Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Πώς να εκπαιδεύσεις τους μικρούς μαθητές



Σε άρθρο της 20ης Δεκεμβρίου 2009, στην εφημερίδα "The New York Times", ο Benedict Carey αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η γνωστική ψυχολογία βοηθά να βελτιώσουν τις ικανότητές τους οι μικροί μαθητές.
Το άρθρο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι "στο μεγαλύτερο τμήμα του περασμένου αιώνα, εκπαιδευτικοί και πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν μαθηματικά, πριν από την ηλικία των πέντε χρόνων, ότι ο εγκέφαλός τους απλώς δεν ήταν έτοιμος.
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν ανατρέψει εκ βάθρων αυτή την άποψη- αυτή και μια σειρά άλλων απόψεων για τη γεωμετρία, την ανάγνωη, τη γλώσσα και τον αυτοέλεγχο στη σχολική αίθουσα. Τα ευρήματα, κυρίως, από τον τομέα της γωνστικής νευροψυχολογίας, βοηθούν να αποσαφηνιστεί, πότε ο νεαρός εγκέφαλος είναι σε θέση να συλλάβει βασικές έννοιες..."
Το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά υπάρχει διαθέσιμο εδώ, ενώ σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα Building Blocks που αναφέρεται μέσα στο κείμενο.

Ο ιμπεριαλισμός της φιλανθρωπίας




Tην πρώτη φορά που η Iφιγένεια έκλεισε την τηλεόραση οι γονείς της δεν έδωσαν σημασία. Aλλά η μικρή το έκανε και το ξαναέκανε πολλές φορές. Kαι μάλιστα μέσα στις γιορτές, με το δημοτικό σχολείο κλειστό και με την ανοχή των δικών της να παρακολουθήσει τα αγαπημένα της προγράμματα. H μητέρα της κάποια στιγμή πρόσεξε πως η μικρή έκλεινε την τηλεόραση όταν προβάλλονταν μηνύματα μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα «πεινασμένα παιδιά της Aφρικής».


Σας προτείνουμε να διαβάσετε το εύστοχο άρθρο "Ο ιμπεριαλισμός της φιλανθρωπίας" του Τάκη Καμπύλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά:





Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης




Τη Δευτέρα 28 και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται τους  μικρούς του φίλους για να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τα παιδιά με τη φαντασία τους και την καθοδήγηση του ζωγράφου Διονύση Καμπόλη και της παιδαγωγού Γκέλης Τζαμουράνη θα ζωντανέψουν με χρώματα, πολύχρωμα χαρτιά και με άλλα υλικά, ιστορίες με καλικάντζαρους και θα υποδεχτούν την Πρωτοχρονιά κατασκευάζοντας τα δικά τους καράβια.

Δευτέρα, 28/12, 11:00 - 13:00
Τετάρτη, 30/12, 11:00 - 13:00, για παιδιά  5-10 ετών
Συμμετοχή (παρέχονται τα υλικά): 7 ευρώ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφυτου Δούκα 4)

Η πορεία του Santa Claus


Θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία  του Santa Claus κατά την παραδοσιακή διανομή δώρων με το έλκηθρο; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) και να διαπιστώσετε πού ακριβώς βρίσκονται ο Santa Claus και οι τάρανδοί του.
Πώς ξεκίνησε όμως αυτη η καταγραφή; Το 1955, ένα πολυκατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου εδρεύει η NORAD, είχε δημοσιεύσει διαφήμηση, στην οποία έδινε το τηλέφωνο επικοινωνίας του Santa Claus. Εξαιτίας όμως ενός τυπογραφικού λάθους, χτυπούσε ασταμάτητα το τηλέφωνο της Δοιήκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας. Παρά την αρχική έκπληξη, ο αξιωματικός υπηρεσίας άρχισε να εξηγεί στους μικρούς φίλους πώς βοηθά τον Santa Claus να βρίσκει την πορεία του μέσα από τα ραντάρ.
Από τότε, κάθε χρόνο, η NORAD αναλαμβάνει να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ακριβή τοποθεσία του Santa Claus. Πρόσφατα, το Google συντάχθηκε στην πρωτοβουλία αυτή και επιτρέπει στους επισκέπτες του να τον εντοπίσουν μέσω του Google Earth και να παρακολουθήσουν τρισδιάστατα βίντεο με τη φιγούρα του να ίπταται πάνω από μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι, η Μόσχα κλπ.
Επισκεφτείτε τη σελίδα της NORAD και ρίξτε μια ματιά για την πορεία του Santa Claus. Μην τρομοκρατηθείτε όταν δείτε ότι έχει ολοκληρώσει το μοίρασμα των δώρων για φέτος: ο δικός μας Αη Βασίλης ακόμη δεν ξεκίνησε το ταξίδι του!!

Έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων



όπως θα γεμίσει του Χριστού το τραπέζι,
έτσι να γεμίσουν και τα δέντρα μας ελιές

Με έθιμα και παραδόσεις ριζωμένες βαθιά πίσω στο χρόνο όλες οι περιοχές της Ελλάδας υποδέχτηκαν τη γέννηση του Χριστού. Τσιτσί, Χριστόξυλο, ραγκουτσάρια, καρκατζόλια, τσιλικρωτά, Μωμόγεροι, τάισμα της βρύσης, αναμμένο πουρνάρι και ό,τι άλλο έχουν σκαρφιστεί οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, για να υποδεχτούμε και να τιμήσουμε την πιο χαρούμενη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε τα έθιμα και τις παραδόσεις ανά την Ελλάδα και δεν μπορείτε να επισκεφτείτε τις διάφορες περιοχές, μπορείτε να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και να ενημερωθείτε. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε τα άρθρα "Έθιμα και παραδόσεις της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης", "Έθιμα από τις γωνιές της Ελλάδας", την ιστοσελίδα "Χριστουγεννιάτικα Έθιμα", καθώς και τις σχολικές σελίδες με το άρθρο  "Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα" του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπων  και τη σχετική συνθετική εργασία του Δημοτικού Σχολείου Ριζού. Τέλος, εάν οι ανησυχίες σας ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας,  διαβάστε το άρθρο "Χριστούγεννα στον κόσμο".

ΕΥΧΕΣ


ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ !!!