Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η δυσπραξία μπορεί να είναι σοβαρή κατάσταση – της αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση

Η δυσπραξία είναι πολύ λιγότερο κατανοητή από τα πολύ γνωστά ξαδέρφια της, τη δυσλεξία και το Σύνδρομο Asperger.

«Στα 19 μου υπέφερα από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή και ήμουν πολύ κοντά στο να παρατήσω το πανεπιστήμιο». Φανταστείτε ότι είστε ένα υγιέστατο νεαρό άτομο με καλό βαθμό πανεπιστημίου, το οποίο δυσκολεύεται να πιεί ένα ποτό χωρίς να το χύσει, να καθοδηγήσει ανθρώπους σε ένα κτίριο ή να θυμηθεί τι του είπαν την αμέσως προηγούμενη στιγμή. Αυτή είναι η τυπική εικόνα ενός ατόμου με δυσπραξία. Η δυσπραξία ή αλλιώς η αναπτυξιακή διαταραχή του συντονισμού (developmental co-ordination disorder, DCD) επηρεάζει το συντονισμό, την αίσθηση του χώρου και την αισθητηριακή αντίληψη. Βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών που ορίζονται ως (μη τυπικές) διαφοροποιήσεις των ικανοτήτων του ατόμου, καθώς και προβλήματα στη συγκέντρωση και τη βραχύχρονη μνήμη.

Συντάξεις εκπαιδευτικών: Αλλάζει ο χρόνος παραίτησης

Αλλαγές στον τρόπο και κυρίως στον χρόνο, που οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν την παραίτησή τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη για την Παιδεία.

Μετά την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από τη στιγμή της δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νομοσχεδίου και μέσα στο επόμενο 20ήμερο και όχι στο διάστημα 1-10 Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αττική: Μεταφορά ηλικιωμένων- ΑμεΑ στα εμβολιαστικά κέντρα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Τη μεταφορά ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και μοναχικών πολίτων, προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού Αττικής, αναλαμβάνει εκτάκτως από αύριο, με αφορμή την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω της υπηρεσίας του «Βοήθεια στο Σπίτι». Η μεταφορά από και προς το εμβολιαστικό κέντρο θα γίνεται με οχήματα του ΕΕΣ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας από τον COVID-19.

Βιτόρια Μπουένο: Μπαλαρίνα χωρίς χέρια, η 16χρονη από τη Βραζιλία που εμπνέει

Η Βιτόρια Μπουένο είναι ένα 16χρονο κορίτσι από τη Βραζιλία, που εντυπωσιάζει με τις χορευτικές της ικανότητες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι και ένα κορίτσι χωρίς χέρια! Και όταν στα 5 της φανταζόταν πως θέλει να γίνει μια μπαλαρίνα, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως το όνειρό της θα γινόταν κάποτε πραγματικότητα.

Πώς μπορεί ένα παιδί να αντιμετωπίσει έναν κακοποιητικό δάσκαλο ή προπονητή

Στην παρέα των Roomies σήμερα βρέθηκε η Στέλλα Αργυρίου, εκπαιδευτική ψυχολόγος, η οποία μίλησε με τις «συγκατοίκους» για το μεγάλο θέμα των ημερών, τη γιγάντωση του κινήματος #MeToo και στην Ελλάδα, αλλά και το πώς μπορεί να θεραπευτεί ένας άνθρωπος από τα κατάλοιπα που αφήνει στην ψυχή του ένα σοκαριστικό γεγονός.

Πώς μπορεί ένα παιδί, στο σχολείο του, να αντιμετωπίσει έναν κακοποιητικό δάσκαλο ή προπονητή, που του φέρεται ή του μιλάει με άσχημο τρόπο;

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται καλύτερα

Όσο το παιδί κοιμάται, ο οργανισμός του αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό του σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό του. Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, φαίνεται να αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας, επηρεάζοντας θετικά την ορμόνη της λεπτίνης, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης και παράλληλα αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

Πανελλαδικές: Ανοικτά κολυμβητήρια για τους υποψηφίους

Ανοίγουν τα κολυμβητήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών, Σχολών Φυσικών Αγωγής

Όπως ορίζει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, ανοικτά θα παραμείνουν τα κολυμβητήρια σε όλη την επικράτεια, ανεξάρτητα του επιπέδου επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ξεκινούν δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca σε παιδιά

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε για πρώτη φορά έρευνα για να εξετάσει την ασφάλεια και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών στο εμβόλιο κατά της covid-19 που έχει αναπτύξει με την AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα.

Υεμένη: Το 50% από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021

Τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021 στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά μπορεί να πεθάνουν λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Άποψη: Δημήτρης Τσιριγώτης "Παιδιά με αυτοεκτίμηση φούσκα"

Άρθρο γνώμης για ένα παιδαγωγικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς εκπαιδευτικούς - «Τα παιδιά που έχουν αναπτύξει μια τέτοιου είδους ψεύτο-αυτοεκτίμηση όχι απλά δεν αντέχουν την κριτική αλλά κυρίως δεν την ανέχονται»

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη η έννοια της αυτοεκτίμησης ως η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσει ένα παιδί στην ενήλικη ζωή του να έχει προσωπική πληρότητα και επαγγελματική επιτυχία. Οι υπερβολικοί έπαινοι, τα κανακέματα οι ζητωκραυγές και οι θετικές αντιδράσεις ως τονωτικές ενέσεις του «εγώ» του παιδιού ξεκινούν εξ απαλών ονύχων και αποτελούν μέρος μιας μορφής διαπαιδαγώγησης που έχει ως μοναδικό σκοπό την καλλιέργεια υψηλής αυτοεκτίμησης. Θεωρείται μάλιστα πως ακόμα και η υπερβολή μόνο καλό μπορεί κάνει στην τόνωση της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού.

14/02 Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών: Ένα στα 1000 παιδιά γεννιέται με συγγενή καρδιοπάθεια

Περίπου ένα στα 1000 παιδιά γεννιέται με συγγενή καρδιοπάθεια, που σημαίνει ότι κάτι συνέβη κατά την κατασκευή της καρδιάς ενδομήτρια, όπως «τρύπα» στην καρδιά, αναστροφή των αγγείων της καρδιάς κλπ. Εντούτοις, με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση έχει γίνει εφικτό να επιτευχθεί πλήρης ίαση σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των περιπτώσεων.