Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

4 τρόποι με τους οποίους οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D) βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν» τον κόσμο.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές βοηθούν τα τυφλά και αμβλύωπα άτομα να «δουν» τον κόσμο με νέους και καινοτόμους τρόπους. 

Από τα απλά αντικείμενα όπως τα τρισδιάστατα παζλ με γραφή Braille και τους χαρακτήρες από παιδικά βιβλία μέχρι και τους πίνακες τέχνης, τους χάρτες, ακόμα και τις προσωπικές αναμνήσεις, η τεχνολογία κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με προβλήματα όρασης αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. 

Hypatia - Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο Horizon 2020

Το Hypatia είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Horizon 2020 με στόχο την ενεργό συμμετοχή εφήβων 13 – 18 ετών και των δύο φύλων εξίσου στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics), απευθυνόμενο ταυτόχρονα και στους επαγγελματίες εκπαιδευτές των συγκεκριμένων επιστημών, με στόχο την εφαρμογή πρακτικών που θα εμπλέκουν εξίσου και τα δύο φύλα. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να συνεργαστούν κέντρα επιστημών και μουσεία, σχολεία, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και βιομηχανικές μονάδες, ειδικοί σε θέματα ισότητας των δυο φύλων και βέβαια οι ίδιοι οι έφηβοι. Οι ομάδες αυτές θα εργαστούν σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από 14 κεντρικά σημεία (hubs), ώστε να αναπτύξουν από κοινού το περιεχόμενο και να συνδιοργανώσουν σχετικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. 

Γονείς και τεχνολογία: Όλα τα λάθη

Ποτέ ξανά στην ιστορία τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε τόσο πολλές πληροφορίες.

Τα έξυπνα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα tablets, οι κονσόλες παιχνιδιών, κατακλύζουν κυριολεκτικά την αγορά και τις περισσότερες φορές και τα σπίτια μας. Τα παιδιά , είναι δέκτες αυτής της τεχνολογικής επανάστασης και δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτήν. Ωστόσο είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ενώ η τεχνολογία συμβάλλει στην επέκταση της γνώσης μας για τον κόσμο και στην βελτίωση της εκπαίδευση συχνά αποτελεί πηγή συγκρούσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών.

Εφιάλτης το bullying για χιλιάδες παιδιά

«Σιωπηλός εφιάλτης» παραμένει για χιλιάδες παιδιά ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός. Αν και ο πραγματικός αριθμός των παιδιών - θυμάτων παραμένει άγνωστος, το φαινόμενο του σχολικού (schoolbullying) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στη χώρα μας, μάλιστα τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά παιδιών που έχουν υποστεί εκφοβισμό είναι πιο σοβαρά, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση. Μάλιστα για πρώτη φορά καταγράφεται στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, αύξηση των δηλητηριάσεων παιδιών που συνδέονται με απόπειρα αυτοκτονίας.

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού

«…. Μια φορά κι έναν καιρό, ο τομέας Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποφάσισε να διοργανώσει έναν διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού για νέους με φαντασία και αγάπη για το παιδικό βιβλίο»: Με τα παραπάνω λόγια, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παραμυθιού που διοργανώνει από την Τρίτη 5 Απριλίου μέχρι την Πέμπτη 12 Μαΐου. 

Πρόσκληση συμμετοχής στους 16ους Θεατρικούς Mαθητικούς Aγώνες «ακτίς ονείρου 2016»


Για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκηςδιοργανώνουν τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «ακτίς ονείρου 2016» από τις 24 μέχρι τις 29 Μαΐου 2016 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στοκινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείωνπρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα 5 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Μικρό Πρίγκιπα (τα επιβεβαιώνει και η επιστήμη)

Ο Μικρός Πρίγκηπας δημοσιεύθηκε αρχικά στις 6 Απριλίου του 1943, παρουσιάζοντας στους αναγνώστες τον μικρό ήρωα του πιο διάσημου έργου του Antoine de Saint-Exupéry. Στο γνωστό βιβλίο, αφηγείται την ιστορία ενός πιλότου, ο οποίος μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του στη Σαχάρα, συναντά ένα μικρό αγόρι, τον Μικρό Πρίγκιπα. Το αγόρι μιλά στον πιλότο/αφηγητή για τον πλανήτη του, ένα αστεροειδή, και για τα ταξίδια του σε άλλους κόσμους του διαστήματος, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν ένα αναπάντεχο δέσιμο κατά τη διάρκεια των 8 ημερών που έμειναν αβοήθητοι στην έρημο.