Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

3 Στρατηγικές για να αυξήσετε τη συμμετοχή των μαθητών στην τάξη.

Πολλοί εκπαιδευτικοί αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής των μαθητών τους στην τάξη τα τελευταία δύο χρόνια. Δείτε μερικές λεκτικές και μη λεκτικές στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν τους μαθητές να συμμετέχουν περισσότερο στο μάθημά σας.

Ενημερωτικές Διαλέξεις για την ανάπτυξη του λόγου- ομιλίας των παιδιών προσχολικής & σχολικής ηλικίας

Η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοθεραπευτών – Ειδικών Παιδαγωγών, θα πραγματοποιήσει Δωρεάν Ενημερωτικές Διαλέξεις για γονείς- κηδεμόνες σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του λόγου – ομιλίας των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, διαταραχές που είναι δυνατόν να προκύψουν και τρόποι πρόληψης και παρέμβασης.

Τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους από τη χρήση ακουστικών

Σε εθνική δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ηλικίας δημοτικού ή γυμνασίου χρησιμοποιούν συσκευές ήχου, ενώ είναι όλο και πιο διαδεδομένο να φορούν ακουστικά. Ωστόσο, αυτό ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Άγχος αποχωρισμού

Είναι μια φυσιολογική φάση που την περνούν όλα σχεδόν τα παιδιά σε διαφορετικό διάστημα και ένταση. Κάποιες φορές ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής, άλλες φορές γύρω στους 12 μήνες ή αργότερα, μόλις η μητέρα απομακρυνθεί, το παιδί εκδηλώνει φόβο και αγωνία. Δεν την αφήνει να λείψει ούτε στιγμή, ούτε για να απαντήσει στο τηλέφωνο στο διπλανό δωμάτιο, ούτε για να λουστεί, ούτε για να μαγειρέψει! Είναι μια περίοδος που η μητέρα νιώθει μια τρομερή δέσμευση και συχνά βρίσκεται σε απόγνωση. Συνήθως η φάση περνά γρήγορα αλλά καμιά φορά μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα 2,5 χρόνια ή και αργότερα.

Μαθητές από την Ελευσίνα ενημερώνουν πολίτες για τις φυσικές καταστροφές με διασκεδαστικό τρόπο

Έπειτα από μια κουραστική ημέρα, γυρίζεις στο σπίτι σου και διαπιστώνεις ότι έχει πιάσει φωτιά. Τι μπορείς να κάνεις για να τη σβήσεις; Μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ελευσίνας αποφάσισαν να μετατρέψουν το παραπάνω εφιαλτικό, αλλά πιθανό σε όλους μας να συμβεί, σενάριο σε ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι escape room, με στόχο τη σωστή ενημέρωση του κοινού γύρω από τις πυρκαγιές.

Τα 10 χαρακτηριστικά του καλού μαθητή – Τι να κάνουν οι γονείς για να τα αναδείξουν

Ας ξεκινήσουμε με μία απλή υπενθύμιση: καλός μαθητής δεν είναι αποκλειστικά το παιδί που παίρνει καλούς βαθμούς!

Οι μαθητές που είναι επιτυχημένοι στην τάξη παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το πολιτισμικό τους υπόβαθρο.

Πρόωρη εφηβεία: Πώς συνδέεται με το άγχος στην εγκυμοσύνη;

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει «πρόωρη εφηβεία» στα κορίτσια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα υψηλά επίπεδα στρες στην εγκυμοσύνη είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα πρόωρη εφηβεία για τα κορίτσια, σύμφωνα με μια πρόσφατη και πρώτη στο είδος της μελέτη.

Ημερίδα «Μετανάστευση και εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» – 2 Μαρτίου 2024

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας». Η ημερίδα διοργανώνεται από την Έδρα UNESCO για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης), το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

NEETs, οι νέοι στη Βρετανία είναι πολύ φτωχοί για να εργαστούν

Το φαινόμενο των NEETs δεν είναι νέο. Ούτε στη Βρετανία -περί ης ο λόγος- ούτε και αλλού…

Πρόκειται για νέους ηλικίας 16-25 ετών, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης.

Άποψη: Ηλίας Μαγκλίνης - «Είσαι ένα εργαλείο για το παιδί μου»

«Ενα παιδάκι μου ‘κανε κάθε φορά που με έβλεπε το σχήμα της καρδιάς με το χεράκι του», διηγούνταν την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Δογάνης, διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκoμείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».