Μία νέα μελέτη προσπαθεί να φωτίσει τους λόγους για τους οποίους οι ανθρωποι συχνά χρησιμοποιούν κινήσεις κατά την ομιλία τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι οι ρυθμικές κινήσεις των χεριών επηρεάζουν τις κινήσεις των πλευρών, γεγονός που οδηγεί σε μεταβολή του όγκου των πνευμόνων και τελικά στις πτυχές της φωνής. Τα βρέφη συνδέουν την πρώιμη φωνητική «φλυαρία» με χειρονομίες, επιδεικνύοντας μια πρώιμη σχέση μεταξύ κίνησης και φωνητικής παραγωγής.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022
Ρέα Βιτάλη: «Πάτε να τον τακτοποιήσετε;»
«Πάτε να τον τακτοποιήσετε;» με ρωτούσαν σχεδόν μονότονα. «Θα τακτοποιηθεί μόνος του. Εμείς πάμε για να τακτοποιήσουμε της ζωής μας το αρχείο. Μην και χάσουμε τη σπουδαία στιγμή, αυτή του αποχωρισμού. Γιατί αλλιώς… Τι ζωή ζωένια θα ζούσαμε;». Τρία παιδιά, τρεις αποχαιρετισμοί. Είναι τόσο ιδιαίτερη στιγμή, βουτηγμένη σε τόσo πολλά συναισθήματα. Πυκνή. Αποκαλυπτική. Σαν να καθαρίζουν τα μάτια σου, τι ανέθρεψες. Είσαι παρών και συγχρόνως αόρατος. Το βλέμμα τους τρέχει στο άγνωστό τους ενώ εσύ μελετάς κάθε σπιθαμή τους.
Τι αλλάζει φέτος στις Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις του Γενικού Λυκείου
Με την υπ. αριθμ. 104182/Δ2 Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττας Μακρή, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4678/6-9-2022, τροποποιείται η υπό στοιχεία 102474/Δ2/ 20-08-2021 Υπουργική Απόφαση “Ομάδες και κλάδοι μαθημάτων, τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης, ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών, υποχρεώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου, τρόπος φύλαξης των γραπτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα” ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων του άρθρου 5 στα κάτωθι Κεφάλαια:
Οι 18άρηδες έχουν έναν νέο, δικό τους τρόπο διασκέδασης
Αρκετά χρόνια πριν από τον Covid, ως πρωτοετείς φοιτητές, ζούσαμε το Σαββατόβραδο με ξεφάντωμα σε μπαρ και κλαμπ μέχρι τελικής πτώσης πριν καταλήξουμε σε ένα αφτεράδικο τα ξημερώματα για να γυρίσουμε σπίτι ταπί και ζαλισμένοι, με το φως του ήλιου. Αυτός ήταν ο κανόνας.
Μαθητικές εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή μας στη φετινή 86η ΔΕΘ από το «Νόησις»
Ένας από τους νεότερους σε ηλικία start upper στην Ελλάδα παρουσιάζει στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ το Robot καθαρισμού ακτών. Μια ιδέα που ξεκίνησε από το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής του ΝΟΗΣΙΣ για να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο προϊόν.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι μαθητικές καινοτομίες που μπορεί κανείς να δει στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ .
Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών
Μπορούν οι βιβλιοθήκες να είναι θεραπευτικές; Η απάντηση είναι ναι! Οι ιστορίες έχουν την ικανότητα να μας αλλάζουν σε συναισθηματικό, κοινωνικό, συμπεριφορικό και ψυχολογικό επίπεδο. Όταν οι ιστορίες χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες μαζί, σε μορφή βιβλίων, τότε η θεραπευτική τους δύναμη μεγαλώνει. Ακόμη και πριν από την πανδημία του Covid-19, υπάρχει ανάγκη να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να συζητήσουμε με την κοινότητά μας και να εμπλέξουμε τους ανθρώπους γύρω μας σε θέματα ψυχικής υγείας και ευημερίας.
Νάσος Γκαβέλας – Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Συνοδηγοί στο Ράλλυ Ακρόπολις
O χρυσός Παραολυμπιονίκης του Τόκιο, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μ. Τ11, Νάσος Γκαβέλας και η πρωταθλήτρια του βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία συνοδηγώντας σε ένα αγωνιστικό τετρακίνητο Ford Fiesta Rally 3.
Η πρώτη μαύρη γυναίκα εκατομμυριούχος των ΗΠΑ έγινε Barbie
Η Madam C.J. Walker, κόρη πρώην σκλάβων, γεννήθηκε με το όνομα Sarah Breedlove. Η τεράστια επιχειρηματική επιτυχία της ήρθε, με την Walker Manufacturing Co., μια σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών και καλλυντικών σχεδιασμένη για μαύρες γυναίκες. Η επιχείρηση της και απασχολούσε επίσης, χιλιάδες μαύρες γυναίκες.
Ένας 15χρονος Βεροιώτης πιανίστας διπλωματούχος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου
Είναι μόλις 15 χρονών, πιανίστας και τσεμπαλίστας και πλέον ένας από τους τέσσερις Έλληνες που απέκτησαν φέτος δίπλωμα τσέμπαλου με ειδίκευση στο γαλλικό μπαρόκ, από την Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Μπορεί να είναι έννοιες άγνωστες για έναν 15χρονο στην εποχή μας, όχι όμως για τον 15χρονο Βεροιώτη ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο μουσικό. Ο λόγος για τον Ιωάννη Στεργιόπουλο, μαθητή σε λίγες ημέρες της Α' Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Βέροιας, που τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του, κατά δήλωσή του, δεν έχει περάσει ούτε μια ημέρα χωρίς να ασχοληθεί ή να ακούσει μουσική.
Ινδία: Έδεσαν σε δέντρο καθηγητή και υπάλληλο σχολείου και τους χτύπησαν γιατί πήραν... κακούς βαθμούς
Σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα σε σχολείο στην Τζαρκάντ της Ινδίας όπου μαθητές φέρονται να έδεσαν έναν καθηγητή μαθηματικών και έναν υπάλληλο του σχολείου σε ένα δέντρο και τους χτύπησαν. Ο λόγος; Πολλοί από αυτούς πήραν κακούς βαθμούς σε... διαγώνισμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)