Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μελέτη: Το ορθογραφικό προφίλ των κωφών και βαρήκοων μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η παρούσα εργασία αποτελεί μια πρώτη μελέτη των ορθογραφικών δεξιοτήτων των κωφών και βαρήκοων μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σκοπό έχει να διερευνήσει εάν οι κωφοί και βαρήκοοι μαθητές είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ορθογραφικά λάθη σε σύγκριση με τους ακούοντες, τι είδους λάθη κάνουν και εάν οι παράγοντες βαθμός ακουστικής απώλειας, είδος επικοινωνίας, εκπαιδευτική βαθμίδα και τύπος σχολείου επηρεάζουν τις ορθογραφικές επιλογές τους.

Συνέδριο «Χρόνος, Χώρος και Μνήμη στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους»

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί τη διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK 2014 , στην Αθήνα, 10-12 Απριλίου, 2014.

Εγκαινιάστηκε το Erasmus+ στην Ελλάδα

Ένα ακόμη πρόγραμμα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη επταετία, το Erasmus+, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα και την Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, τα κοινά προγράμματα σπουδών και οι ανταλλαγές φοιτητών, αλλά και επιστημονικού προσωπικού μεταξύ των ανωτάτων Ιδρυμάτων της ΕΕ, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και αθλητισμού.

Αποστολή: Ρουάντα (παιχνίδι στρατηγικής)

Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής, με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο Αποστολή: Ρουάντα.

Η Αποστολή: Ρουάντα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία, μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του, όπως επίσης αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον. 

Το Ευγενίδειο διοργανώνει ημερίδα για τα χαρισματικά παιδιά

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τα χαρισματικά παιδιά ως επένδυση στο μέλλον» διοργανώνεται στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου από το Κέντρο Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και με το Σωματείο «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. Αριστείας».

Συνέδριο για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα και ανιχνεύοντας τις προοπτικές του αύριο.

Τα χαρισματικά παιδιά δίνουν εξετάσεις στην Αθήνα για το Κέντρο τους

Το πρώτο «Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά» (CTY) στην Ελλάδα το οποίο φιλοξενεί το Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια (Anatolia College) θα ανοίξει αυτό το καλοκαίρι τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές σε ένα θερινό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν τις ακαδημαϊκές τους δυνατότητες, θα ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και θα γνωρίσουν παιδιά της ηλικίας τους με παρόμοιες αναζητήσεις. Μέχρι την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, οι μαθητές της Αθήνας έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις που θα διεξαχθούν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, για τη συμμετοχή τους στο CTY Greece.

Το Ι.Κ.Α. εξέδωσε βιβλιάριο υγείας σε ανήλικο, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε υπόθεση σχετικά με την ασφάλιση ασθένειας στο ΙΚΑ ανήλικης, ως έμμεσα ασφαλισμένης. Η διαζευγμένη μητέρα, δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα, επειδή ήταν άνεργη, με αποτέλεσμα το παιδί να παραμένει ανασφάλιστο. Ο πατέρας, από την πλευρά του, είχε αρνηθεί να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να ασφαλίσει την κόρη του. Η μητέρα έχοντας την επιμέλεια του παιδιού απευθύνθηκε στο ΙΚΑ, προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα. Ωστόσο το ΙΚΑ για να προχωρήσει στην ασφάλιση ζήτησε υπεύθυνη δήλωση του πατέρα, όταν όμως πληροφορήθηκε την αρνητική στάση αυτού ζήτησε δικαστική εντολή.

«Ο γονιός δεν σπουδάζει το ρόλο του»

Η τέχνη τού να γίνεσαι γονιός είναι η δυσκολότερη και η σημαντικότερη των τεχνών. Γονείς δεν γεννιόμαστε ούτε γινόμαστε σπουδάζοντας σε σχολεία. Γονείς μάς κάνουν τα παιδιά μας και όσοι μας τοποθετούν σε γονεϊκό ρόλο.

ΗΠΑ: Η Apple αποζημιώνει γονείς για τις εφαρμογές που κατέβασαν τα παιδιά τους χωρίς έγκριση

Αποζημιώσεις ύψους 32,5 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Apple, σε χιλιάδες γονείς τα παιδιά των οποίων, έκαναν αγορές από το in-app store, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Θεατρικό παιχνίδι στην Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης ξεκινάει "θεατρικό Παιχνίδι" για παιδιά 7-11 ετών με την ομάδα θεάτρου "C. for Circus" κάθε Παρασκευή και ώρα 5-7 το απόγευμα, από 24 Ιανουαρίου.
Δηλώστε συμμετοχή, οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537.

Οι γονείς ανακαλύπτουν τη ζωή των αγοριών

Γενιές γονιών ασχολούνται μόνο με τις σύνθετες ευαισθησίες της κόρης αλλά η συγγραφέας Ρόζαλιντ Γουάιζμαν προειδοποιεί ότι το τοπίο έχει αλλάξει 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Νο 3 της λίστας με τα μπεστ σέλερ των «New York Times» (στην κατηγορία «Αdvice, How-Τo & Miscellaneous») κατέλαβε ένα εγχειρίδιο για γονείς με γιους στην εφηβεία. Το «Masterminds and Wingmen» της Ρόζαλιντ Γουάιζμαν ήρθε να ανατρέψει το στερεότυπο του «συναισθηματικά αναλφάβητου» σπυριάρη εφήβου που κολυμπά νυχθημερόν σε μια λίμνη τεστοστερόνης και ονειρώξεων. Μόλις προ ημερών το αμερικανικό «Time» αφιέρωσε εκτενές άρθρο στη γνωστή εκπαιδευτικό και στο βιβλίο της που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους εφησυχασμένους γονείς. Το τοπίο έχει αλλάξει αρκετά, ο γιος σου δέχεται πλέον στενό «μαρκάρισμα» από σεξουαλικά απελευθερωμένα και συναισθηματικά πολύ πιο εξελιγμένα κορίτσια και εσύ καταφεύγεις στις ίδιες συμβουλές που είχε πάρει ο πατέρας σου;

Η τελευταία ομιλία του 17χρονου που έμοιαζε με 90αρη

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του 17χρονου Σαμ Μπέρς από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Πρόκειται για το παιδί που έπασχε από το σύνδρομο Hutchinson-Gilford (προγηρία). Μία σπάνια ασθένεια που επιταχύνει τη γήρανση και οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από αυτή είναι μία σε κάθε 4-8 εκατομμύρια ανθρώπους. Η νόσος προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος.

Πώς το σκάκι αυξάνει το IQ

«Το σκάκι είναι στην ουσία του ένα παιχνίδι, στη μορφή του μια τέχνη και στην εκτέλεσή του μια επιστήμη». Τα λόγια ανήκουν στον Γερμανό Τασίλο φον ντερ Λάσα, σημαντικό θεωρητικό του σκακιού, ο οποίος έζησε τον 19ο αιώνα. Η λιτή περιγραφή του σκιαγραφεί επακριβώς το πνεύμα του βασιλιά των παιχνιδιών σκέψης, που τα τελευταία χρόνια ζει μια μεγάλη άνθηση παγκοσμίως. Ξεπερνώντας πλέον τα όρια των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχει αφήσει για πάντα πίσω του την ξεπερασμένη προπαγάνδα του Ψυχρού Πολέμου. Στην παγωμένη Νορβηγία, χάρη στον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν το σκάκι έχει γίνει η νέα μόδα, η Κίνα αποτελεί υπερδύναμη κυρίως στις γυναίκες, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνεται και από ένα τουρνουά. Το σκάκι έκανε ρουά ματ, παραμένοντας επίκαιρο και σε αυτόν τον αιώνα.

Εργαστήρι με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική

To Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την Διερευνητική Μάθηση Α.Ε (www.why.gr), διοργανώνουν εργαστήρι με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 8 μέχρι 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2013, 11:30-13:00 στις εκπαιδευτικές αίθουσες του μουσείου. 
Το εργαστήρι προσφέρεται δωρεάν, ενώ για τη συμμετοχή δεν απαιτούνται γνώσεις ρομποτικής ή πληροφορικής. 

Αδύναμος κρίκος της κοινωνίας η οικογένεια στη Ζάκυνθο – Αύξηση των διαζυγίων, κατά 45,20%, σε μία δεκαετία!

Η οικογένεια και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ο μεγάλος χαμένος της ελληνικής κοινωνίας και αποδεικνύονται ο πιο αδύναμος κρίκος της, ενώ θα έπρεπε να είναι ο πιο ισχυρός, δεδομένων των δυσκολιών που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας.