Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες

13 Μαΐου 1921. Ο Δημήτριος Καμπέρος, που τον αποκαλούσαν και Τρελοκαμπέρο, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ξαναδιαβάζουμε το βιβλίο "Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες".

Με οδηγό τον οκτάχρονο Αλέξανδρο, μεταφερόμαστε στην Αθήνα του 1912 και γνωρίζουμε τον Καμπέρο. Τον άνθρωπο που όλοι μας έχουμε μνημονεύσει αποκαλώντας κάποιο παράτολμο «τρελοκαμπέρω». Ο τρελός- Καμπέρος, ο άφοβος, τολμηρός, παθιασμένος αεροπόρος ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου μέσα από τα μάτια του μικρού του θαυμαστή.

Με εξαίρεση τη χρονική μεταφορά (;) του ήρωά μας [ο μικρός Αλέξανδρος της ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος Αυδής, μηχανικός αεροπλάνων και μαθητής του Δημήτριου Καμπέρου, γεννημένος το 1920) η συγγραφέας δίνει ιστορικά στοιχεία με σαφήνεια, απλότητα, συντομία και κυρίως χωρίς να ξεχωρίζουν μέσα στο κείμενο.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων για τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια.

Οι υποψήφιοι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας), την Τετάρτη 16 Ιουνίου στα Αρχαία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας), την Παρασκευή 18 Ιουνίου σε Κοινωνιολογία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), την Τρίτη 22 Ιουνίου σε Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Γυναίκες με αναπηρία. Ψιθυρίζοντας... #Metoo

Η φωνή εκατομμυρίων γυναικών με αναπηρία, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλαπλές αρνητικές διακρίσεις, εμπόδια αλλά και κακοποίηση, βια, παρενόχληση, εξευτελισμούς σπάνια φτάνει στα αυτιά μας. Δύσκολα περνά από τους τοίχους του δωματίου, του σπιτιού ή των δομών που βρίσκονται.

Η πανδημία απομόνωσε περισσότερο τη φωνή τους. H κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε όλες και όλοι αποκάλυψε σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, ποσω μάλλον όταν αυτές έχουν κάποια μορφή αναπηρίας.

PODpourri: Εφηβεία και πανδημία

Τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στους εφήβους; Ποια είναι τα πιθανά άγχη, οι συγκρούσεις, οι αγωνίες τους; Και ποιες είναι ορισμένες συμβουλές προς γονείς και εφήβους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση των διαδοχικών λοκντάουν;

Η Πέπη Νικολοπούλου συζητά αυτά τα φλέγοντα ζητήματα με τον μαθητή Γ΄Λυκείου, Ανδρέα Τσουβαλά και τη συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια Μαριέλλα Γιαννοπούλου.

Πηγή: ελculture

Πτυχίο παίρνουν οι μικροί «οικονομολόγοι» του KID-O-NOMICS

Τι μπορεί να διδάξει η οικονομική Θεωρία των Παιγνίων σε ένα δεκατριάχρονο παιδί για τη συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στον «πραγματικό κόσμο»; Ποια απάντηση μπορεί να έχει ένα παιδί της κοινωνικά ευαισθητοποιημένης «Γενιάς Z» στο ερώτημα αν οι επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να είναι ανήθικες;

Nέα ράμπα ΑΜΕΑ στην παραλία Γιαλός της Ίου

Διαβάσαμε στη σελίδα Ομάδα Αιγαίου στο Facebook για τη δεύτερη ράμπα ΑΜΕΑ με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα από την ομάδα, αυτή τη φορά στην παραλία Γιαλός στην Ίο.


Στοπ στο Instagram για παιδιά

Να αφήσει τα παιδιά ήσυχα ζήτησαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ 40 πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (γενικοί εισαγγελείς), καλώντας τον να εγκαταλείψει τα σχέδια δημιουργίας της πλατφόρμας «Instagram for Kids». Το φιλόδοξο σχέδιο του «Κυρίου Facebook» είναι η δημιουργία ενός νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, παρόμοιου με το Instagram, «αυστηρώς για ανηλίκους», δηλαδή για χρήστες μικρότερους των 13 ετών.

Το TikTok θέλει να κάνει τους γονείς να το καταλάβουν

Το TikTok έχει γιγαντωθεί με σχεδόν 700 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι σχετικά μικρής ηλικίας. Τώρα το TikTok ανανέωσε το Safety Center του και έδωσε στη δημοσιότητα το Guardian’s Guide, μία εξήγηση του πώς λειτουργεί η εφαρμογή και τί είναι, σε αυτούς που δεν τη γνωρίζουν πολύ καλά. Στόχος του είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες, αφού αναφέρει εργαλεία όπως το Family Pairing το οποίο δίνει τον έλεγχο του λογαριασμού του παιδιού στο γονέα, ο οποίος μπορεί να θέσει περιορισμούς στα μηνύματα, στην αναζήτηση και στο χρόνο που περνάει το παιδί στην εφαρμογή.

Μέση Ανατολή:Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών στα παιδιά…

 

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Οι 7 πληγές της (νέας) μητρότητας"

Η αρχή έγινε το 2020 αλλά και το 2021 η μητέρα της πανδημίας συνεχίζει να κονταροχτυπιέται με πρωτόγνωρους εχθρούς, από την πλήξη ως την εγκατάλειψη και από την υποχονδρία ως τον φόβο. Αρκετά συχνά, τους βγάζει νοκ άουτ  

1. Πλήξη. Αυτός ο άπλετος ποιοτικός χρόνος με το παιδί –που εσύ ήσουν βέβαιη ότι θα εξαργυρωθεί με κατασκευές, «ψαγμένα» επιτραπέζια, ποδηλατάδες στον ήλιο και φιλοσοφική κατάδυση στη βιοπληροφορική– μετεξελίχθηκε σε ένα άχρονο τίποτα. Το αντικρίζεις, δυσώδες και ανάλγητο, κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα σε ένα οιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού. Πλήττεις με τον εαυτό σου, με το παιδί σου (που το βλέπεις και σε βλέπει όλο το 24ωρο), με τη συχνότητα που λες «Οταν έχουμε μάθημα, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι», με τις ενοχές που σε κατατρύχουν ακριβώς επειδή εσύ –κοτζάμ μάνα– πλήττεις. 

Μεξικό: Παιδιά στα όπλα

Τα μισά τους πρόσωπα είναι καλυμμένα με μαντήλια. Τα μεγαλύτερα κρατούν στα χέρια όπλα. Τα μικρότερα, κάτω των 12 ετών, έχουν εφοδιαστεί με ψεύτικα. Σε παράταξη, φωνάζουν δυνατά όλα μαζί «Viva!».

Αν και ανήλικοι, είναι το νέο αίμα της πολιτοφυλακής στην Αγιαχουαλτέμπα, ένα χωριό αυτοχθόνων, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, στην πολιτεία Γκερέρο: μία από τις πιο πλούσιες σε φυσικούς πόρους, αλλά συνάμα από τις φτωχότερες στη χώρα και μακράν από τις πιο βίαιες, καθώς τη λυμαίνονται καρτέλ ναρκωτικών.

«Ήμουν αρραβωνιασμένη από πέντε χρονών»: Μια νέα γυναίκα Ρομά αφηγείται την ιστορία της

Η Ειρήνη Ράπου, παιδαγωγός και διαπολιτισμική μεσολαβήτρια τσιγγάνικης καταγωγής, μιλά στη Λασκαρίνα Λιακάκου για το πώς είναι η ζωή για τις γυναίκες Ρομά σήμερα, τι συμβαίνει με τους γάμους ανηλίκων και πώς αντιμετωπίζει μια γυναίκα τον κοινωνικό ρατσισμό στο χώρο των σπουδών και της εργασίας.
Ακούστε το podcast Α,ΜΠΑ στη LIFO.

«Μαμά, βαριέμαι» : Τι μπορούμε να κάνουμε για την πλήξη του παιδιού

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε από το στόμα του παιδιού μας τη λέξη «βαριέμαι», με αποτέλεσμα είτε να ανησυχούμε ότι κάνουμε κάτι λάθος είτε να προσπαθούμε να δώσουμε λύση στην πλήξη του παιδιού. Ωστόσο, όταν το παιδί λέει ότι βαριέται, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση.

2021 STEM High Level Event «Bringing Research Into the Classroom”: 20-21 Μαΐου

Η εκδήλωση οργανώνεται από το έργο BRITEC σε συνεργασία με το Scientix, το AmgenTeach, το CS Track και την STEM Alliance.

Το 2021 STEM High Level Event “Bringing Research Into the Classroom” θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 20 και 21 May, με την συμμετοχή ερευνητών , εκπροσώπων πανεπιστημίων, σχολείων και ιδιωτικών φορέων

EMA: Πιθανόν στα τέλη Μαΐου η έγκριση εμβολίου της Pfizer/BioNTech για παιδιά 12 ετών

Ακόμα και στα τέλη Μαΐου μπορεί να λάβει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19 το »πράσινο φως» από την ΕΕ για χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών, όπως ανακοίνωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19 θα μπορούσε πιθανόν να λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών ίσως και στα τέλη αυτού του μήνα» δήλωσε η Εμερ Κουκ σε κοινή της συνέντευξη στην Handelsblatt και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, σύμφωνα με το Reuters.