Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Η ερμηνεία της διπλής ενσυναίσθησης (double empathy)

Η δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αυτισμού. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες – και αντίστοιχα παρεμβάσεις- για τη δυσκολία αυτή. Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα θεωρία που αντιμετωπίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό. Οι υποστηρικτές μιας ιδέας που ονομάζεται "double empathy problem" (το πρόβλημα της διπλής ενσυναίσθησης) πιστεύουν ότι οι σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ αυτιστικών και μη αυτιστικών ατόμων είναι ένα πρόβλημα διπλής κατεύθυνσης που προκαλείται από τις δυσκολίες και των δύο πλευρών στην κατανόηση. Η θεωρία του «διπλού προβλήματος» αμφισβητεί τις θεωρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνες για τη δυσκολία στις αλληλεπιδράσεις των ατόμων με αυτισμό είναι οι αδυναμίες τους στον κοινωνικό τομέα.

Πώς είναι να ζεις με το σύνδρομο Tourette

Τον περασμένο μήνα, η τραγουδίστρια Billie Eilish μίλησε με ειλικρίνεια για το πως είναι η ζωή της με το σύνδρομο Tourette. «Ποτέ δεν κάνω καθόλου τικ», είπε στον παρουσιαστή του talkshow David Letterman. «Τα κύρια τικ που κάνω συνεχώς, όλη την ημέρα, είναι να κουνάω το αυτί μου μπρος-πίσω, να σηκώνω το φρύδι μου και να χτυπάω το σαγόνι μου». Επίσης, λυγίζει τους μύες στα χέρια της, λέει. «Αυτά είναι πράγματα που δεν θα παρατηρούσες ποτέ αν απλώς μιλούσες μαζί μου, αλλά, για μένα, είναι πολύ εξαντλητικά». 

Έφτιαξε παιχνίδι γενικών γνώσεων με στόχο την Περιβαλλοντική εκπαίδευση – Χρησιμοποιείται και στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Χανίων

Ένας 25χρονος, ο Απόστολος Χρήστου είχε μια πολύ ωραία έμπνευση, η οποία στοχεύει στο να αποκτήσουμε “περιβαλλοντική συνείδηση”.

Το παιχνίδι “Φύτεψε Το” (βρίσκεται δωρεάν εδώ: https://www.christosapostoloudev.eu/fytepseto ) προσφέρει γενικές γνώσεις στους χρήστες σε σχέση με το περιβάλλον και είναι το πρώτο παιχνίδι γενικών γνώσεων με στόχο την Περιβαλλοντική εκπαίδευση ατόμων όλων των ηλικιών στον Ελλαδικό χώρο! Γενικότερα έχει ως στόχο μια συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης ατόμων όλων των ηλικιών, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου, με σκοπό τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά ζητήματα.

Σταθμοί Προστασίας Μάνας-Παιδιού και Εφήβου

Υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής σε υγιή άτομα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση προσφέρουν οι Σταθμοί Προστασίας Μάνας-Παιδιού και Εφήβου: Ένα πρόγραμμα για τη στήριξη μητέρας και βρέφους, μέχρι την ενηλικίωση που έχουν σκοπό τη διασφάλιση και προάσπιση της υγείας βρεφών, παιδιών, εφήβων και εγκύων. , που λόγω της θέσης του όμως, καθώς βρίσκεται πλησίον του Περιφερειακού, εξυπηρετεί εύκολα και ταχέως πολλούς δήμους όμορους του κέντρου και μη.

Αγγλία: Απαγορεύουν τις κεφαλιές στα πρωταθλήματα U12

Μία πρωτοποριακή απόφαση πήραν στην Αγγλία. Συγκεκριμένα το διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του στην αγγλική ομοσπονδία και έτσι από τη νέα σεζόν, δοκιμαστικά, οι ποδοσφαιριστές στα παιχνίδια των ομάδων U12, δηλαδή για ηλικία κάτω των 12 ετών δεν θα μπορούν να κάνουν κεφαλιές.

Είναι μία πρόταση που είχε τεθεί για συζήτηση μετά από έρευνες που είχαν γίνει σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, μεγάλος αριθμός από τους οποίους παρουσίασε άνοια.

Διάκριση για τη Γεωργική Σχολή σε παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατηγορίας «sustainability» του παγκόσμιου τελικού του σχολικού διαγωνισμού «F1 in schools», που διεξήχθη στο Silverstone της Αγγλίας, αναδείχθηκε η ομάδα Lupus Racing των σημερινών αποφοίτων του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ο τελικός δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας. Έτσι, οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι πλέον απόφοιτοι του ΓΕΛ.

Κεντρική Μακεδονία: Αναστέλλεται η λειτουργία 113 σχοελίων - τα 40 δεν λειτούργησαν ποτέ!

Σε αναστολή λειτουργίας μπαίνουν δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κεντρικής Μακεδονίας, τη στιγμή που αρκετά από αυτά δεν έχουν λειτουργήσει ούτε μία ημέρα!

Η απόφαση δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμ. 11440 ΦΕΚ, με τίτλο «Αναστολή λειτουργίας Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Κεντρικής Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2022-2023» και η λειτουργία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων παγώνει ξανά είτε λόγω έλλειψης διδακτικού είτε λόγω έλλειψης κτηρίων, είτε λόγω μειωμένου ή μηδαμινού αριθμού μαθητών.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

Πρώτος σε διεθνές τουρνουά ο Θεσσαλονικιός σκακιστής Ευγένιος Ιωαννίδης

Σε ηλικία μόλις 10 ετών κατέκτησε το πρώτο του χρυσό πανευρωπαϊκό μετάλλιο στο σκάκι. Ο Ευγένιος Ιωαννίδης από τη Θεσσαλονίκη, για άλλη μια φορά και έπειτα από δεκάδες διακρίσεις, σε ηλικία 21 ετών, ανέβασε την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο σε διεθνές τουρνουά σκάκι. Ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες, κορυφαίους σκακιστές από όλο τον κόσμο, ο Έλληνας σκακιστής αναδείχθηκε πρώτος και πήρε το έπαθλο των 7.500 ευρώ. Μάλιστα κατέκτησε μια ακόμα νόρμα και χρειάζεται άλλη μια μόνο για να γίνει "Grand Maitre". «Οι δυσκολίες στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν αρκετές. Συμμετείχα στο τουρνουά μετά από τρεις μήνες αποχής από το αγωνιστικό σκάκι.

Σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα 3 μεσσηνιακές οργανώσεις: Δημιουργία προσβάσιμων διαδρομών για όλες τις μορφές αναπηρίας

Ο Σπόρος ΑΜΚΕ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία “Η Υπομονή” και η Ελληνική Εταιρία Οικοτουρισμού από τη Μεσσηνία είναι τρεις από τις 30 οργανώσεις που θα χρηματοδοτηθούν στον 5ο κύκλο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τον νέο κύκλο του προγράμματος συντονίζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και οι 30 δράσεις που έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση αφορούν την περίοδο 2022-2023, μέσα σε αυτές και οι 3 μεσσηνιακές οργανώσεις.

Ασφαλής πρόσβαση των ΑμεΑ στο Δημαρχείο Έδεσσας

Πριν από δύο χρόνια περίπου, ο Δήμος Έδεσσας, προχώρησε στο μεγάλο βήμα, κάνοντας προσβάσιμη την είσοδο των ΑμΕΑ στο Δημαρχείο και την απευθείας επαφή τους με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου.

Έτσι πλέον, λειτουργεί ειδικός ανελκυστήρας, που οδηγεί τα Άτομα με Αναπηρία από το ισόγειο στον 1ο όροφο, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Δημάρχου Δημήτρη Γιάννου.