Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Diary of a young naturalist, του Dara McAnulty

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που διαβάσαμε πρόσφατα είναι το “Diary of a young naturalist” του Dara McAnulty.

Πρόκειται για το ημερολόγιο του περίπου δεκατετράχρονου τότε, αυτιστικού Dara McAnulty, που ξεκινάει την καταγραφή την άνοιξη του έτους και την ολοκληρώνει τον χειμώνα.

Οι σελίδες του είναι γεμάτες με πανέμορφες περιγραφές τού ιρλανδικού τοπίου, (στο βιβλίο περιλαμβάνονται τόσο ένας χάρτης των περιοχών που αναφέρονται, όσο κι ένα σύντομο γλωσσάρι) αλλά και του εσωτερικού κόσμου του αυτιστικού εφήβου.

«Ελευθέρας» [;] οι σκύλοι οδηγοί / βοηθοί αναπήρων, «βάσει του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους»

Προβληματισμό και αγανάκτηση έχει προκαλέσει το άρθρο 21 του Ν. 4830, σύμφωνα με το οποίο οι σκύλοι οδηγοί / βοηθοί αναπήρων, χρήζουν ελευθέρας εισόδου, σε εστιατόρια, επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, «βάσει του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους», χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσδιορισμός για το ποια είναι αυτά και αγνοώντας πλήρως ποιοι σκύλοι εκπαιδεύονται συνήθως ως οδηγοί/βοηθοί αναπήρων.

Το θέμα ανέδειξε η κα Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγος, ιδρύτρια και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Σκύλοι Οδηγοί Λάρα-Lara Guide Dog School.

Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων το πρώτο σχολείο πανελλαδικά με "έξυπνο φωτισμό"

Στο πλαίσιο του προγράμματος της δημοτικής Αρχής για αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων της πόλης, ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού απέκτησε το πρώτο σχολείο πανελλαδικά με «έξυπνο φωτισμό». Πρόκειται για το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, το οποίο φιλοξενεί και Εσπερινό σχολείο.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου γίνεται πιλοτικά στην παρούσα φάση, χρησιμοποιώντας φώτα υψηλής ποιότητας, με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ηλεκτροφωτισμού. Έτσι αναβαθμίζεται η ποιότητα του φωτός, αλλά και η φωτεινότητα μέσα στις σχολικές αίθουσες, αφού τα φωτιστικά σώματα είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν την ποσότητα του φωτός που έχει διαθέσιμη ο κάθε μαθητής και αυτορρυθμίζονται αναλόγως. Αυτό μειώνει την οπτική κόπωση των ματιών και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Παρέμβαση Παπανικολάου για να δεχθούν 13χρονο κορίτσι με Ασπεργκερ σε σχολείο του Αλίμου

«Εχω σύνδρομο Ασπεργκερ, αποφάσισα να δράσω για όλους», είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δημήτρης Παπανικολάου, παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Εφήβων το 1995 και επί σειρά ετών μέλος της Εθνικής Ανδρών. Και ήταν μία υπόσχεση που δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έγινε πράξη στην περίπτωση 13χρονης μαθήτριας, επίσης με σύνδρομο Ασπεργκερ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με το «τέρας» της γραφειοκρατίας. 

Μεταρρύθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης

Μετά τη Μεταπολίτευση αναπτύχθηκε μια πολιτική και οικονομική δυναμική για ουσιαστικές εκπαιδευτικές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που είχαν επιταθεί την περίοδο της χούντας. Το 1974 ιδρύεται και η Επιτροπή Παιδείας της ΕΟΚ, που οδηγεί αργά αλλά σταθερά στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών σε θέματα εκπαίδευσης και στη δημιουργία ενός καταλόγου αρχών για την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την προσαρμογή των εθνικών οικονομιών στις αυξανόμενες απαιτήσεις της ενωμένης Ευρώπης.

Πόσα φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη χρειάζονται τα παιδιά; Τι απαντά παιδίατρος

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη σωστή διατροφή και τι πρέπει να αποφύγετε. Όλο αυτό μπορεί να σας μπερδέψει, ειδικά αν είστε γονείς που πρέπει να φροντίσετε την ανάπτυξη των παιδιών σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν σχεδιάζετε και προετοιμάζετε γεύματα για την οικογένειά σας, σύμφωνα με τον παιδίατρο Mark R. Corkins, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Δήμος Αθηναίων: Έργα 4,5 εκατ. € σε σχολεία για εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ένα σχολείο με ανοιχτές τις πόρτες του για όλα τα παιδιά. Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στους μαθητές και τις μαθήτριες με αναπηρίες να έχουν εύκολη πρόσβαση στους σχολικούς χώρους, βρίσκεται όπως αναφέρει, σε πλήρη εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, συνολικά 257 σχολικές μονάδες και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης θα αποκτήσουν ράμπες και WC, κατάλληλα για ΑμΕΑ. Το έργο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων έχει ως στόχο να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρίες μέσα στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.

Live Without Bullying: δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε μαθητές, γονείς και καθηγητές κατά του εκφοβισμού

Το «Live Without bullying» δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying. Η συμβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται από την έμπειρη ομάδα των συμβούλων του Live Without Bullying (LWB) βασίζεται στην προσωποκεντρική και γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Σεξουαλική Αγωγή (01-11-2021 έως 11-04-2022)

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Σεξουαλική Αγωγή: Μία παιδαγωγική ασπίδα απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και στον εκφοβισμό.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης; Έχουν παρατηρηθεί τυπικές συμπεριφορές θυμάτων και θυτών; Ποιος είναι ο ρόλος της σχολικής κοινότητας γενικά και των εκπαιδευτικών, ειδικότερα, εάν πέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό; Πώς η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει την/τον εκπαιδευτικό;

Βέλγοι μαθητές βγήκαν με αναπηρικό αμαξίδιο στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης για έναν σκοπό!

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του προγράμματος Erasmus ΚΑ220 πραγματοποιείται επίσκεψη 5 Βέλγων μαθητών και 2 καθηγητών στο 1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου έως και Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021.

Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται εκμάθηση λογισμικού σχεδίασης 3D εκτύπωσης (Capture Reality) με μετακινήσεις στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει τις νοσηλείες στους νέους

Καθώς το νέο στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσει από το καλοκαίρι οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές.

Τα δεδομένα αυτά στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 99 κομητείες σε 14 πολιτείες όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους έπεσε από τα μέσα Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021.