Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μην προσπαθείτε να «διορθώσετε» το έφηβο παιδί σας με ΔΕΠΥ

«Η έφηβη κόρη μου, που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, δυσκολεύεται πολύ να διαχειριστεί και να οργανώσει τη ζωή της, να ανταποκριθεί στις σχολικές εργασίες, να διατηρήσει φιλίες και να κάνει σωστά τις δουλειές που αναλαμβάνει στο σπίτι. Προσπαθούμε να ‘διορθώνουμε’ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά ένας ειδικός στη ΔΕΠΥ μας συμβούλεψε να στραφούμε στην ενδυνάμωσή της».

Είναι αλήθεια. Δεν μπορείτε να διορθώσετε την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, με ή χωρίς Υπερκινητικότητα. Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση, η οποία σχετίζεται με τον εγκέφαλο και την οποία τα περισσότερα παιδιά δεν την ξεπερνούν. Ο όγκος των ερευνητικών στοιχείων που αναφέρονται στην ενδυνάμωση των παιδιών με ΔΕΠΥ αυξάνεται συνεχώς.

ΗΠΑ: Νηπιαγωγείο θεωρεί τον όρο «καλύτερος φίλος» επιζήμιο για τα παιδιά

Γονείς εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία, όταν νηπιαγωγείο, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ απαγόρευσε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τον όρο «καλύτερος φίλος».

Η Κρίστιν Χάρτγουελ, μητέρα τετράχρονου κοριτσιού, δήλωσε στο Boston 25 News ότι η μικρή Τζούλια επέστρεψε στο σπίτι αναστατωμένη, επειδή η δασκάλα της στο Pentucket Workshop Preschool στο Τζορτζτάουν της Μασαχουσέτης της είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον/α από τους συμμαθητές/συμμαθήτριές της ως «καλύτερος φίλος/καλύτερη φίλη».

Τα οφέλη του διαβάσματος για τα παιδιά

Τα οφέλη όμως που αποκομίζει από αυτό το χόμπι προετοιμάζουν το παιδί που είναι στην προεφηβεία και εφηβεία, για ένα πλούσιο μέλλον με πνευματική αναζήτηση και καλλιέργεια, έτσι ακριβώς όπως λειτουργεί και με τους ενήλικες. Μερικά από τα παρακάτω οφέλη είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το παιδί πρέπει να ξεκινά από νωρίς το διάβασμα.

Διάγνωση του αυτισμού από την ηλικία των 3 μηνών!

Η διάγνωση του αυτισμού είναι άκρως δύσκολη, ιδίως στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports» δείχνει ότι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μια κοινή, φθηνή εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει ή να αποκλείσει την πιθανότητα να πάσχει ένα παιδί από κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ακόμη και από την ηλικία των τριών μηνών.

Το παιχνίδι με τα LEGO μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες

Η Lego®-based therapy αποτελεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης για νεαρά άτομα στο φάσμα του αυτισμού ή συναφείς δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα παιδιά δηλαδή συνεργάζονται ώστε να χτίσουν μαζί μοντέλα Lego και μέσα απ’ αυτό να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως αλλαγή σειράς, συνεργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση.

H κακή αυτοεικόνα του παιδιού αρχίζει να σχηματίζεται από τριών ετών

Όλα ξεκινούν από την ενήλικη συμπεριφορά που είναι αυστηρή ως προς την εικόνα ενός σώματος. Γονείς που παθαίνουν εμμονή με δίαιτες και μακιγιάζ αλλά και παιχνίδια μόδας μέσω ίντερνετ που στοχεύουν σε αρκετά μικρά κορίτσια.

Καλαμάτα: Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Παιδικών Χωριών SOS- Βοηθά τους γονείς, στηρίζει τα παιδιά

Το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης είναι η μία από τις δύο δομές των Παιδικών Χωριών SOS που λειτουργούν στην Καλαμάτα.

Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλα κέντρα είναι ότι εκπαιδεύει τους άνεργους γονείς για το πώς θα βρουν δουλειά. Παράλληλα απασχολεί δημιουργικά και βοηθά στα μαθήματά τους 125 παιδιά. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2016.

Δεν κοιμούνται καλά τα παιδιά; Κινδυνεύουν από παχυσαρκία

Η ανεπάρκεια ύπνου θέτει το παιδί στον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουοργουικ, με επικεφαλής την Δρ Μισελ Μιλλερ, ανέλυσαν στοιχεία από 42 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί συνολικά πάνω από 75.000 παιδιά.

Πόσο σημαντικό είναι για κάθε παιδί να φοιτήσει δύο χρόνια στο Νηπιαγωγείο;

Οσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δεν βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο Νηπιαγωγείο 
(Robert Fulghum, 2010)

Αγαπητοί γονείς,

Ο θεμέλιος λίθος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ολόκληρης της εκπαιδευτικής πυραμίδας είναι το Νηπιαγωγείο.

Κάθε παιδί αποκτά την ταυτότητά του ως μαθητής σταδιακά, χτίζοντας χρόνο με τον χρόνο την προσωπική του σχολική και ακαδημαϊκή πορεία. Δύο χρόνια φοίτησης στο Νηπιαγωγείο εξασφαλίζουν γερά και ισχυρά θεμέλια για το οικοδόμημα αυτής της εκπαιδευτικής πορείας.

Σέρρες : «Τα ρομπότ έρχονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνει μαθήματα εκπαιδευτικής Ρομποτικής για αρχάριους, με χρήση γνωστών εκπαιδευτικών συστημάτων. Με την εκπαιδευτικό Χριστίνα Καρακώτσου.

Παρουσίαση μαθητικών εργασιών «Δρω για τον τόπο μου»

Η ίδρυση και λειτουργία του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Δρω για τον τόπο μου», του οποίου συντονιστικός φορέας – ιδρυτής είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προσέφερε την ευκαιρία σε σχολικές μονάδες του Δήμου Θερμαϊκού να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με την οργάνωση και υλοποίηση μίας ή περισσότερων δράσεων ανάδειξης του τόπου του σχολείου τους (Περαία, Επανομή, Ν. Μηχανιώνα, Ν. Επιβάτες).