Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Προσυνεδριακές εκδηλώσεις για τη μετασχηματίζουσα μάθηση

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την 9η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Μετασχηματίζουσα Μάθηση η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ως διοργανωτής φορέας θα πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις με κεντρικό εισηγητή το Michel Alhadeff-Jones, καθηγητή Μετασχηματίζουσας Μάθησης στο Columbia University:

ECOMOBILITY – Έκθεση έργων μαθητών στο αεροδρόμιο

Τα έργα που βραβεύτηκαν καθώς και επιλεγμένες δημιουργίες των εργασιών των ομάδων των μαθητών, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση αφιερωμένη στην Εκστρατεία ECOMOBILITY. Oι εργασίες και οι παραγωγές φέτος θα παρουσιαστούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα Μέσα Νοεμβρίου, στο Διεθνές Αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης. Η επιλογή μετακίνησης βοηθά να συμπίπτει η έκθεση με τον εορτασμό της Εβδομάδας Μετακίνησης των Σεπτέμβριο, καθώς και την υποδομή της νέας περιόδου της εκστρατείας, προωθώντας παράλληλα το μήνυμα της Οικολογικής Μετακίνησης στους επιβάτες των αεροπορικών εταιριών.

"Και παίζει και παιδεύει"

"Από τη λέξη παις φτιάχτηκαν δυο σημαντικά ρήματα, το παίζω και το παιδεύω. Και τα δυο διατηρούνται ως τα σήμερα, αλλά το ένα έχει αλλάξει σημασία. Αρχικά «παιδεύω» σήμαινε «ανατρέφω, εκπαιδεύω κάποιον», όμως επειδή η εκπαίδευση συνοδευόταν από τιμωρίες, σιγά-σιγά, από τα ελληνιστικά κιόλας χρόνια, το ρήμα παίρνει και τη σημασία «ταλαιπωρώ, βασανίζω». Θα θυμάστε στη μετάφραση των Εβδομήκοντα των Παροιμιών της Παλαιάς Διαθήκης, ότι «oν αγαπά Κύριος παιδεύει»: η σημασία εδώ είναι τιμωρεί, όχι εκπαιδεύει, έτσι είναι η αγάπη. Αλλά και στην άλλη γνωστή παροιμία αμαρτίαι γονέων παιδεύουσιν τέκνα, που δεν είναι αρχαία, το παιδεύουν σημαίνει βασανίζουν, όχι μορφώνουν."

Τυφλή όραση: βλέποντας τον κόσμο με «άλλα» μάτια

Ορισμένοι «τυφλοί» μπορούν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, να παρακάμπτουν τα εμπόδια που συναντάνε στον δρόμο τους, να βλέπουν κάποια χρώματα ή και να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις ενός προσώπου. Πώς είναι δυνατόν άτομα που υποφέρουν από μερική ή και ολική τύφλωση να είναι ικανά να δημιουργούν μια σχετικά ακριβή εικόνα του εξωτερικού κόσμου;

Κατάλογος των βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της πτυχιακής της εργασίας, η κα Μπακρατσά Σωτηρία δημιούργησε την ιστοσελίδα TheLib.gr συγκεντρώνοντας σε έναν κατάλογο όλες τις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Πλέον η ιστοσελίδα έχει εξελιχθεί σε δικστυακό τόπο που καλύπτει ποικίλα θέματα βιβλιοθηκονομίας και παρουσιάζει τα βιβλιοθηκονομικά και πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να την επισκεφτείτε!

ΟΤΑΝ ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ, ΜΟΝΗ – ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΣΤΩ – ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Η επιστολή παραίτησης από την "Ελευθεροτυπία" του δημοσιογράφου Αντώνη Σκορδίλη  δημιουργού της στήλης "Επί ίσοις όροις".

Για τα θέματα ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης δημοσιογραφώ περισσότερα από δέκα χρόνια. Αν μη τι άλλο γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα απ’ τον συγκεκριμένο χώρο, έχω έρθει σε επαφή ή έχω συνεργαστεί με τους περισσότερους ανθρώπους που ασκούν υπεύθυνους ρόλους.

Ανοιχτές διαλέξεις από το Πανεπιστήμιο του Yale

Το Πανεπιστήμιο του Yale προσφέρει  ελεύθερη πρόσβαση σε μια συλλογή εισαγωγικών διαλέξεων, με εισηγητές διακεκριμένους καθηγητές. Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η ελεύθερη πρόσβαση περισσότερων ατόμων στο εκπαιδευτικό υλικό του πανεπιστημίου χωρίς να απαιτείται εγγραφή.