Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Μαζί είναι καλύτερα!

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συναντήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στην εποπτεία – καθοδήγηση!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας.

Μόλις 5% των ατόμων με σύνδρομο Down εργάζονται στην Ελλάδα

Διαγωνισμός για Θεατρικούς συγγραφείς ηλικίας 18 και κάτω

Για τα δικαιώματα των παιδιών έχουν γραφτεί πολλά, αλλά κυρίως από ενήλικες. Αυτήν τη φορά τον λόγο παίρνουν τα παιδιά, που καλούνται να γράψουν ένα θεατρικό έργο, με έμπνευση από άρθρο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που απαγορεύει κάθε είδους διάκριση σε βάρος τους.

Εάν είσαι 12-18 ετών, μπορείς να υποβάλεις το έργο σου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2023 και να το δεις να γίνεται θεατρική παράσταση!

Αυτές είναι οι 10 πιο προσβάσιμες πόλεις για ΑμεΑ στον κόσμο

Τη λίστα με τις 10 πιο προσβάσιμες πόλεις στον κόσμο δημοσίευσε η Valuable 500. Tα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 3.500 ατόμων με αναπηρία, τα οποία βαθμολόγησαν τις πόλεις με βάση τα εξής κριτήρια :
  • Τις «συγκοινωνιακές συνδέσεις.
  • Την εγγύτητα των καταλυμάτων σε αξιοθέατα, καταστήματα και εστιατόρια.
  • Τη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με την προσβασιμότητα.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μια αποκαλυπτική συνέντευξη

Είναι δύσκολο να ετοιμαστείς όταν είναι να γνωρίσεις την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είναι σαν να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη για τις ηθικές επιλογές σου· δέκα λεπτά πριν τη συναντήσω, πρέπει να γκουγκλάρω για να δω αν το (από δεύτερο χέρι) μπλουζάκι μου φτιάχτηκε σε sweatshop, να πετάξω το μισοτελειωμένο κουτάκι κόκα-κόλα διαίτης –το φάρμακο για να καταπολεμήσεις ένα χανγκόβερ– στα σκουπίδια και να αγχωθώ για το αν φαίνεται ότι οι μπότες μου Dr. Martens είναι οι δερμάτινες και όχι η αποδεκτή βίγκαν εναλλακτική. Η συνάντηση με την Γκρέτα Τούνμπεργκ με αξεσουάρ στα οποία οφείλεται η καταστροφή του πλανήτη μας είναι σαν να μυρίζουν πάνω σου τσιγάρο τα παιδιά σου: δεν θέλεις να πέσεις στα μάτια τους. Θέλεις να είσαι καλύτερος άνθρωπος από ό,τι είσαι. 

Ημερίδα: «Έχουν όρια τα όνειρα στον αθλητισμό;».

Σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, το Betsson Hub στη Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να διοργανώνει, υπό την αιγίδα του ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΦΛΩΝ , την Ημερίδα με θέμα «Έχουν όρια τα όνειρα στον αθλητισμό;».

Η Παρασκευή Καρανάτσιου , πρωταθλήτρια Ελλάδος στους δρόμους ταχύτητας αθλητριών με οπτική αναπηρία θα μοιραστεί την ιστορία της και μαζί της θα είναι η Ελευθερία Σκονδριάννη, guide runner και έτερο ήμισυ των επιτυχιών της.

Πηγή: Facebook

Αναβαθμίζεται η περιήγηση στην Κνωσό – Διευκολύνεται η προσβασιμότητα ΑμεΑ

Σε νέες πορείες για τους επισκέπτες που βελτιώνουν την εμπειρία της περιήγησης, καθώς και την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, στο Ανάκτορο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, εξελίσσεται το πρόγραμμα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της προμελέτης στατικής επάρκειας του συγκροτήματος του «Μεγάρου Βασίλισσας».

Τζιτζικώστας: «Διασφαλίζουμε με έργα την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις δραστηριότητες»

«Διασφαλίζουμε με έργα την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του έργου «Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Π. Κ. Μακεδονίας».

Βέροια: Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο “Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την αναπηρία”

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν.Ημαθίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ στις 03 Δεκεμβρίου διοργανώνει μια έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο “Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την αναπηρία”.

Θα συμμετέχουν οι μαθητές με τις ζωγραφιές τους από τα δημοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας. Δήλωσαν συμμετοχή τα δημοτικά σχολεία: 1ο Βέροιας, 6ο Βέροιας, 7ο Βέροιας, 16ο Βέροιας, 7ο Νάουσας, Αγ. Γεωργίου, Λιανοβεργίου, Λουτρού, 1o Μελίκης, Ν. Νικομήδειας, N. & Π. Λυκογιάννης, Λαζοχωρίου, Ταγαροχωρίου, Σταυρού, Τριποτάμου.

Ελληνικά σχολεία εξωτερικού: Εκτακτη επιχορήγηση 400.000€ για προσλήψεις ωρομισθίων

Τα οξυμένα προβλήματα που διαπιστώνονται στα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού, υποχρέωσαν το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει σήμερα τη δέσμευση πίστωσης ύψους τετρακοσίων χιλιάδων εκατόν επτά ευρώ (400.107,00) σε βάρος της εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υ.ΠΑΙ.Θ. (οικ. έτους 2022), για την έκτακτη επιχορήγηση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών και ειδικότερα για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών με σύμβαση ορισμένου χρόνου για το σχολικό έτος 2022-2023, όπως αυτές προκύπτουν με βάση τα αιτήματα των οικείων Συντονιστών Εκπαίδευσης.

Προσλήψεις αναπληρωτών: Μέσα στην εβδομάδα στην Παράλληλη/Ειδική Αγωγή -Έρχεται Δ΄ φάση στη Γενική Εκπαίδευση

Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών που θα καλύψουν τα κενά στην παράλληλη στήριξη, ανέφερε τη Δευτέρα η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή στη Βουλή.

Το παραπάνω δήλωσε η Ζ. Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση πλήρωσης θέσεως εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης στο Νηπιαγωγείο Τυρού και ελλείψεις καθηγητών στο Γυμνάσιο Τυρού».

Κάμερες στα σχολεία: Ο νόμος «μπλοκάρεται» από γονείς και εκπαιδευτικούς

Την ώρα που το φαινόμενο των βανδαλισμών σε σχολεία, πάρκα και παιδικές χαρές λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, οι δήμαρχοι που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία, αναζητούν λύση μέσα από κάμερες ασφαλείας, για να πάψουν να «πληρώνουν στα σπασμένα» κυρίως στις σχολικές μονάδες, ωστόσο βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις τόσο των γονέων και κηδεμόνων, όσο και των εκπαιδευτικών..

Παρουσιάστηκαν οι μασκότ των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024

Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» θέλησε να πρωτοτυπήσει, επιλέγοντας ένα από τα σύμβολα της γαλλικής επανάστασης -και της ελευθερίας- τον Φρυγικό σκούφο, για μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανώσει η χώρα.