Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Γ΄ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Ενημερωτικό μήνυμα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας:
Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ε.Μ.Ι.Π.Η. σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει, από 16 Σεπτεμβρίου 2013 έως 22 Σεπτεμβρίου 2013, την Γ΄ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2013. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας. 

Πως επηρεάζουν τα αδέλφια την υγεία μας

Όλοι ξέρουμε ότι οι γονείς μας ασκούν ισχυρή επίδραση στην υγεία μας, τόσο με τα γονίδια όσο και με τον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, το ίδιο φαίνεται πως κάνουν τα αδέλφια μας, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως ο αριθμός των αδελφών που έχει κάποιος, αλλά και η σειρά της γέννησής του, μπορούν να επηρεάσουν πολλές παραμέτρους της υγείας του.

Eρευνα: Πιο έξυπνα και συνεργάσιμα τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική

Πιο έξυπνα και πιο συνεργάσιμα είναι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικού Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παίζουν μουσική από μικρή ηλικία ή που τραγουδούν σε χορωδίες παρουσιάζουν αυξημένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και είναι πιο πρόθυμα να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να τους βοηθήσουν όταν χρειάζεται.

Συνηθισμένα εκφραστικά λάθη σε συνηθισμένες εκφράσεις

Συνηθίζουμε κάποιες εκφράσεις και τις λέμε με τη σιγουριά ότι είναι σωστές. Δείτε όμως πόσες είναι λάθος!

*«Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους…» και «επικοινωνεί με όλους όσους εκτιμάει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).

Με σκονάκια η εισαγωγή στο Χάρβαρντ

Σχεδόν το 50% των πρωτοετών σπουδαστών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε ότι «έκλεψε» στις εισαγωγικές εξετάσεις. Ειδικότερα ένα 10% παραδέχθηκε ότι έκλεψε στις εξετάσεις, ενώ το 42% γενικώς αντέγραφε στις εργασίες. Πρόκειται για έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τους φοιτητές και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του πανεπιστημίου, «The Harvard Crimson». Οι πιο επιρρεπείς στο «κλέψιμο» είναι οι σπουδαστές που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Και μεταξύ των δύο φύλων, τα αγόρια του Χάρβαρντ αντιγράφουν περισσότερο από τα κορίτσια.

«Βίωσα κι εγώ τη βία στην εφηβεία μου»

Ο 29χρονος σκηνοθέτης Εμίρ Μπαϊγκαζίν μάς μιλά για την ταινία του «Μαθήματα αρμονίας» με θέμα την ενδοσχολική βία

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ στην Ελευθεροτυπία

Πόση βία να αντέξει ένα παιδί; Αλλά και πόση βία μπορεί να ασκήσει ένα παιδί; Η σκέψη αυτή σε ακολουθεί μέχρι τέλους βλέποντας τη σκληρή ταινία «Μαθήματα αρμονίας» του Εμίρ Μπαϊγκαζίν από το Καζακστάν, που θα προβληθεί στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» (18-29/9, «Δαναός», «Ιντεάλ», «Οπερα», «Ταινιοθήκη»).