Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Παίζουμε (κι εξασκούμαστε) με μπαλόνια


Στο βίντεο μπορείτε να βρείτε απλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ενισχύσουν τον κινητικό σχεδιασμό, οπτικοκινητικές δεξιότητες, το συντονισμό, αλλά και τις δεξιότητες αδρής κινητικότητας του παιδιού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μπαλόνια και κέφι για παιχνίδι!!

Παγκόσμια «πανδημία» παχυσαρκίας παιδιών κι εφήβων

Ανησυχητική αύξηση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας παρατηρείται στα παιδιά και τους εφήβους τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, παίρνοντας μορφή «πανδημίας».

Η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών, προηγείται κατά πολύ των ευρωπαϊκών χωρών στην παχυσαρκία αγοριών στις ηλικίες των 7 ετών και στην παχυσαρκία κοριτσιών στις ηλικίες των 9 ετών. Οι επιπλοκές της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας των παιδιών είναι πολλές και αφορούν διάφορα συστήματα. Ωστόσο, με την αεροβική άσκηση και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βελτιωθούν αρκετοί σωματομετρικοί δείκτες (όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το ποσοστό λίπους) και βιοχημικοί δείκτες (όπως η ολική χοληστερίνη, η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη LDL και τα τριγλυκερίδια), ενώ δεν φαίνεται να επηρέαζονται τα επίπεδα της λεγόμενης «καλής» χοληστερίνης HDL. Επίσης, με την αερόβια άσκηση βελτιώνεται και η αναπνευστική λειτουργία.

Η Τούμπα αποκτά το δικό της «κόσμημα»

«Ζωή» αναμένεται να αποκτήσει σε μερικούς μήνες και μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ο χώρος του πρώην Ορφανοτροφείου επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Τούμπα, καθώς σήμερα, Τετάρτη, υπογράφεται η οριστική παραχώρηση του οικοπέδου προς τον δήμο Θεσσαλονίκης.

LIFO Podcast: Γιατί δεν υπάρχει ακόμα σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;

Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος συζητά με την εκπαιδευτικό Έλενα Σκαρπίδου, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Πολύχρωμου Σχολείου, για τα στερεότυπα, το μπούλινγκ, τις διακρίσεις, αλλά και τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα στα ελληνικά σχολεία.
Ακούστε το podcast εδώ.

Η ειδική εξέταση για τον κερατόκωνο πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία

Ο κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση των ματιών, η οποία στα αρχικά στάδια δεν έχει συμπτώματα, και αν δεν γίνει έγκαιρα θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της όρασης. Η επικρατούσα μέχρι σήμερα άποψη είναι ότι ξεκινά μετά την εφηβεία και, καθώς στα αρχικά στάδια είναι πάθηση ασυμπτωματική, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση στη θεραπεία με σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οπτική οξύτητα του πάσχοντος.

Προσλήψεις 3.195 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2021-2022.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το διδακτικό έτος 2021-2022 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 912 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων Γενικής Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 367 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση.

Αθήνα, πόλη αφιλόξενη για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Μια καθημερινή οδύσσεια περνούν οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία της Αττικής, καθώς χρειάζεται ολόκληρο ταξίδι μόνο για το πήγαινε-έλα στις ελάχιστες και υπερκορεσμένες δομές της πρωτεύουσας. ● Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όσον αφορά το Γυμνάσιο-Λύκειο, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα σε όλη την Αθήνα, παρά τη σχετική απόφαση του δήμου που δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια...

H διαδραστική εφαρμογή της Microsoft ζωντανεύει την Αρχαία Ολυμπία

Το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας εγκαινίασε σήμερα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ιδέα, όπως εξήγησε ο ίδιος, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. 

Εκεί, σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, «έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκ: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Το KIDOT σε συνέργεια με 10 φορείς διοργανώνει 10 βιωματικές δράσεις για τα δικαιώματα του Παιδιού!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου), το KIDOT αφιερώνει όλο τον Νοέμβριο στα Παιδιά και παρουσιάζει το νέο του πρότζεκτ “KIDS are RIGHT”.

Στο πλαίσιο του “KIDS are RIGHT”, το KIDOT σε συνεργασία με 10 φορείς, διοργανώνει 10 βιωματικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο και στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα δικαιώματα τους, αλλά και την κινητοποίηση μικρών και μεγάλων για δράση.

Έρευνα – Τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο περνούν ήπια την Covid-19 και αναρρώνουν πλήρως

Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι με καρκίνο αρρωσταίνουν ήπια από την Covid-19 και έχουν πλήρη ανάρρωση στη συνέχεια, σύμφωνα με μια μικρή διεθνή έρευνα. Όμως, οι παιδιατρικοί ασθενείς με καρκίνο που έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας (συννοσηρότητες), σοβαρές λοιμώξεις (κυρίως βακτηριακές) και χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια (ένδειξη ανοσοκοαταστολής), έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρή Covid-19. Περίπου ένα στα δέκα παιδιά θα χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Νέος Ποινικός Κώδικας – Ισόβια στους βιαστές ανηλίκων – Τι ισχύει για την παραγραφή, όλες οι αλλαγές

Αύριο Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης που προκρίνει σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίηση των ποινών σε ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα.

Κορωνοϊός: Σχεδόν 10.000 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών νόσησαν σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,39% - Το 22% ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών

Σχεδόν 10.000 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται σε παιδιά, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με την εβδομάδα εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου.