Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Μαζί είναι καλύτερα!

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συνατήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στην εποπτεία – καθοδήγηση!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας.

Γ.Ν. Παπαγεωργίου: Το πρώτο νοσοκομείο με ιστοχώρο προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρωτοπορεί και γίνεται το πρώτο νοσοκομείο που είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Χρήστες με προβλήματα όρασης, επιληψία, διάσπαση προσοχής, αλλά και γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία και ο αυτισμός, έχουν πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθούν με ευκολία στον ιστότοπο του Νοσοκομείου.

Κάνε τις ιδέες σου πραγματικότητα: EU Code Week Hackathon

Είσαι έτοιμος για μια διασκεδαστική πρόκληση; Εγγράψου στο EU Code Week Hackathon και λάβε μέρος σε 24 ώρες δημιουργικότητας, ομαδικής εργασίας και προγραμματισμού. Θα πρέπει να βρεις μια καινοτόμο λύση σε μια τοπική πρόκληση – μόλις σε 24 ώρες!

Οι 10 πιο επιτυχημένες ομάδες θα προχωρήσουν και θα λάβουν κατάρτιση και καθοδήγηση από ειδικούς του τομέα για να προετοιμαστούν για τον δεύτερο και τελευταίο γύρο τον Σεπτέμβριο. Η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει περαιτέρω εκπαίδευση και εκπληκτικό εξοπλισμό πληροφορικής. Επίσης, θα εξασφαλίσει μια θέση στον ευρωπαϊκό τελικό διαγωνισμό στη διάρκεια του επίσημου EU Code Week (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού), 9-24 Οκτωβρίου 2021. Οι νικητές του μαραθώνιου χάκινγκ από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσουν τις λύσεις τους σε μια κριτική επιτροπή.

Ένα «μικρό παράθυρο» συμπερίληψης ανοίγει στα σχολεία

«Ένα παράθυρο μικρό, κοίταζε μόνο έξω». Ένα μουσικό «παράθυρο» εξωστρέφειας, αφορμή για δημιουργικό παιγνίδι στο σχολείο -αλλά και στο σπίτι- για παιδιά με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, ξεκίνησε να «κοιτάζει» τον κόσμο, να τον εξηγεί και να τον τραγουδά, μέσα από μία σειρά τραγουδιών που δημιουργήθηκαν από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ποιητή Μιχάλη Γκανά.

Η σημασία των ξενοδοχειακών υπηρεσιών για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό

Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει κάνει τεράστια άλματα στην εξειδίκευση των υπηρεσιών του, για κάθε ομάδα ανθρώπων που το έχει ανάγκη.

Για παράδειγμα, ο σεβασμός ως προς τις επιθυμίες των ηλικιωμένων τουριστών, η προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, καθώς και οι πλούσιες επιλογές ως προς τη φροντίδα των παιδιών, είναι λίγα μόνο από τα εξαιρετικά επιτεύγματα των ξενοδοχείων, τα οποία επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν διακοπές και να βιώνουν μοναδικές εμπειρίες, που σε άλλη περίπτωση ίσως να μην τους ήταν καθόλου εύκολο.

Αύξηση εφηβικής παραβατικότητας και βίας προς τα παιδιά

Αύξηση κατά 10% σε βίαιες συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών αλλά και κατά 30% στην εφηβική παραβατικότητα καταγράφηκαν από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί», κατά τη διάρκεια του 2020, σε σχέση με το 2019.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», συνεργαζόμενος φορέας της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», που εδρεύει στη Βέροια, γνωστοποιεί ότι το διάστημα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε καραντίνα λόγω της πανδημίας, τα περιστατικά βίας σε βάρος των παιδιών ήταν περισσότερα ενώ στις μισές περιπτώσεις γονείς που δεν εμφάνιζαν εμφανείς δυσλειτουργίες κατά το παρελθόν, έφτασαν σε σημείο να χρησιμοποιήσουν σωματική βία, με σκοπό την τιμωρία και την πειθαρχία σε περιπτώσεις ανυπακοής των παιδιών.

Μια 17χρονη από τις Πρέσπες «μαγεύει» με τους ήχους της κιθάρας της και κερδίζει διακρίσεις

Είναι 17 ετών, διαμένει μόλις δύο χιλιόμετρα από τη γραμμή των συνόρων, στο χωριό Λαιμό Πρέσπας και συγκαταλέγεται στους ταλαντούχους νέους σολίστ της κλασσικής κιθάρας στην Ελλάδα. Έχει βραβευθεί σε μουσικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπου οι νέοι σολίστ δοκιμάζουν τη δεξιοτεχνία τους. Πριν από μερικές ημέρες, μια νέα διάκριση με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά προστέθηκε στο βιογραφικό της. Στον 11ο διεθνή διαγωνισμό για νέους κιθαρίστες «Andrés Segovia», που πραγματοποιήθηκε στο Monheim am Rhein της Γερμανίας, έλαβε την πρώτη θέση για σολίστ ηλικίας 15 -17 ετών. Είναι η Ιωάννα Καζόγλου, μαθήτρια της Γ' Λυκείου του «Γυμνασίου & Λυκειακές τάξεις» Λαιμού Πρέπων, που με αφορμή την τελευταία της διάκριση μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προσπάθειές της από την ακριτική Πρέσπα να κρατήσει ζωντανό το όνειρο της για μια ζωή με τους ήχους από την κιθάρα της.

Διαδικτυακός Εκφοβισμός (για μεγάλα παιδιά Δημοτικού)

Ένα βίντεο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για το διαδικτυακό εκφοβισμό για παιδιά από 9-12 ετών. Εξηγεί τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τις συνέπειες του και αναλύει τους τρόπους προστασίας.

Προβολή: Διαβάζουμε για τα Δικαιώματα του Παιδιού: 17 συγγραφείς, 17 μέλη

Συμμαχία φροντίδας για παιδιά με αναπηρίες από το ΕΚΠΑ και το Χαμόγελο του Παιδιού

Μια νέα συνέργεια μεταξύ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαμόγελου του Παιδιού ξεκινάει για την υποστήριξη στο σπίτι τους παιδιών και εφήβων με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας. Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα «Παιδιατρικής Κατ' Οίκον Νοσηλείας» (ΠΚΟΝ) που θα αναπτυχθεί στην Αττική με πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου και του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου. Κλειδί για την υλοποίηση της δράσης είναι η Γ' παιδιατρική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας ηγείται η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί όταν νιώθει λύπη και μοναξιά

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους μέσω ενεργειών αντί να τα επικοινωνούν με λόγια. Τα κοινά σημάδια ότι αισθάνονται λυπημένα ή μοναχικά περιλαμβάνουν την ταραχή, την απώλεια ενδιαφέροντος για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, τις δυσκολίες στον ύπνο και τις υπερβολικές αντιδράσεις. Μερικά παιδιά 3-4 ετών μπορεί να γίνουν πιο προσκολλημένα στους γονείς τους όταν δεν αισθάνονται καλά, ενώ άλλα παιδιά να γίνουν πιο αντιδραστικά. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάζουν κάποια παλινδρόμηση στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει εκπαιδευτεί στο γιο-γιο μπορεί να αρχίσει να έχει «ατυχήματα».

ThesSummerSchool: Το πρώτο μου βήμα στο μονοπάτι της επιχειρηματικότητας

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου e-ThesSummerSchool το Δεκέμβρη του 2020, στο οποίο συμμετείχαν 28 μαθητές και μαθήτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, σειρά παίρνουν τα εξής προγράμματα:
4ο e-ThesSummerSchool: από την Τρίτη 4 έως το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 - 20 ώρες συνολικά, διαδικτυακά
ThesSummerSchool 2021: από την Τρίτη 22 έως την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 - 24 ώρες συνολικά, δια ζώσης (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες)

Aφορούν νέους και νέες 14-18 ετών

Εκδήλωση: Το 1821 μέσα από τα παιδικά βιβλία: από τις επικές βιογραφίες στις λογοτεχνικές ιστορικές αφηγήσεις

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 θα μελετηθεί/συζητηθεί μέσα από τα βιβλία (λογοτεχνικά και γνώσεων/πληροφοριακά) που γράφτηκαν σχετικά με το θέμα αυτό για παιδιά (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο), πάντα με βάση τις προσλαμβάνουσες των μικρών παιδιών: πρώτον αναφορικά με τη μνήμη και, δεύτερον, αναφορικά με την ιστορική μνήμη.

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα πει ΄΄Ελάτε κοντά΄΄

Το σημερινό θέμα χρειάστηκε αρκετό χρόνο, κόπο και επιμονή ώστε να γίνει η ιστορία νούμερο 83 που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μια γυναίκα του καταυλισμού ανοίγει την καρδιά της και ένα παράθυρο στον κόσμο των Ρομά. Έναν κόσμο που η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και ο πρόεδρος της Βασίλης Πάντζος ευελπιστούν να κάνουν καλύτερο, διατηρώντας φυσικά το χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο της μοναδικής αυτής φυλής. Της φυλής που θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από το Mylittlestories. Διαβάστε το άρθρο στο Mylittlestories.

Ημερίδα: Το μάθημα αλλιώς: όταν η Λογοτεχνία συναντά τις Επιστήμες και τα Μαθηματικά!


Την Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 το 1ο και το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Βορείου Αιγαίου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Το μάθημα αλλιώς: όταν η Λογοτεχνία συναντά τις Επιστήμες και τα Μαθηματικά!".

Ηράκλειο: Μαθητές λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή ειδοποίησης κινδύνου με “κουμπί πανικού”

Μια εφαρμογή για… ώρα ανάγκης δημιούργησαν οι μαθητές του 8ου Λυκείου Ηρακλείου που συμμετείχαν στο 10ο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας. Η εφαρμογή προορίζεται για κινητά τηλέφωνο με λειτουργικό Android και ονομάζεται ASOS, δηλαδή All-in-one Services Outdoor Suite.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2021: To SOS4Love Project νικητής του φετινού διαγωνισμού για την Ελλάδα

Το σχέδιο SOS4Love Project on SDGs είναι ο φετινός νικητής για την Ελλάδα, που προκρίνεται στην τελική φάση του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2021.

Η ομάδα αποτελείται από πέντε νεαρά άτομα και το σχέδιό τους επιλέχθηκε από ομάδα αξιολόγησης, που αποτελείτο από Μέλη του ΕΚ και εκπρόσωπο φορέα οργάνωσης που ασχολείται με θέματα νεολαίας.

Εμβόλια και παιδιά: Οι NYT απαντούν σε πέντε βασικά ερωτήματα

Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι γονείς εμβολιάζονται κατά του νέου κορωνοϊού πριν από τα παιδιά τους, προκύπτουν νέα ερωτήματα για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Είναι τελικά ασφαλές να παίζουν γονείς και παιδιά σε εσωτερικούς χώρους; Μπορούν να πάνε διακοπές το καλοκαίρι ή να μπουν σε αεροπλάνο; Και τι συμβαίνει στην περίπτωση που τα παιδιά ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου;