Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Η άλλη (καθημερινή) πλευρά της ειδικής αγωγής

Συχνά γράφουμε αστείες ιστορίες που ζούμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΚΕΑ, γιορτάζουμε μαζί τις επιτυχίες τους και προσπαθούμε να μεταδώσουμε την αγάπη που έχουμε για το επάγγελμα και το έργο του εκπαιδευτικού.

Παιδικά χεράκια που ολοκληρώνουν για πρώτη φορά ένα παζλ, φαφούτικα χαμόγελα, φατσούλες γεμάτες ικανοποίησης μετά από τη συγγραφή της πρώτης τους ιστορίας (έστω και μίας πρότασης), αλλά και τα πρόσωπα των μαμάδων, των μπαμπάδων και όλης της ομάδας (είτε είναι οικογένεια, είτε επαγγελματίες που συνεργαζόμαστε) αποτελούν στιγμές ανεκτίμητες.

Podcast: Ένας εκ γενετής τυφλός νεαρός άντρας περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της ζωής του

«Σε τραβάνε από το χέρι χωρίς λόγο και σου απευθύνονται σαν να είσαι μωρό, επειδή δεν βλέπεις»: O Θοδωρής Τσάτσος, ψυχολόγος στο επάγγελμα και εκ γενετής τυφλός, εξηγεί πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία έναν άνθρωπο με οπτική αναπηρία.

Webinar: Το παιδί, η παιδική ηλικία και η εκπαίδευση στα χρόνια του 1821


Πώς ήταν η ζωή των παιδιών στα χρόνια του 21;
Πώς λειτουργούσαν τα πρώτα σχολεία;
Ποια ήταν τα μαθήματα που διδάσκονταν;

Διαταραχές μελάγχρωσης στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο τύπος και η ποσότητα της χρωστικής που περιέχουν τα κύτταρα της επιδερμίδας καθορίζουν το χρώμα του δέρματος. Τυχόν διαταραχές στην παραγωγή μελανίνης σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση οδηγούν κατά περίπτωση σε σχηματισμό σκούρων ή ανοιχτόχρωμων κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος.

Πώς το Instagram σκοτώνει τα κορίτσια

Στα 14 της χρόνιας, η Ashlee Thomas πάλευε με την ανορεξία. Ζύγιζε 38 κιλά, η καρδιά της είχε σταματήσει δύο φορές και οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν δεν πίστευαν ότι θα επιβίωνε. 

Όμως τα κατάφερε. Και τώρα, στα 20 της χρόνια, από την Αυστραλία όπου μένει, αφιερώνει τη ζωή της στο να βοηθήσει άλλα κορίτσια. Η πρώτη προειδοποίησή της προς τους γονείς και τα παιδιά είναι για τους κινδύνους του Instagram. Εκεί άρχισε και το δικό της ταξίδι προς τον θάνατο. 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: Έξι και Μία εβδομάδες Ειδησεογραφικής Παιδείας στο δικό σας ρυθμό

Το News Literacy Center, το Journalists About Journalism (www.jaj.gr) και το Veria Tech Lab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, με την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, διοργανώνουν έναν κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων 6+1 εβδομάδων για την ειδησεογραφική παιδεία και την πληροφορία στα ΜΜΕ (Media, Information & News literacy).

Ο κύκλος μαθημάτων “6+1 εβδομάδες” είναι ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς κόστος και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αναπτύξει δεξιότητες κριτικής σκέψης ώστε να διακρίνει καλύτερα τις αξιόπιστες πληροφορίες και ειδήσεις που διακινούνται σε όλες τις πλατφόρμες Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Βασικά στοιχεία της ποιοτικής δημοσιογραφίας, διασταύρωση πηγών, χρήσιμα εργαλεία για όταν αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, διαφοροποίηση μεταξύ πληροφορίας/γνώμης, ορισμοί και όροι παραπληροφόρησης, ευθύνη και δεοντολογία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχος της αξιοπιστίας πληροφοριών που παρουσιάζονται ως επιστημονικά γεγονότα, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουμε από τη σκοπιά του αποδέκτη της πληροφορίας.

Οι γονείς απορρίπτουν το οικογενειακό δείπνο - και οι ειδικοί συμφωνούν

Δεν υπάρχει φράση που να προκαλεί περισσότερο άγχος για τους γονείς από «Οι ειδικοί λένε ...» Με την πρώτη σκέψη που έρχεται στο νου (να είναι η) «πάλι κάτι κάνω λάθος».

Έρευνες για την σημασία που έχει μια οικογένεια να βρίσκονται όλα μαζί τα μέλη της στο τραπέζι το βράδυ έχουν γίνει πολλές, με τις περισσότερες να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην σωστή διαπαιδαγώγηση και καλύτερη ψυχική υγεία των παιδιών.

Προσλήψεις αναπληρωτών: Τι αλλάζει με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή πολυτροπολογία που αφορά, ανάμεσα σε άλλα, προσλήψεις αναπληρωτών

Σε θέματα προσλήψεων αναπληρωτών αναφέρεται - μεταξύ άλλων - τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης, άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

prosvasis.oaed.gr: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία

Έρχεται νέα ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τα άτομα με αναπηρία η οποία θα είναι πλήρως προσβάσιμη και άκρως φιλική στη χρήση της.

Πρόκειται για την πλατφόρμα prosvasis.oaed.gr την οποία θα παρουσιάσει αύριο, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, στις 13:30 στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών του ΟΑΕΔ (Λεωφ. Γαλατσίου 19) ο διοικητής του Οργανισμού, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Επίσης επισημαίνεται ότι, η νέα, ειδικά διαμορφωμένη για τα ΑμεΑ ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ είναι η πρώτη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο πρότυπο προσβασιμότητας (WCAG 2.1 AAA) και υλοποιήθηκε, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αναγνωρισμένους διεθνώς κανόνες.

Σε ισχύ η Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας - Τι προβλέπει για τα παιδιά

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι κυριότερες παρεμβάσεις του νέου νόμου στον τομέα αυτό είναι ότι ορίζεται με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση και θεσμοθετείται πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων στις δομές παιδικής προστασίας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. 

Σχολεία (νέο ΦΕΚ): Τι αλλάζει σε σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Κολλέγια, Φροντιστήρια και ΚΞΓ για το διάστημα από το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00.