Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Δωρεάν το «χάπι της επόμενης μέρας» στη Γαλλία

Το χάπι της επόμενης μέρας θα γίνει δωρεάν για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Αρχικά για ανήλικα κορίτσια και στη συνέχεια για γυναίκες ηλικίας μέχρι 25 ετών, το χάπι της επόμενης μέρας θα γίνει δωρεάν για όλες τις Γαλλίδες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή, εξήγησε ο Φρανσουά Μπράουν, σε συνέντευξη στο 20 Minutes.

Μπορούμε να σκεφτόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε γλώσσα;

Οι άνθρωποι εκφράζουν σκέψεις χρησιμοποιώντας γλώσσα για δεκάδες (ή ίσως εκατοντάδες) χιλιάδες χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό του είδους μας –σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που οι επιστήμονες υπέθεσαν κάποτε ότι η ικανότητα των ανθρώπων για γλώσσα ήταν η βασική διαφορά μεταξύ μας και των άλλων ζώων. Και αναρωτιόμασταν ο ένας για τις σκέψεις του άλλου για όσο καιρό μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτές.

«Η ερώτηση "τι σκέφτεσαι;" είναι, νομίζω, τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα», δήλωσε στο Live Science ο Ράσελ Χέρλμπουρτ, ερευνητής ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διατυπώνουν σκέψεις. Πώς όμως οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση σκέψης και γλώσσας; Και είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε χωρίς λόγια;

ΔιαΝΕΟσις: Μόνο 1 στους 3 μαθητές επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση

Υστερεί κατά πολύ έναντι των άλλων χωρών της ΕΕ, η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπως προκύπτει από έρευνα της διαΝΕΟσις, και πιο συγκεκριμένα μιας ομάδας ερευνητών, υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδη Νεκτάριου.

Η Προσοτσάνη τίμησε την νηπιαγωγό που έσωσε τη ζωή 40 νηπίων

Είναι σημαντικό μια τοπική κοινωνία να θυμάται και να τιμάει πολίτες που με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες του σημάδεψαν την πορεία του τόπου αναδεικνύοντας τον ανθρωπισμό και τη γενναιότητά τους ακόμα κι αν έχουν περάσει ενενήντα ολόκληρα χρόνια.

Αυτό έπραξε και ο δήμος Προσοτσάνης της ακριτικής Δράμας που στη διάρκεια μιας σεμνής και συγκινησιακά φορτισμένης εκδήλωσης τίμησε τη μνήμη της νηπιαγωγού Αρετής Βογιατζή - Μελαδίνη, δίνοντας το όνομά της στο 1ο νηπιαγωγείο Προσοτσάνης.

ΕΕ: Πάνω από 6.000 παιδιά νεκρά σε τροχαία μεταξύ 2011 και 2020

Περισσότερα από 6.000 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 2011 και 2020 σε τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών (ETSC).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) ζητά ασφαλείς διαδρομές προς τα σχολεία μεταξύ των των 40 άλλων συστάσεων που κάνει προς τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Θεσσαλονίκη: Το KIDOT Festival, η πολυθεματική εκπαιδευτική γιορτή για την οικογένεια επιστρέφει στις 8 -9 Οκτωβρίου

Σε νέο χώρο, επιστρέφει ύστερα από απουσία δύο χρόνων, η μεγαλύτερη οικογενειακή γιορτή, το πολυθεματικό εκπαιδευτικό Φεστιβάλ KIDOT (Kids of Tomorrow) Festival με περισσότερες από 100 δραστηριότητες το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου.

Το KIDOT Festival 4 θα πραγματοποιηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη, στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ Helexpo που θα φιλοξενήσει βιωματικά σεμινάρια, δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες και θεαματικές εκπλήξεις.

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός για εφήβους (μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου)

Το Λογοτεχνικό Περιοδικό Παρέμβαση και οι Εκδόσεις Παρέμβαση προκηρύσσουν Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για εφήβους με τίτλο «Αποστάγματα Γραφής». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα ποίημα (μέχρι 30 στίχους) ή ένα πεζό κείμενο (μέχρι 1000 λέξεις).

Γούβες: Στη Βουλή το θέμα του μαθητή με δυσλεξία που άφησαν στην ίδια τάξη - Απαξίωση καταγγέλει η μητέρα

Ο μαθητής του Γυμνασίου Γουβών έμεινε στην ίδια τάξη, γιατί το ΚΕΔΑΣΥ κωλυσιεργούσε επί δυο χρόνια να εξετάσει το σχετικό αίτημα, να τον αξιολογήσει και να εκδώσει τη σχετική βεβαίωση - Το Συμβούλιο των καθηγητών δεν του έδωσε τη δεύτερη ευκαιρία - Αδιαφορία και απαξίωση από όλους του εμπλεκόμενους καταγγέλλει η μητέρα

Πύργος: Μαθήματα προετοιμασίας για τον «Θαλή»

Το παράρτημα Ν. Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, διοργανώνει και φέτος μαθήματα προετοιμασίας για το Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ο Θαλής», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00-14:00. Tα μαθήματα θα γίνονται στο 2ο Λύκειο Πύργου 5 με 7 το απόγευμα και στο 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας 3 με 5 το απόγευμα κάθε Σάββατο για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα μαθήματα θα αρχίσουν το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: ertnews

Προσωπικός γιατρός για παιδιά: Αντιδράσεις πριν την έναρξη του θεσμού - Τι λένε οι Παιδίατροι

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να ανακοίνωσε ότι ο προσωπικός γιατρός για παιδιά θα εφαρμοσθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, φαίνεται όμως ότι ήδη οι Παιδίατροι έχουν αντιρρήσεις για τον νέο θεσμό. Άλλωστε έχουν αποκομίσει ήδη τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του θεσμού στους ενήλικες και συγκεκριμένα σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που ισχύει σήμερα.

Eπιπλέον χρηματοδότηση για κάλυψη του ενεργειακού κόστους σε Δήμους και σχολεία

Με την καταβολή 50 + 14 εκ. ευρώ άμεσα κι άλλων 50 εκ. ως το τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνεται η δέσμευση προς την ΚΕΔΕ για επιπλέον χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον ενεργειακό κόστος για Δήμους και σχολεία.

Τα McDonald’s μεταφράζουν το jingle τους στη νοηματική

Σε παρέμβαση στο εμβληματικό μουσικό τους logo προχώρησαν τα McDonald’s, σε μια καμπάνια με επίκεντρο τη συμπερίληψη και το awareness για τις ανάγκες των κωφών ατόμων. Το brand στη Φινλανδία συνεργάστηκε με το agency Nord DDB και τον Φινλανδό κωφό ράπερ Signmark για να μεταφράσει το jingle του στη νοηματική, σε ένα μουσικό video το οποίο θα κυκλοφορήσει online και ως τηλεοπτική διαφήμιση, σε πιο σύντομη εκδοχή.

Ζιμπάμπουε, η χώρα όπου οι μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους για την ιλαρά

Μητέρες που κρατούν αγχωμένες τα μωρά τους περνούν στο πίσω δωμάτιο της Πολυκλινικής Μπάρε στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε. Οι νοσοκόμες κλείνουν βιαστικά την πόρτα πίσω τους.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην κλινική για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι της ιλαράς, εν μέσω επιδημίας που ξέσπασε τον Απρίλιο και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής πάνω από 700 θανάτους.

Η τουρκική κυβέρνηση χωρίζει παιδί από την ΛΟΑΤΚΙ+ ανάδοχη οικογένειά του

Η τουρκική κυβέρνηση απομάκρυνε μωρό από ΛΟΑΤΚΙ+ ανάδοχη οικογένεια, επειδή οι βιολογικοί γονείς αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για “λάθος.”

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ένα αγοράκι 10 μηνών από τουρκο-γερμανική οικογένεια παραδόθηκε στο Jugendamt (Γερμανική υπηρεσία παιδικής μέριμνας)