Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

“Κουδούνι για μέσα”

Διάλειμμα τέλος. Μετά από 15-20 λεπτά απόλυτης τρέλας, το κουδούνι χτυπάει για μέσα. Και ένας νέος πανικός αρχίζει. Μαθητές που τρέχουν για να μπουν στις τάξεις τους και σπρώχνονται για να φτάσουν πρώτοι. Καβγάδες, μικροτραυματισμοί, φασαρίες, ένταση...

Πόσο πιο απλό και αποτελεσματικό είναι ένα σύστημα όπου οι μαθητές, μόλις χτυπάει το κουδούνι, συγκεντρώνονται στο προαύλιο και κάνουν γραμμές, ακριβώς όπως γίνεται στην προσευχή; 

Βοηθήστε το παιδί που λατρεύει τα μαθηματικά

Μήπως ανήκετε στις μαμάδες που μισούσαν ανέκαθεν τα μαθηματικά και νιώθετε ότι δεν έχετε ιδέα; Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε καλά μαθηματικά για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει τις ικανότητές του. Απλά δείξτε ενθουσιασμό και καθόλου πίεση όταν το εισάγετε σε βασικές έννοιες. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να ενισχύσετε την κλίση του παιδιού στα μαθηματικά.

Τα νήπια προτιμούν τους νικητές…

Μόλις που έχουν μάθει να περπατάνε και να μιλάνε. Μόλις που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με άλλα συνομήλικά τους παιδιά. Και όμως, αυτά τα μικροσκοπικά νήπια «ζυγίζουν» στοιχεία του κοινωνικού στάτους των ανθρώπων γύρω τους προκειμένου να αποφασίσουν ποια άτομα προτιμούν να συναναστρέφονται και ποια όχι. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν μέσα από μελέτη τους σε νήπια ηλικίας 21-31 μηνών.

Ιταλία: finito το κινητό στο σχολείο και… ω του θαύματος!

Στη γειτονική χώρα, το πρώτο σχολείο που αποφάσισε να απομονώσει τα παιδιά από το Ιντερνετ και τα social media, τα πάει περίφημα. Καλύτερα να κάνουν φασαρία στην τάξη, παρά αυτή η νεκρική σιγή του διαδικτυακού εθισμού κατά τη διάρκεια του μαθήματος - λένε οι καθηγητές 

«Κάτω από τη βάση» η ανώτατη εκπαίδευση

Δέσμια του κράτους και των αλλεπάλληλων εμπνεύσεων των κατά σειράν υπουργών Παιδείας είναι η ελληνική παιδεία, με πιο εμφατικό παράδειγμα την κατάσταση στα ΑΕΙ. Αυτό αποδεικνύει η Εκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017, που παρουσιάζει η «Κ» και κατέθεσε χθες η ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής ΑΔΙΠ στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Eλένη Tάνου: H δασκάλα που πάει κάθε πρωί στην Τέλενδο με βαρκούλα

H Τέλενδος με λιγότερους από 100 κατοίκους είναι κοντά στη Κάλυμνο και έχει τη δική της δασκάλα η οποία καθημερινά περνά στο νησί με βάρκα. 

Η 30χρονη Ελένη Τάνου, κάθε πρωί παίρνει την βαρκούλα από την Κάλυμνο για να περάσει απέναντι όπου την περιμένουν οι λιγοστοί μαθητές του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου, για να πάνε όλοι μαζί στην τάξη. 

«Θεραπευτικός» λαχανόκηπος για παιδιά και ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές

Σκάλισμα, πότισμα, φύτευση λαχανικών και φυτών είναι μερικές από τις «δουλειές» που κάνουν δυο φορές τον μήνα παιδιά, αλλά και ενήλικες με αυτισμό ή αναπτυξιακές διαταραχές σε έναν λαχανόκηπο στην Παιανία.