Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Μπορούμε να σκεφτόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε γλώσσα;

Οι άνθρωποι εκφράζουν σκέψεις χρησιμοποιώντας γλώσσα για δεκάδες (ή ίσως εκατοντάδες) χιλιάδες χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό του είδους μας –σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που οι επιστήμονες υπέθεσαν κάποτε ότι η ικανότητα των ανθρώπων για γλώσσα ήταν η βασική διαφορά μεταξύ μας και των άλλων ζώων. Και αναρωτιόμασταν ο ένας για τις σκέψεις του άλλου για όσο καιρό μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτές.

«Η ερώτηση "τι σκέφτεσαι;" είναι, νομίζω, τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα», δήλωσε στο Live Science ο Ράσελ Χέρλμπουρτ, ερευνητής ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διατυπώνουν σκέψεις. Πώς όμως οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση σκέψης και γλώσσας; Και είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε χωρίς λόγια;

Άποψη: Ρέα Βιτάλη - Κι έφτασε η «Πρέβεζα» στην Κρήτη…

Λαμπρή εκδήλωση για τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο, το Karteros Beach Sports Center. Ενός χώρου αθλητισμού που συμπεριέλαβε, ως όφειλε το 2022 (αυτό δε έλειπε!), τους ανθρώπους με αναπηρία άρα και σχεδιάστηκε ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους. Κάτι που με θέρμη σχολιάστηκε στην ομιλία του προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργου Καπελλάκη.

Δεκατέσσερις χιλιάδες βιβλία διάβασαν μαθητές και μαθήτριες του Δ.Καλαμαριάς

Περισσότερα από 14.000 βιβλία διάβασαν οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων του Δήμου Καλαμαριάς, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες», που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς.

Άμεσα μέτρα ζητούν ΑμεΑ και εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή – Συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες, οι οικογένειες τους και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σήμερα σε διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.

«Είμαστε τα πρώτα θύματα σε κάθε κρίση, είτε οικονομική, είτε υγειονομική όπως στην πανδημία, είτε όπως συμβαίνει τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια», καταγγέλλουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) που νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ, μαζί με εκπροσώπους από το Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας.

5χρονο παιδί από το Αφγανιστάν μεταμορφώθηκε μόλις άκουσε για πρώτη φορά τη μητρική του γλώσσα σε ελληνικό σχολείο

Η προσαρμογή στο σχολείο είναι δύσκολη για όλα τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον όταν κάποιο βρεθεί ως πρόσφυγας ή μετανάστης σε ξένη χώρα, όπου δεν γνωρίζει καν τη γλώσσα. Μερικές φορές όμως αρκεί μια μικρή πράξη ενσυναίσθησης για να αρχίζει να αλλάζει η ζωή του.

Αυτό φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση ενός 5χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν, που συνάντησε μια διερμηνέας από τη METAdrasi σε νηπιαγωγείο της Αθήνας. Όταν η Hamida τού μίλησε στη μητρική του γλώσσα, εκείνο άρχισε να μεταμορφώνεται, σύμφωνα με την παρακάτω μαρτυρία της:

Το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση: Φοιτήτρια του ΑΠΘ έφερε το μωρό της στο μάθημα – Το μαγικό αποτέλεσμα

Με ανάρτησή της στα social media, λέκτορας του ΑΠΘ, δίνει μια εικόνα για τα όσα αντιμετωπίζουν οι μαμάδες ακόμα κι όταν πρόκειται στο αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση.

Το κείμενο της Χαρίτας Βλάχου, η οποία είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο, περιγράφει μια ημέρα στις αρχές Μαρτίου, όπου η μαθήτρια Χριστίνα Γυφτάκη, πήγε να παρακολουθήσει το μάθημα Master «Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» κρατώντας στην αγκαλιά της την 2 μηνών κορούλα της.

1 στα 1.000 παιδιά αναπτύσσει χρόνια αρθρίτιδα

Τα παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Βραβείο σε ψηφιακή μαθητική εργασία: «Αιγάλεω… 1922-2022: 100 χρόνια μικρασιατικής μνήμης»

Δούλεψαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγάλη δημιουργικότητα μαθητές από το Αιγάλεω, περιοχή που υποδέχτηκε Μικρασιάτες πρόσφυγες, και βραβεύτηκαν για την ψηφιακή εργασία τους πάνω στη συγκεκριμένη θεματική.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω “Νέες Κυδωνίες”: «Με μεγάλη χαρά μας ανακοινώθηκαν και εμάς τα αποτελέσματα του διαγωνισμού “Hack the Map” του εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ωνάση, σύμφωνα με τα οποία το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – ΕΝΕΕΓΥΛ ΑΙΓΑΛΕΩ έλαβε τιμητικό έπαινο για το ψηφιακό έργο του: “Αιγάλεω… 1922-2022: 100 χρόνια μικρασιατικής μνήμης”.

Φανταστικά σπορ - Φανταστικοί φίλοι: To φαινόμενο που κατακτά τον κόσμο

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται βαρετό, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν μόνο nerds του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ ή εκείνοι που περνούν όλη τη μέρα αναλύοντας και την παραμικρή κίνηση των ομάδων που υποστηρίζουν. Άλλοι πάλι μπορεί να θεωρούν ότι είναι απλώς ένα παιχνίδι για τους φανατικούς, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όσων περνούν τo Σ/Κ καρφωμένοι σε μια οθόνη, βλέποντας το ένα ματς μετά το άλλο.

Ανήλικοι «νταήδες» τραμπούκιζαν μικρότερα παιδιά – Ασύλληπτα όσα τους έβαζαν να κάνουν

Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων νεαρών ανήλικων, ένας ηλικίας 17 ετών και τρεις 16 ετών, σχημάτισαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τούμπας, μετά τη διερεύνηση καταγγελιών για αξιόποινες πράξεις εναντίον ανηλίκων, από 13 έως 15 ετών, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2021 – αρχές Φεβρουαρίου 2022.

Σημαντικός ο ρόλος των γονιδίων στην γεύση και στις διατροφικές μας επιλογές

Νέα μελέτη στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες, έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση μπορεί να παίζουν ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών επιλογών και μπορεί, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν την καρδιομεταβολική υγεία.