Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Λειτουργικές μαθηματικές δεξιότητες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Οι λειτουργικές μαθηματικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας μαθητής για να ζήσει ανεξάρτητα στην κοινότητα, για να φροντίζει τον εαυτό του και για να αποφασίζει για τη ζωή του. Οι λειτουργικές δεξιότητες καθιστούν ικανούς τους μαθητές με αναπηρίες να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το πού θα ζήσουν, πώς θα βγάζουν χρήματα, τι θα κάνουν με τα χρήματά τους και πώς θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Προκειμένου όμως να τα κάνουν όλα αυτά θα πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν τα χρήματά τους, να λένε την ώρα, να διαβάζουν το πρόγραμμα του λεωφορείου, να ακολουθούν οδηγίες στη δουλειά και να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν έναν τραπεζικό λογαριασμό. 

Ευγένιος Τριβιζάς: «Tα θέματα που απασχολούν την εγκληματολογία προσφέρουν υλικό στα βιβλία μου»

Eγκληματολόγος και συγγραφέας, γεννήθηκε σε αυτό το σύμπαν και ζει σε πόλεις που έχει εφεύρει σε όλο τον κόσμο και στο Διάστημα: Ο Ευγένιος Τριβιζάς αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.


Eπειδή έτυχε να γεννηθώ βράδυ, είδα το πρώτο φεγγαρόφωτο της νύχτας στο κατάστρωμα μιας ισπανικής γαλέρας που μετέφερε ένα φορτίο ανδαλουσιανές καστανιέτες λίγο πριν της επιτεθεί μια πειρατική σκούνα. Ο κόσμος μού φάνηκε υγρός, λόγω του ότι βρισκόμουν σε θάλασσα.

Πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα»

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» ταξιδεύει σε όλα τα σχολεία και βοηθάει ολοένα και περισσότερα παιδιά μέσα, από την ψηφιακή τεχνολογία.

Το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» ψηφιοποιήθηκε και εντάχθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού, όλης της Ελλάδας μπορούν να επιλέξουν το Πρόγραμμα προς υλοποίηση στην τάξη.

Προσωπικός Βοηθός: Τι είναι και γιατί θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ΑμεΑ

Την 1η Οκτωβρίου, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο προβλέπει, και στη χώρα μας, την θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ.

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι ο άνθρωπος που φροντίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία – τα χέρια, τα πόδια, το στόμα και τα μάτια τους, ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.

Σύνδρομο χρόνιο Covid-19, σε παιδιά & εφήβους

Καθώς δεν υπάρχει διαμορφωμένος ορισμός, από πολλούς ερευνητές ορίζεται ως «post-acute covid-19» η επιμονή των συμπτωμάτων του ασθενούς για 3 εβδομάδες από την έναρξη της νόσου, ενώ μιλάμε για χρόνιο Covid-19 όταν τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Καθώς σε πολλά παιδιά η διάγνωση δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ενώ μπορεί να υπάρχουν και ψευδώς αρνητικά τεστ, δεν απαιτείται θετικό τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Νέα στέγη για φιλοξενία ανήλικων παιδιών

Οσοι έχουν βρεθεί στα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει την ύπαρξη ορισμένων παιδιών, που δεν είναι άρρωστα ούτε συνοδοί, θυμίζουν θαμώνες, γνωρίζουν τα κατατόπια της κάθε κλινικής και οι εργαζόμενοι τα χαιρετούν με το μικρό τους όνομα. Πρόκειται για παιδιά, που έχοντας απομακρυνθεί μέσω εισαγγελικής παρέμβασης από τις οικογένειές τους ή εγκαταλειφθεί από τους βιολογικούς τους γονείς, φιλοξενούνται στα νοσοκομεία μέχρι νεωτέρας. Η παραμονή τους τυπικά είναι περιορισμένης διάρκειας, ωστόσο ουκ ολίγες φορές κάποια παιδιά «σκαλώνουν» σε αυτό το στάδιο για χρόνια.

Άποψη: Ελευθερία Κόλλια "Τέσσερα παιδιά μετράνε τ’ άστρα"

Ανυπεράσπιστα. Τι άλλο μπορεί να είναι τέσσερα ανήλικα πλάσματα που οι γονείς τους έχουν επιλέξει να τραβήξουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία επί δύο σχολικές χρονιές; Στην Αλιστράτη Σερρών, δύο ενήλικοι, κτηνοτρόφοι το επάγγελμα, δεν δέχονται να υποβάλουν τα τέσσερα από τα έξι βλαστάρια τους σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), αρνούνται ακόμη και τις μάσκες. Τα παιδιά θα πήγαιναν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και τα άλλα δυο Γυμνάσιο. Προς το παρόν, μένουν σε ασφυκτικά περίκλειστο περιβάλλον. Τόσο, που αναλαμβάνουν πια κοινωνικοί λειτουργοί να ξεψαχνίσουν πόσο περίκλειστο και πόσο ασφυκτικό, εκτελώντας την έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελία Σερρών. Το ζευγάρι βρίσκεται προ των ευθυνών του. Ακόμη και ενώπιον του κινδύνου να χάσει τα ίδια του τα παιδιά. Τη μέριμνά τους. 

Ομιλός Ελληνικά Πετρέλαια: Τίμησε τους Έλληνες αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας συνολικά 11 μετάλλια, βράβευσε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με αφορμή και την αναβάθμιση της χορηγικής του υποστήριξης προς την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για τα επόμενα τρία χρόνια, ως Μέγας Χορηγός.

Οδηγός υγιεινής διατροφής για παιδιά

Σε έναν «δεκάλογο» υγιεινής διατροφής για παιδιά προχώρησαν οι καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. 

Μεταξύ άλλων οι καθηγητές προτρέπουν τους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα παιδιά ενθαρρύνοντας υγιεινές συνθήκες. 

Πανελλαδικές 2022: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 με επίκεντρο, όπως παρουσιάζει η «Κ», τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα οι οποίοι ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων.

Χαρακτηριστικά, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Αφγανιστάν – Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από οξύ υποσιτισμό

Περίπου 3,2 εκατομμύρια παιδιά στο Αφγανιστάν αναμένεται ότι θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό ως το τέλος του έτους και ένα εκατομμύριο από αυτά κινδυνεύουν να πεθάνουν, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.