Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συνταγή: Κεφτεδάκια φακής

Χρόνος προετοιμασίας: 20'
Χρόνος μαγειρέματος: 20'
Μερίδες: 12 κεφτεδάκια

Πρόσωπα: Νίκος Φωτεινός, Μαρία Κατεβάτη

Το Athensvoice πήρε συνέντευξη από το Νίκο Φωτεινό και τη Μαρία Κατεβάτη. Τι κοινά έχουν πέρα από την αγάπη τους για την τέχνη;  Και οι δύο είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά, επίσης, και οι δύο πέρασαν από το Λύκειο Κωφών Αργυρούπολης. Γνωρίστε τους μέσα από τις συνεντεύξεις (και ένα ενδεικτικό μέρος του έργου τους) εδώ κι εδώ.

Προσλήψεις προσωπικού φροντίδας παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύουν να στελεχώσουν τον τομέα της φροντίδας των παιδιών. Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά την πλήρωση θέσεων συμβασιούχων ειδικών υπαλλήλων, στους ακόλουθους κλάδους:

The Pink & Blue Project

Η JeongMee Yoon με αφορμή την επιθυμία της 5χρονης κόρης της να ντύνεται μόνο σε ροζ αποχρώσεις και να παίζει με παιχνίδια αυτού του χρώματος, εμπνεύστηκε το "Pink & Blue Project", στο οποίο φωτογράφισε παιδιά με τα υπάρχοντά τους. Δείτε πόσο ροζ ή πόσο μπλε είναι ο παιδικός κόσμος.

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου: εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με αφορμή της ανακήρυξης του 2012 ως Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου, στην οποία φιλοξενείται το αρχείο του Λάκωνα ποιητή και ακαδημαϊκού, έχει προγραμματίσει εκπαιδευτικές δράσεις οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή, μέσα από την παρουσίαση αρχειακού και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Το Χάρβαρντ, κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναδεικνύεται κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο από την ειδική έκδοση «Times Higher Education» της βρετανικής εφημερίδας «Times», που συνέταξε τη λίστα των 100 καλύτερων πανεπιστημίων με κριτήριο τη φήμη που απολαμβάνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ημερίδα: "Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις του γλωσσικού μαθήματος. Παραγωγή διδακτικού υλικού"

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας "Γεώργιος Μπαμπινιώτης" στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διδακτική της Γλώσσας, Λογοτεχνία, Θέατρο και Εκπαίδευση" σας προσκαλεί στην Ημερίδα με θέμα "Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Αναδείχθηκαν οι νικητές της Πανελλήνιας Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης

Ενδιαφέρουσες ιδέες, καινοτομία και ομαδικό πνεύμα ήταν τα χαρακτηριστικά των προτάσεων των μαθητών που συμμετείχαν στην «Trade Fair 2012», την Πανελλήνια Μαθητική Εμπορική Έκθεση που διοργάνωσε το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/JA GREECE υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στις 2 και 9 Μαρτίου 2012 αντίστοιχα).

2η Σεμιναριακή συνάντηση-συζήτηση για γλωσσικά θέματα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Δράμας πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] τη δεύτερη σεμιναριακή συνάντηση-συζήτηση για γλωσσικά θέματα. Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:00 στη βιβλιοθήκη του 1ου λυκείου Δράμας. Ο διευθυντής του ΙΝΣ κ. Γ. Παπαναστασίου και η συνεργάτρια του Ιδρύματος κ. Β. Μελικίδου θα πραγματευτούν και θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το λεξιλόγιο και τη διδασκαλία του.

Τανζανία: «Κόκκινη κορδέλλα» στους μαθητές με AIDS

Τις διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την στήριξη ασθενών που πάσχουν από AIDS έχει προκαλέσει η απόφαση ορισμένων σχολείων στην Τανζανία να επιβάλλουν στους μαθητές - ασθενείς να φορούν σε εμφανές σημείο στα ρούχα τους μία κόκκινη κορδέλα - ως «σημάδι αναγνώρισης» για την αρρώστια τους.

Ημερίδα για τις μαθησιακές δυσκολίες

Ο Σύλλογος Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία συλλόγων γονέων παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στο κτήριο της ΕΔΟΘ στον 4ο όροφο Προξ. Κορομηλά 51.

Έρευνα: Η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου από εγκύους ίσως προκαλέσει προβλήματα στο παιδί

Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και έχει πιθανές συνέπειες αργότερα στη συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να γίνει υπερκινητικό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων.

«Παίζω-δρω-MotiΟΝ»


Ο 3ος κύκλος της σχολής στελεχών της ΧΑΝΘ προγραμματίζει για φέτος μια σειρά εκδηλώσεων την παραμονή της Εθνικής μας επετείου με τον τίτλο «Παίζω-δρω-MotiΟΝ».

Πρέπει να προσαρμόζονται όπως και οι ενήλικοι

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, διευθυντή στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία, Γεράσιμο Κολαΐτη, οι γονείς χρειάζεται να ενημερώνουν σχετικά με την κρίση - όπως και για άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν την οικογένεια - τα παιδιά τους.

Συνέδριο: "Η γλώσσα της παιδείας και των μεταρρυθμίσεων"

Η Επιτροπή Παιδείας του Α.Π.Θ., ο Τομέας Γλώσσας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος» ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, ο Σύλλογος των Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Φιλόλογος», ο Σύλλογος τον Αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος «Μίλτος Κουντουρας» οργανώνουν τo Ι΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στις 30, 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) 2012 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ένας στους 3 μαθητές ηλικίας 9-10 ετών είναι υπέρβαροι

Το 29% των μαθητών ηλικίας 9-10 ετών είναι υπέρβαρα και το 13% παχύσαρκα, ενώ παρατηρείται ένα ποσοστό 5% ελλιποβαρών κοριτσιών. Τα σημαντικά αυτά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη

Λιγότερα παιδιά θα γεννιούνται με Σύνδρομο Down

Λιγότερα παιδιά θα γεννιούνται με Σύνδρομο Down κι άλλα συγγενή νοσήματα (χρωμοσωμιακά ή μορφογενετικά), σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις στην Ιατρική του Εμβρύου. Η έρευνα είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση μεθόδου η οποία θα πραγματοποιείται με ειδική ανάλυση αίματος της εγκύου για να απομονωθούν κύτταρα του εμβρύου, από τα οποία θα εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για τη χρωμοσωμιακή σύνθεσή του (καρυότυπος).

Ουγκάντα: Ανοίγουν κέντρα θεραπείας για παιδιά με σύνδρομο Nodding

Άνοιξαν στην Ουγκάντα οι πρώτες κλινικές, ειδικά διαμορφωμένες για να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά που πάσχουν από μια μυστηριώδη και θανάσιμη ασθένεια, γνωστή ως σύνδρομο Nodding.

Στη Βόρεια Ουγκάντα, όπου η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη, τα ιατρικά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν τα χειρότερα συμπτώματα.

Μαθητές-αρσιβαρίστες!

Οι ασήκωτες σχολικές τσάντες «φορτώνουν» την πλάτη των μαθητών με προβλήματα, υποστηρίζουν ισπανοί επιστήμονες.

Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών

Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους, προειδοποιούν βρετανοί οδοντίατροι.

Οι ειδικοί αυτοί ανησυχούν πως οι γονείς που δίνουν πολλές φορές την ημέρα στα παιδιά τους χυμούς και smoothies φρούτων, άθελά τους κάνουν κακό.