι· λες και η πανδημία τα κράτησε δύο χρόνια αιχμάλωτα. Τώρα τα έβλεπα να συστήνονται εκ νέου στον κόσμο, μικρά άνθη που έστρεφαν το κορμί τους στον ήλιο. Το ίδιο και η υπέρλαμπρη μητέρα τους που ζουζούνιζε γύρω τους – «Πάρτε τη μπάλα να παίξετε λίγο», «Θα πάρετε να φάτε ένα τοστάκι;», «Θα τα πάω μετά στο ΚΠΙΣΝ να παίξουν στη μεγάλη σκακιέρα» κ.ο.κ. 

Δήμος Θέρμης: Αρχίζουν οι εγγραφές για το πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης παιδιών

Τα «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής» του Δήμου Θέρμης ξεκινάνε τη λειτουργία του προγράμματος Καλοκαιρινής Φύλαξης Παιδιών έτους 2022. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης (Μανδρίτσα 2) και στο κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Δρ. Ψυχολογίας Απ. Καλιάμπος: Το μπούλινγκ είναι πολυσύνθετο φαινόμενο – Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά, να βλέπουμε σημάδια

Το μπούλινγκ είναι πολυσύνθετο φαινόμενο, τόνισε ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΑΠΘ, Απόστολος Καλιάμπος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι». Έδωσε έμφαση στο ρόλο του σχολείου, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η φιλοσοφία του, αλλά και στον ρόλο των γονιών, που πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά.

ΕΕ: Όλο και λιγότεροι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση-κατάρτιση – Η έκπληξη της Ελλάδας

Σταθερή μείωση σημειώνει τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών), , καθώς από 13% που ήταν το 2011, υποχώρησε σε 10% το 2021.

Τα σκήπτρα στην πρόωρη αποχώρηση από την εκπαίδευση και την κατάρτιση κρατούν οι νέοι άνδρες με 11% το 2021, ενώ οι νέες γυναίκες που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση ανέρχονται σε 8%, σύμφωνα με την Εurostat.

Εξοπλισμός ρομποτικής και STEM στα σχολεία: 30 εκατ. ευρώ για 177.000 σετ σε παιδιά 4 – 15 ετών

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν εφέτος για εξοπλισμό ρομποτικής και STEM στα σχολεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NextGenerationEU).

Από το Κολουμπάιν έως το Τέξας: Ο επαναλαμβανόμενος εφιάλτης των επιθέσεων σε σχολεία των ΗΠΑ

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιο εύκολο να βρεις ένα όπλο παρά βρεφική τροφή». Αυτή η ατάκα του μπασκετμπολίστα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Ντέιμιον Λι, συνοψίζει τα συναισθήματα οργής και απόγνωσης που αισθάνονται οι πολίτες των ΗΠΑ – αλλά και όλου του κόσμου – μετά από το μακελειό με πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας.

Άποψη: Μαίρη Σάββα «Πού πάει ο κόσμος όταν απαγορεύεται η αφήγηση;»

«Τα βιβλία τα οποία ο κόσμος αποκαλεί ανήθικα είναι βιβλία που δείχνουν στον κόσμο τη δική του ντροπή», έγραψε κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ κι εμείς οι μετέπειτα αναγνώστες του θεωρήσαμε ότι μιλούσε για τη δική του σκοτεινή εποχή. Όμως όχι.

Στις μέρες μας, οι προσπάθειες να αφαιρεθούν τα «ενοχλητικά» βιβλία από τις βιβλιοθήκες και τα σχολεία των ΗΠΑ κλιμακώνονται με τρόπο ύπουλο, συστηματικό και υποδόριο. Ξαφνικά, εν έτει 2022 τα ράφια αδειάζουν από συγκεκριμένα βιβλία, όπως του Αρτ Σπίγκελμαν ή της Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία πολλούς ενοχλεί με την ακτιβιστική δράση της. Τι κρύβεται πίσω από την εξάπλωση της λογοκρισίας;

Καλιφόρνια: Οι γονείς θα μπορούσαν σύντομα να κάνουν αγωγές για τον εθισμό παιδιών στα social media

Το πρώτο «βήμα» έγινε στην Καλιφόρνια για νομοσχέδιο το οποίο καταλογίζει ευθύνες στις εταιρείες social media για τον εθισμό των παιδιών στα προϊόντα τους, επιτρέποντας σε γονείς να κάνουν αγωγές σε πλατφόρμες για έως και 25.000 δολάρια ανά παράβαση.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή της πολιτείας και πλέον πηγαίνει στη Γερουσία, όπου θα γίνει μακρά συζήτηση. Οι διατάξεις του ορίζουν ως «εθισμό» τις περιπτώσεις παιδιών κάτω των 18 ετών που βλάπτονται- σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, ή αναπτυξιακά- αλλά και θέλουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στα social media, όμως δεν μπορούν να το κάνουν επειδή είναι απορροφημένα ή έχουν εμμονή με αυτά.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά που έχει οριστεί η 25η Μαΐου, το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε για 18η χρονιά στο Ζάππειο Μέγαρο την μεθοδολογία και τα εργαλεία που ενεργοποιεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θεσμικούς φορείς και εθελοντικές συλλογικότητες, για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εξαφάνισης παιδιού πανελλαδικά, τις υπηρεσίες που προσφέρει στην οικογένειά του, καθώς και σε κάθε ενήλικα από 18 έως 60 ετών, που αγνοείται και διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Νέα μαρτυρία για τη «ρώσικη ρουλέτα του δρόμου»

Tεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενα με τα παιδιά που πετάγονται ξαφνικά στον δρόμο, μέσα στο σκοτάδι, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα για μερικά likes στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.