Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Δεν γιορτάζουμε

Όχι, σήμερα δεν γιορτάζουμε. Δεν έχουμε λόγο... Να γιορτάσουμε τι ακριβώς;

Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες; Τα μηχανάκια και τα τραπέζια στους οδηγούς τυφλών; Την αντίδραση κάποιων γονέων στη δημιουργία τμημάτων ένταξης στο σχολείο τους ή στην εκπαίδευση παιδιού με αναπηρία μαζί με τα παιδιά τους; Την απουσία εκπαιδευτικών με κατάρτιση από τα ειδικά σχολεία ή την πρόσληψη με το σταγονόμετρο ειδικών παιδαγωγών για τον θεσμό της παράλληλης στήριξης; Την οικονομική εξαθλίωση των γονιών που παλεύουν μόνοι τους να προσφέρουν όσα χρειάζεται το παιδί τους σε θεραπευτικές συνεδρίες ή τις νύχτες που μένουν ξάγρυπνοι από το άγχος για το τι θα γίνει όταν αυτοί φύγουν; 

Μια νιφάδα χιόνι κλείνει τα σχολεία

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά το πρωί της Τετάρτης ο Λάουρενς Χάρτμαν, ή Λαυρέντης όπως είναι γνωστός στους Ελληνες φίλους του, είχε νεύρα. Ο Ολλανδός οινολόγος, που από το 2006 διατηρεί με τη γυναίκα του Ανέτ το οινοποιείο «Καρανίκα» στο Αμύνταιο, είχε οδηγήσει όπως κάθε μέρα τα 7 χιλιόμετρα που χωρίζουν το σπίτι από το δημοτικό σχολείο του γιου τους Γιόρις, αλλά το βρήκε κλειστό. Ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα για να γνωρίζει ότι με το πρώτο χιόνι «παγώνουν» τα πάντα, μεταξύ αυτών και τα σχολεία, αλλά ήταν σίγουρος πως το προηγούμενο βράδυ είχε ακούσει στην τηλεόραση ότι το σχολείο θα άνοιγε κανονικά, απλώς μια ώρα αργότερα.

Τα τσιπάκια του μυαλού

Πριν από λίγες ημέρες έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη και να επιτρέψει σε ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν μέρος ή και το σύνολο της κίνησής τους. Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν εγκεφαλικά εμφυτεύματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση διαφόρων ειδών προβλημάτων υγείας. Ας δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες σχετικές έρευνες.

Ενημερωτικές δράσεις για θέματα οπτικής αναπηρίας

Για θέματα οπτικής αναπηρίας, καθώς και για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν, θα ενημερώσουν αλλά και θα ενημερωθούν φοιτητές εξυπηρετούμενοι από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), σε συνεργασία με το project "ExchangeAbility" του Δικτύου Φοιτητών Erasmus Ελλάδας. 

Εκπτώσεις και προσφορές για παιδιά σε 7 βιβλιοπωλεία

Το Free Thinking Zone μαζί με άλλα έξι βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα, παίρνουν και φέτος, για δεύτερη χρονιά, την πρωτοβουλία να γιορτάσουν μια μέρα αφιερωμένη στα βιβλία και τους μικρούς αναγνώστες. Αυτό το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, γονείς και παιδιά προσκαλούνται να περάσουν μαζί «μια ημέρα στο βιβλιοπωλείο», σε μια μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης από μικρούς αλλά και μεγάλους, γεμάτη εκπλήξεις και προσφορές.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν περίπου έξι χρόνια στην Αμερική, όταν ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία καθιέρωσαν την «Take your child to the bookstore day». Στόχος της πρωτοβουλίας; Αυτή η μέρα να γίνει μια ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία για κάθε ηλικία, φέρνοντας πιο κοντά τους μικρούς μας φίλους με το βιβλίο και την ανάγνωση –αλλά και να κάνει την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο αγαπημένη συνήθεια από τα πρώτα τους βήματα.

Γυμνάσιο από την Χαλκίδα περνά στην 2η φάση του διαγωνισμού της ESA

Το 1ο Γυμνάσιο Κανήθου, στη Χαλκίδα, είναι ανάμεσα στις 350 ομάδες από 15 χώρες της Ευρώπης, που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του πρώτου ευρωπαϊκoύ διαγωνισμού Astro Pi, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και άλλους φορείς.

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού κάποια Ελληνόπουλα του Morwell

«Αποφασίσαμε να αρχίσουμε το φιλανθρωπικό μας έργο, δίνοντας υποτροφίες σε Ελληνόπουλα της επαρχιακής Βικτώριας» με πληροφόρησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η πρόεδρος της νεοσύστατης γυναικείας οργάνωσης «Θυγατέρες της Πηνελόπης: Τμήμα Αριάδνη 435», Μαριλένα Λειβαδίτη, από τη Μελβούρνη.

Ένα αγόρι απ' την Κρήτη, για να βοηθήσει τη σωτηρία των αδέσποτων ζώων, δημιούργησε τον Τζερόνιμο

«Είμαι μια τυχερή μητέρα δύο αγοριών έξι και εννέα ετών» μου λέει η μητέρα του Νικόλα και του Στέφανου Μπουτούλια, που τους έμαθε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο (πχ. μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη ή η υποστήριξη των κατατρεγμένων ζωντανών). «Ο Νικόλας είναι ένα μικρό αγόρι με μεγάλη καρδιά. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν μέσα στα 30 του κιλά να χωρά μια καρδιά με τόσο μεγάλο εκτόπισμα, αλλά αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ανακαλύπτεις όταν γίνεσαι μητέρα», συνεχίζει. 

Ένας στους έξι μαθητές με προβλήματα σωματικής υγείας

Ποσοστό περίπου 50% των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ως συνέπεια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, το Ινστιτούτο Prolepsis, σχετικά με τη δράση του προγράμματος «Διατροφή», καθώς και άλλων προγραμμάτων που αφορούν την υγιεινή διατροφή, την πρόληψη ασθενειών και τη δημόσια υγεία.

Θεσσαλονίκη: European BEST Engineering Competition

Είσαι φοιτητής και ψάχνεις μια νέα περιπέτεια μηχανικής; Θέλεις επιτέλους να εφαρμόσεις τις γνώσεις που παίρνεις από τη σχολή σου, να δημιουργήσεις και να εξελιχθείς; Θέλεις να λύσεις ένα πραγματικό πρόβλημα μηχανικών;

Ο τοπικός γύρος του EBEC έφτασε και σε περιμένει!