Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ήξερες ότι ένα από τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο έγινε πιο αθόρυβο και ακόμα πιο ταχύ με τη βοήθεια της αλκυόνης; Ή ότι οι τερμίτες βοήθησαν τους ανθρώπους να σχεδιάσουν σπίτια που διατηρούνται δροσερά όταν κάνει ζέστη; Και ότι το χταπόδι ίσως έχει τη συνταγή για έναν μανδύα που σε κάνει αόρατο;

Αυτά, και πολλά περισσσότερα, μπορούν να μάθουν τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) απολαμβάνοντας το βιβλίο «Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μήπως έχετε ΔΕΠΥ παρόλο που δεν είστε παιδί;

Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα δεν περιορίζεται στα παιδιά – 30% έως 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα όταν μεγαλώσουν. Επιπλέον, τα άτομα που δεν διαγνώστηκαν ποτέ ως παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πιο εμφανή συμπτώματα στην ενήλικη ζωή, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην εργασία ή στις σχέσεις.

Ωστόσο, τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει ΔΕΠΥ είναι κάθε άλλο παρά προφανή, με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν αδιάγνωστοι μην κατανοώντας τι τους συμβαίνει.

Παράταση αιτήσεων στα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΣΑμεΑ

Έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 23:59:59 παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία). Πρόκειται για επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΣΑμεΑ για νέους-ες 18-29 άνεργους-ες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

Διάλεξη: Ειρήνη Καϊμάρα "Ακρόπολη και Εκπαίδευση – Μία διαδρομή 35 χρόνων για μικρούς και μεγάλους"

Η Ένωση φίλων Ακροπόλεως διοργάνωσε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 διάλεξη της Ειρήνης Καϊμάρα, Αρχαιολόγου, Προϊστάμενης του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.), με θέμα: «Ακρόπολη και Εκπαίδευση - Μία διαδρομή 35 χρόνων για μικρούς και μεγάλους».

Υπ. Παιδείας για καταγγελία σχετικά με ρατσιστική αντιμετώπιση μαθητή: «Δεν εντοπίστηκε σχετική αναφορά»

Στην άμεση διερεύνηση περιστατικού που αναφέρθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με φερόμενη ρατσιστική αντιμετώπιση μαθητή από διευθυντή σχολείου προέβη το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αλεξάνδρου Κόπτση.

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027

Η Προεδρία της Κυβέρνησης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027, από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αλλά και μεταρρυθμίσεις που επίκεινται.

Ertnews: Χωρίς Περιορισμούς

Ένθετη εκπομπή στο Ertnews: Χωρίς Περιορισμούς
Φωτίζουμε τις άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Πως διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους και πως αντιμετωπίζουν τα εμπόδια. Αναδεικνύουμε τις δράσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, για την καταπολέμηση του αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Παρουσίαση: Μιχάλης Αρβανίτης
Με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Πηγή: ertflix

Δυο μαθητές και μια δασκάλα, κοιτούν τα άστρα…

Tο Δημοτικό Σχολείο στο Διαφάνι Καρπάθου κτίστηκε το 1960. Το Διαφάνι, είναι το επίνειο της Ολύμπου. Η τότε αρχιτεκτονική του κτιρίου ήταν λιτή, όπως στα περισσότερα σχολεία του Αιγαίου. Μετά το 1994 το κτίριο φιλοτεχνήθηκε εξωτερικά, από τον Βασίλη Χατζηβασίλη, λαϊκό ζωγράφο της Ολύμπου και το 2008 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους του. Οι εξωτερικές καλλιτεχνικές προσθήκες στο σχολείο του Διαφανίου έγιναν από τα αδέλφια Αντώνη, Μανώλη και Γιάννη Χατζηβασίλη. Οι προσθήκες αυτές έγιναν στην πρόσοψη του σχολείου και του έδωσαν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μάλιστα, λόγω της ιδιαιτερότητας του κτιρίου, το σχολείο προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Είτε για να το φωτογραφίσουν είτε απλά να το περιεργαστούν από κοντά.

Η Δήμητρα πιστεύει πως στα παιδιά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους

Η Δήμητρα Χριστοφορίδου μιλά στο Pink.gr για αυτή τη μεγάλη της υπέροχη περιπέτεια που μετρά 10 χρόνια

Μια μηχανικός που έγινε εκδότρια βιβλίων (δες τις εκδόσεις Πουά) και εκδίδει μόνο ό,τι μιλά στην καρδιά της. Άρχισε, και δε σταμάτησε ποτέ από τότε που έγινε μαμά, να ψάχνει βιβλία που αφορούν τη γονεϊκότητα, ώστε να τη βοηθήσουν να χτίσει μια ουσιαστική και με σεβασμό σχέση με την κόρη της. 

Χρυσό μετάλλιο ο Ψωμάς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων

Το χρυσό μετάλλιο στα +70κ. εφήβων κατέκτησε ο Ηλίας Ψωμάς, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καράτε που διεξάγεται στο Ικόνιο. Ο Έλληνας αθλητής επιβλήθηκε 8-0 του Εσθονού Σαβέλι Μπολότσκι στον τελικό της κατηγορίας και λίγες στιγμές αργότερα ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε στο κλειστό «Konya Spor ve Kongre Merkezi» της τουρκικής πόλης. 

Ένα εκατομμύριο ορφανά από μητέρα παιδιά ετησίως λόγω του καρκίνου

Ο καρκίνος αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με προφανείς αρνητικές συνέπειες για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη νόσο. Εκτός όμως από τον ίδιο τον ασθενή, η διάγνωση της νόσου επηρεάζει τους άμεσους φροντιστές του ασθενούς που θα πρέπει να τον υποστηρίξουν στην πορεία της νόσου και των θεραπειών του. Αντίστοιχα, αρνητικές συνέπειες υπάρχουν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τη διακοπή της εργασίας του ασθενούς, το κόστος των θεραπειών και συχνά τον κοινωνικό αποκλεισμό του.