Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: “Δεν ξέρεις τι είναι πόλεμος” (“You Don’t Know What War Is”)

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δέκα ημέρες μετά τα γενέθλιά της, η δωδεκάχρονη Yeva Skalietska ξυπνά από τον δυνατό, μεταλλικό ήχο που κατακλύζει τους δρόμους της πόλης της, το Χάρκοβο. Μέχρι εκείνη την ημέρα, ούτε εκείνη γνώριζε τι είναι πόλεμος. Αυτό όμως άλλαξε μέσα σε μια στιγμή. 

Αν και υπήρχαν φήμες, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν πραγματικά ότι θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Οι δώδεκα ημέρες που ακολούθησαν άλλαξαν για πάντα την ζωή της Yeva.

Τα 5 σημάδια ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο και τι να κάνετε για αυτό

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που για να μην στεναχωρήσουν τα παιδιά τους, δεν τους χαλούν κανένα χατίρι. Πολλές φορές, το να υποκύψουν στις επιθυμίες τους φαντάζει ευκολότερο από το να τους πουν «όχι». Ωστόσο οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι όσοι «παρα-χαϊδεύουν» τα παιδιά τους, δεν τους κάνουν καλό, αφού όταν τα προστατεύουν από κάθε δύσκολη εμπειρία, τους στερούν την ευκαιρία να γίνουν πιο ανθεκτικά στις δυσκολίες της ζωής. 

«Οι γονείς παρκάρουν τα παιδιά στο σχολείο»

Δύο διευθυντές σχολικών μονάδων που έχουν ήδη κληθεί να διαχειριστούν περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, ο Νικόλαος Νικολόπουλος, διευθυντής στο 54ο Γυμνάσιο στα Σεπόλια – που τον Μάιο του ’22 βίωσε τον χαμό ενός 14χρονου μαθητή ο οποίος βρέθηκε από τους γονείς του στο σπίτι απαγχονισμένος, με ορισμένους να υποστηρίζουν τότε ότι αυτοκτόνησε επειδή είχε πέσει θύμα σχολικού τραμπουκισμού – και η Αλεξάνδρα Καπραβέλου, διευθύντρια στο Γυμνάσιο Αργαλαστής Πηλίου, η οποία ακόμη παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης με τη 14χρονη μαθήτρια που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας από συγκεκριμένα παιδιά του σχολείου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι της και να παρέμβει η Εισαγγελία Ανηλίκων Βόλου, μιλούν στα «ΝΕΑ» για το φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μαρία η «Κουτσοχέρω». Η Λευκαδίτισσα που είχε αναπηρία και στα δύο χέρια και επινόησε το Καρσάνικο Κέντημα.

Οι κάτοικοι στην Καρυά έχουν να επιδείξουν ένα ιδιαίτερο, ανεπτυγμένο πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί παρακαταθήκη για όλο το νησί της Λευκάδας. Η πιο ιδιαίτερη, όμως, έκφανση του καρσάνικου πολιτισμού, η οποία ενσωματώθηκε ολοκληρωτικά στον πολιτισμό του νησιού, είναι το Καρσάνικο Κέντημα.

Η Μαρία η «Κουτσοχέρω»

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία

«Οι σκέψεις μας είναι με τους Τούρκους και Σύρους συναδέλφους μας και όλους όσοι έχουν πληγεί από αυτή την τραγωδία. Καλούμε τους ανθρωπιστικούς φορείς να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στη βοήθεια για τα άτομα με αναπηρία και άλλα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο. Πρέπει αμέσως να ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών των ατόμων με αναπηρία».

Μιχαηλίδου: Ξεκινάει o θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρία

«Ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζοντας την εντατική προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση, δημιουργούμε για πρώτη φορά το πλαίσιο, εξασφαλίζουμε την αμοιβή και υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι και να βρούμε μία οικογένεια για κάθε παιδί», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Γονείς: Το συχνότερο λάθος που κάνουν όταν το παιδί έχει πυρετό

Αντιμέτωποι βρεθήκαμε αυτό τον χειμώνα με μια «τριδημία» κορωνοϊού, ιώσεων και γρίπης, δοκιμάζοντας ιδιαίτερα και την υγεία των μικρών παιδιών. Κοινό σύμπτωμα και των τριών θα μπορούσε να είναι και ο πυρετός. Λόγω και της έξαρσης του φαινομένου, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε δώσει ειδικές οδηγίες για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την αντιμετώπισή του.

Η ανέφικτη πρωινή ρουτίνα του TikTok

Η πρωινή ρουτίνα των χρηστών του TikTok έχει μπει στο στόχαστρο των ψυχολόγων και ψυχίατρων, καθώς όχι μόνο για πολλούς θεωρείται ανέφικτη, αλλά παρ΄ όλο που φαίνεται ιδανική, ενδεχομένως να σε οδηγεί στην εξουθένωση.

Η «ιδανική» πρωινή ρουτίνα στο TikTok και στο Instagram είναι σχεδόν η ίδια για τους περισσότερους χρήστες, οι οποίοι συγκεντρώνουν πάνω από 1,5 εκατ. views ο καθένας απλά και μόνο δείχνοντας τι κάνουν μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι.

Αλεξανδρούπολη: Ανοιχτό εργαστήριο για παιδιά «Πώς είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές από μέσα»

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης καλεί παιδιά άνω των 6 ετών για να τους δείξει πώς είναι οι συσκευές από μέσα.

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης διοργανώνει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. εργαστήριο εκμάθησης εσωτερικής δομής ηλεκτρονικών συσκευών στο χώρο του συλλόγου (Τέρμα Τρωάδος - έναντι δημοτικού σταδίου Αλεξανδρούπολης "Φώτης Κοσμάς").

Κατέκτησαν τη φιλοσοφία από τη Γ΄Λυκείου και διαγωνίζονται διεθνώς

Αν και είναι στη Γ Λυκείου και η πίεση των πανελλαδικών εξετάσεων εντείνεται τη σχολική χρονιά που διανύουν, οι μαθήτριες του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, Ευδοκία Κώτη και Μαριάννα Καμπάκου, ακολούθησαν την αρχική παρότρυνση των καθηγητών τους και συμμετείχαν και φέτον στον διαγωνισμό φιλοσοφίας.

Βρέφος πέντε μηνών χρειάζεται επέμβαση στην καρδιά – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Πρόβλημα με τη λειτουργία της καρδιάς του αντιμετωπίζει ένα κοριτσάκι μόλις πέντε μηνών από τον Βόλο.

Το βρέφος χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση που θα αποκαταστήσει το ζήτημα και θα επιστρέψει στο παιδί να απολαύσει μία φυσιολογική ζωή.

Όπως ενημερώνει το σωματείο «Παιδική Χαρά», το παιδί πάσχει από σοβαρές στενώσεις δεξιάς και αριστερής πνευμονικής αρτηρίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν να φτάνει κανονικά το αίμα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο.