Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η κυρά - Σαρακοστή (πατρόν και οδηγίες κατασκευής)

 Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα.Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα και ονομάζεται έτσι γιατί περιλαμβάνει ακριβώς σαράντα ημέρες δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Το σύνδρομο του «στυμμένου» γονέα

«Η μέρα µου αρχίζει με έναν αναστεναγμό και συνεχίζει τροχάδην, γιατί πάντα κάποια εκκρεμότητα της προηγούμενης μέρας με κυνηγάει την επομένη», λέει στην «Κ» η 45χρονη Ξένια, μητέρα δύο αγοριών. «Ολες οι πλευρές μού ζητάνε κάτι, εγώ δεν θέλω ούτε στη δουλειά μου να πω “δεν προλαβαίνω επειδή έχω τα παιδιά” ούτε στα παιδιά μου να αρνούμαι κάτι λόγω της δουλειάς». Το αποτέλεσμα, «νιώθω να καταρρέω, μπορώ να αποκοιμηθώ οπουδήποτε, αλλά τελικά κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από εμένα». Η Ξένια έχει πιάσει τον εαυτό της να μην έχει κάνει μπάνιο για μια συνεχόμενη εβδομάδα. «Οσο για φίλους, με πολλούς έχω εντελώς χαθεί».

Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός: Από την έρευνα στην εφαρμογή

Συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ειδικά η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και το υπουργείο Υγείας διοργάνωσαν  ημερίδα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, τα όρια και τις ευκαιρίες που προσφέρει και, κυρίως, τις εφαρμογές που μπορεί να έχει στον αυτισμό, είτε αφορά την έγκαιρη διάγνωση, είτε τη διευκόλυνση του ατόμου.

Ευανθία Ειρήνη Μπουρνιά: «Καταφέραμε το μέγιστο»

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ευανθία Ειρήνη Μπουρνιά, στο ITTF Egypt Para Open 2023. Η 16χρονη πρωταθλήτρια από την Καλαμάτα, συμμετείχε στον πρώτο αγώνα της, τη νέα χρονιά και όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, αλλά το έκανε και με τον πλέον εμφατικό τρόπο, καθώς δεν έχασε σετ!

Oλοκληρώθηκε το 3ο εκπαιδευτικό του grow4autism

Υλοποιήθηκε στις 16 και 17 Φεβρουαρίου το 3ο και τελευταίο κατά σειρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του έργου grow4autism το οποίο πραγματοποιείται από το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αυτιστικών Ατόμων και αφορά τη δημιουργία δικτύου φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του αυτισμού.

Η γονική επίβλεψη ως ψηφιακή προστασία

Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας για έναν ψηφιακό κόσμο χωρίς υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), πρέπει όχι μόνο να αντιδρούμε στην κακοποίηση αλλά και να επικεντρωθούμε στην πρόληψη της κακοποίησης προτού συμβεί.

Στίβος: Σούπερ Στεφανουδάκης, αργυρός στο γκραν πρι του Ντουμπάι

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης ξεχώρισε στον ακοντισμό με αμαξίδιο στην κατηγορία F54 κάνοντας μια δυνατή αρχή στο γκραν πρι του Ντουμπάι. Κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και έπιασε και το όριο για το παγκόσμιο στο Παρίσι. Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης στο Ρίο και χάλκινος στο Λονδίνο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στέλνοντας το ακόντιο στα 27.47μ στην έκτη του προσπάθεια (έχει ατομικό 30.74μ).

World Para Athletics Grand Prix Dubai 2023: Κορυφαίο χρόνο ο Νάσος Γκαβέλας στο 100άρι και χρυσό μετάλλιο

«Μεγάλο» χρόνο κοντά στο δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (10.82) πέτυχε ο Νάσος Γκαβέλας, στα 100μ. Τ11, με 10.98, τη 2η ημέρα του Grand Prix Dubai 2023.

Ο Έλληνας «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Τόκιο μετείχε στην 3η σειρά των 100μ. έτρεξε σε 10.98 (+1,7), αφήνοντας πολύ πίσω τον Κινέζο, Ντι-«χάλκινος» στο Τόκιο με ασιατικό ρεκόρ-, που τερμάτισε σε 11.07 και έμεινε στη 2η θέση. Στην 3ηθέση ένας ακόμη Κινέζος, ο Ταο Γε, που μετείχε στην 1η σειρά και τερμάτισε σε 11.57.

Εκδήλωση: “Τηλεκπαίδευση: Επιπτώσεις και μαθησιακές δυσκολίες” (Κοζάνη)



Εκδήλωση με θέμα: “Τηλεκπαίδευση: Επιπτώσεις και μαθησιακές δυσκολίες” διοργανώνεται την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Γιάννης Τσιάντης - Εις Μνήμην

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Παιδοψυχίατρος Γιάννης Τσιάντης - Το πλούσιο έργο και η μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη, τους ανθρώπους και την Ελλάδα.

Λιούις Καπάλντι: Έπαθε κρίση στη σκηνή λόγω συνδρόμου Τουρέτ και οι φαν τελείωσαν το τραγούδι του

Κύμα στήριξης εκδηλώνεται για τον τραγουδιστή Λιούις Καπάλντι μετά από συναυλία κατά τη διάρκεια της οποία φάνηκε να παρουσιάζει συμπτώματα του συνδρόμου Τουρέτ. 

Τα βίντεο από τη συναυλία που παρέθεσε στη Φρανκφούρτη το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης, δείχνουν τον Σκωτσέζο καλλιτέχνη να απομακρύνεται από το μικρόφωνο καθώς παρουσίαζε συσπάσεις στο κεφάλι και στους ώμους. 

Διαδικτυακό Εργαστήρι Μικρομυθοπλασίας με ελεύθερη συμμετοχή

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει διαδικτυακό Εργαστήρι Μικρομυθοπλασίας ανοικτό σε όλους, χωρίς κόστος συμμετοχής.

 Το Εργαστήρι πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων του Μουσείου και της διαδικτυακής δράσης «Τα κρυμμένα διαμάντια του Μουσείου»: https://www.kazantzaki.gr/gr/12-hidden-gems

Φρικιαστική υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου

Μια σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης τριών ανήλικων μεταναστών με προβλήματα υγείας καθώς και νοητική υστέρηση που εφιλοξενούντο στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου θα απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστηριο της Ρόδου την 3η Απριλίου 2023.