Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Γνωρίστε τους mathekniticians!

Το δέντρο του Πυθαγόρα
(φωτο: Pat Ashforth)
Οι Pat Ashforth και Steve Plummer εδώ και δύο δεκαετίες πλέκουν με βελόνες και βελονάκι μαθηματικά μοτίβα, έννοιες και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ... μαθηματικός σας νους. 

Όλα ξεκίνησαν  το 1996 όταν μία αμερικανική εταιρία ζήτησε από το ζευγάρι που ήταν ενεργό στη διαδικτυακή κοινότητα πλεξίματος, να σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο είδος κουβέρτας (afghan). Στην αρχή, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς τους ζητούσαν πανικοβλήθηκαν, αλλα όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για κουβέρτα ή ριχτάρι πλεγμένο με βελόνες ή βελονάκι, κατάφεραν και έστειλαν τέσσερα σχέδια. 

«Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους»: Ένα βιβλίο για αναγνώστες με άνοια

«Από μικρή με θυμάμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Βιβλιοφάγος κανονικός! Όταν η μάνα μου με φώναζε και δεν της απαντούσα, ήξερε ότι θα ήμουν κάπου κρυμμένη -συνήθως πίσω από τον μεγάλο καναπέ στο σαλόνι- και θα διάβαζα. Ακόμα και το χαρτζιλίκι μου στα βιβλία το χαλούσα. Και δεν άλλαξα μεγαλώνοντας. Στη δουλειά μου, στον ελεύθερο χρόνο μου, τα βράδια πριν κοιμηθώ, μονίμως χανόμουν μέσα στις σελίδες βιβλίων. Ήταν πάντα η διασκέδασή μου, η εκτόνωση και η παρηγοριά μου.

Δημιουργικός Οκτώβρης στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

• ΤΕΤΑΡΤΗ 5 & 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016, 5.00 το απόγευμα
Create with English - Δημιουργώντας στα Αγγλικά!
Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με αφηγήσεις ιστοριών στην αγγλική γλώσσα. Το πρόγραμμα διεξάγεται με διαδραστικό τρόπο και στόχο έχει να ενθαρρύνει τα πρώτα βήματα των παιδιών, να τα φέρει σε επαφή με την αγγλική γλώσσα, να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγητές της Αγγλικής γλώσσας Γεωργία Ψαρρά και Γεώργιος Ραπτόπουλος
Για παιδιά ηλικίας 5 – 8 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιά

Σταυρούλα Τσολακίδου: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι η 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα. Μετά το 2013 και το 2015, στέφθηκε για τρίτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια (νεανίδων αυτή τη φορά), πετυχαίνοντας ακόμη μία πολύ σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα και το ελληνικό σκάκι

Χρήστος Δεμέτης

Άνοιξε το πρώτο εστιατόριο κωφών

Στον Καναδά άνοιξε το πρώτο εστιατόριο με έμφαση στην εξυπηρέτηση κωφών. 

Το εστιατόριο "Signs" στο Τορόντο, απασχολεί αποκλειστικά άτομα που γνωρίζουν νοηματική γλώσσα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι κωφά. 

Πώς το ελληνικό σχολείο άλλαξε τη ζωή ενός ασυνόδευτου παιδιού από το Αφγανιστάν

Για παιδιά πρόσφυγες που έφτασαν ασυνόδευτα στη χώρα μας κυνηγημένα από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο η ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο δρόμος για να γίνουν και πάλι παιδιά

Ιωάννα Μπρατσιάκου

Καθηγητές από όλη την Ελλάδα διδάσκουν ανθρωπιά και προσφέρουν «μαθήματα σε αναμονή»

​Συνήθως οι μαθητές αναζητούν καθηγητές. Αυτή τη φορά, όμως, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και τα «Μαθήματα σε αναμονή», τα δωρεάν δηλαδή μαθήματα που παρέχουν εθελοντές καθηγητές σε παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, ψάχνουν τους μαθητές τους!

Ρομπότ-μωρό που ξυπνάει το μητρικό ένστικτο δημιούργησε η Toyota

Ονομάζεται Kirobo Mini, έχει ύψος μόνο δέκα εκατοστών, μοιάζει με χαριτωμένο μωρό και μπορεί να πιάσει ψιλή κουβεντούλα με τον διπλανό του. 

Αυτό είναι το νέο ρομποτάκι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, το οποίο ξυπνά μητρικά ένστικτα, ιδίως σε μια χώρα με μεγάλη υπογεννητικότητα, όπου πολλές παντρεμένες γυναίκες δεν έχουν κάνει παιδί, ενώ μία στις δέκα δεν παντρεύεται ποτέ.