Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Τα καρπούζοια, το πεπόνη και ένας ετοιμόρροπος παππούλης…

Τετάρτη πρωί . Μπλεγμένη καταλάθος σε μια λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης να προσπαθώ να βγω από τη θάλασσα των γιαγιάδων, των παππούδων και των καροτσιών για να φτάσω στον προορισμό μου. Λίγες ματιές δεξιά – αριστερά, πιο πολύ για να εντοπίσω “άνοιγμα” στον κόσμο, εντόπιζαν ορθογραφικά λάθη ικανά να σκοτώσουν και τον πιο ανορθόγραφο μαθητή μου. Καρπούζοια, πεπόνη, ντωμάτες και κρεμιδια… Και λίγο πιο εκεί ένας ετοιμόρροπος γεράκος. Από εκείνους που στις καλές τους μέρες μπορούν να σηκώσουν 5-6 κεράσια, μοιράζοντάς τα στα δύο χέρια. Με σακάκι και καπέλο. Και με ένα μπλοκάκι στο χέρι να σημειώνει και να μιλάει με ένα νεαρό πωλητή που τον άκουγε με προσοχή. Να κόβει το χαρτάκι και να του το δίνει με χαμόγελο και μια ελαφριά υπόκλιση… Μια μυστηριώδης φιγούρα εκτός τόπου και χρόνου…

Πώς τα social media επιδρούν στον εγκέφαλο των εφήβων

Τα ίδια κυκλώματα του εγκεφάλου που «ανάβουν» όταν τρώμε σοκολάτα ή κερδίζουμε χρήματα ενεργοποιούνται και όταν οι έφηβοι βλέπουν μεγάλους αριθμούς «likes» στις φωτογραφίες τις δικές τους ή των φίλων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έδειξε η πρώτη μελέτη του είδους της που διενεργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες΄(UCLA) και βασίστηκε σε απεικόνιση του εγκεφάλου εφήβων ενόσω εκείνοι χρησιμοποιούσαν social media.

Καπνιστής δηλώνει ένας στους δέκα μαθητές Γυμνασίου στην Ελλάδα

Ένας στους δέκα μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου είναι ενεργός καπνιστής, ενώ το 30% των μαθητών αναφέρει ότι εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης «Ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος», που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. 

UNESCO: Παγκόσμιο πρόβλημα η βία κατά των ΛΟΑΤ στην εκπαίδευση

Στην εξάλειψη της βίας εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Trans) στην εκπαίδευση, στρέφει τις προσπάθειες της η UNESCO, καθώς, όπως υπογραμμίζει, το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Sepideh Hooshyar: Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα

Πρωί και βράδυ ονειρεύομαι ότι ταξιδεύω στο διάστημα". Αυτά είναι τα λόγια της Sepideh, μιας έφηβης από το Ιράν που αγαπά την αστρονομία και θέλει να γίνει αστροναύτης. Η Sepideh ζει σε μία μικρή κωμόπολη στο βορειοδυτικό Ιράν στη περιφέρεια Fars. Ένας καθηγητής της φυσικής δημιούργησε εκεί μία τοπική ομάδα αστρονομίας στην οποία συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια που με τηλεσκόπια παρατηρούν τη νύχτα τον ουρανό. Η θέα ενός αστεριού που πέφτει προκαλεί φωνές ευχαρίστησης και γέλιο στους νεαρούς παρατηρητές. Εικόνες που δεν έχουν σχέση με τις κλασικές ιρανικές εικόνες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα media. 

«Οι επιζώντας ενός ναυαγίου είναι διαλυμένοι»...

Μια γυναίκα από την Ερυθραία γύρω στα 25-30, 7 μηνών έγκυος έχασε το επτάχρονο παιδί της σε ναυάγιο. Εκείνη έμεινε στο νερό 4-5 ώρες. Όταν διασώθηκε και τηλεφώνησε στη μητέρα της δεν μπόρεσε να πει τίποτα για την τραγωδία. Το μόνο που είπε ήταν ότι ήταν καλά και είχε φτάσει στην Ιταλία.

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία

Σε μεγάλες αλλαγές στα σχολεία έχει καταλήξει η κυβέρνηση και ο υπουργός της Παιδείας, Ν. Φίλης με αιχμή τις ανατροπές που έρχονται αρχικά για τους μαθητές του Γυμνασίου.

Αναφορικά με τα θέματα σχολικής προσευχής και παρελάσεων, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα δοθούν αρμοδιότητες στις κατά τόπους σχολικές μονάδες, ώστε να υπάρχει αυτονομία και να αποφασίζουν οι ίδιες. Όπως διευκρίνισε, ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο "Αθήνα 9,84: “χρειάζεται πολυμορφία και να σπάσει το υποχρεωτικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας”.

Σοβαρά προβλήματα στα σχολεία για τα παιδιά με διαβήτη

Σοβαρές καταγγελίες για διευθυντές σχολείων, που αρνούνται να εγγράψουν παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, αλλά και για δασκάλους που απαγορεύουν στα παιδιά να βγουν από την αίθουσα προκειμένου να μετρήσουν το σάκχαρό τους ή να κάνουν την ινσουλίνη τους, έκανε στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας. Στοιχεία για τα περιστατικά αυτά είναι στην κατοχή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ιαπωνία: 96χρονος φοιτητής καταρρίπτει το ρεκόρ Γκίνες

Το Ρεκόρ Γκίνες έσπασε 96χρονος Ιάπωνας, ο οποίος έγινε ο πιο ηλικιωμένος απόφοιτος Πανεπιστημίου στον κόσμο. Ο Σιγκέμι Χιράτα έλαβε πτυχίο κεραμικής και ελπίζει να πάρει και άλλο πτυχίο.

Πώς μια ιδέα για περίεργες συνεντεύξεις βοηθάει τα παιδιά με καρκίνο;

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ στη LIFO

«Όλα ξεκίνησαν τον περσινό Οκτώβριο όταν άρχισε η συνεργασία μου με το Locked» λέει ο "δικός μας" Ευθύμης Σαββάκης σχετικά με την έκθεση πορτρέτων που θα γίνει για μια μέρα μόνο, στις 15 Ιουνίου στο Toms στην Τσιμισκή. 

Φιλιππίνες: Έκανε το σπίτι του βιβλιοθήκη για να διαβάζουν τα άπορα παιδιά

Ένας συνταξιούχος λογιστής από τις Φιλιππίνες, ο Hernando Guanlao, μετέτρεψε το σπίτι του σε βιβλιοθήκη προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στα άπορα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη μάθηση. Στην κοινωνία που ζει πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και έτσι εκείνος υποστηρίζει ότι έστησε τη βιβλιοθήκη από το 2000 για να τιμήσει τους γονείς του και τη μόνο κληρονομιά που του άφησαν – μια ακόρεστη αγάπη για τη μάθηση.

Aγαλμα από τουβλάκια Lego δεν άντεξε ούτε μία ώρα σε έκθεση για παιδιά

Kαλλιτέχνης στην Κίνα ξόδεψε τρία 24ωρα για να χτίσει ένα «άγαλμα» σε μέγεθος ανθρώπου από τουβλάκια Lego και πήγε με το έργο του στο κοινό του Νιγκμπό για να το εκθέσει -με όλη τη σημασία της λέξης. 

ΕΕ: Όλες οι επιστημονικές δημοσιεύσεις θα γίνουν δωρεάν προσβάσιμες

Με μια κίνηση που αψηφά το κατεστημένο των επιστημονικών εκδόσεων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι μέχρι το 2020 όλες οι επιστημονικές έρευνες που διενεργούνται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει να είναι δωρεάν προσβάσιμες.

Εξέταση δείχνει αν ο ασθενής θα «ξυπνήσει» από το κώμα

Σύντομα οι ειδικοί θα μπορούν να προβλέψουν με χρήση μιας απλής απεικονιστικής εξέτασης του εγκεφάλου αν ένα άτομο που βρίσκεται σε κώμα θα καταφέρει να συνέλθει από αυτό.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θεράποντες γιατροί ατόμων με σοβαρούς τραυματισμούς του εγκεφάλου είναι το να διακρίνουν αν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» ή σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης.