Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Kati van der Hoeven- Lepisto: Κινητικότητα, ευαισθησία και ικανότητα – Η ζωή μιας γυναίκας με Σύνδρομο Εγκλεισμού (Locked- In – Syndrome).

Πηγή
Η Kati van der Hoeven- Lepisto, μια νεαρή γυναίκα από την Φιλανδία και ανερχόμενο μοντέλο, έμεινε κατά 95 % παράλυτη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στα 21 της χρόνια. 19 χρόνια αργότερα, η Kati συνεχίζει να ζει μια παραγωγική ζωή παρά το γεγονός ότι έχει Σύνδρομο Εγκλεισμού, μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο καταλαβαίνει τα πάντα, έχει επίγνωση όλων όσων συμβαίνουν γύρω του, αλλά δεν μπορεί να κουνήσει τους μυς του σώματός του. 

Μήνας Εφηβείας 2014 - Οι νέοι και το δικαίωμα στην έκφραση

Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν για τέταρτη χρονιά τον μήνα Νοέμβριο αφιέρωμα στους εφήβους. Και φέτος θα υλοποιηθούν δράσεις με στόχο την προσωπική αλλά και ομαδική έκφραση των νέων, καθώς και την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που τους αφορούν.

Εκδηλώσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα 12 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα «Παιδιά του Σήμερα»

Ρωτήστε οποιονδήποτε να σας πει τη γνώμη του για τα «Παιδιά του Σήμερα».
Το συνηθέστερο που θα ακούσετε είναι ότι τα σημερινά παιδιά είναι ανερμάτιστα, αλαζονικά, ανεύθυνα, χωρίς σκοπό, χωρίς ενδιαφέροντα.
Θα ακούσετε ότι δεν έχουν χαρακτήρα, δε διαπνέονται από βασικές αξίες όπως για παράδειγμα η ευγένεια.
Σίγουρα, τα σημερινά παιδιά έχουν διάφορες ετικέτες αλλά τίποτε δεν τα ξεχωρίζει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές, από το γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά είναι πιο κατασταλαγμένα, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη γενιά έχουμε γνωρίσει.
Ως παιδαγωγός και ως γονέας, δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω πλήρως.
Τα σημερινά παιδιά δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν και ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανη και πιο συγκινημένη καθώς μοιράζομαι μαζί σας το γιατί.

Τεράστιο «πάρκινγκ» τα σχολεία ειδικής αγωγής

Κραυγή αγωνίας γονιών, καθηγητών, μαθητών για τα χρόνια προβλήματα. Η χρονιά ίσως αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα, καθώς απουσιάζουν για άλλη μία φορά οδηγοί, εκπαιδευτικοί, παράλληλη στήριξη

«Εγκατάλειψη υπάρχει, όχι έλλειψη» λέει ένας γονιός. «Στον 21ο αιώνα γίνεται το "Κωσταλέξι" που βλέπαμε και μας εξέπληττε πριν από 40 χρόνια. Τα παιδιά είναι φυλακισμένα μέσα στο σπίτι. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό με την τεχνογνωσία που υπάρχει και την πρόοδο της επιστήμης;» αναρωτιέται άλλος. «Μέχρι να έρθουν οι καθηγητές στα σχολεία, έχει τελειώσει η χρονιά» διαμαρτύρεται ένας τρίτος. «Εχουν καταντήσει την ειδική αγωγή ένα τεράστιο πάρκινγκ» σημειώνει με νόημα άλλος. «Αν δεν βάλουμε το χέρι στην τσέπη, δεν γίνεται τίποτε» είναι μια μόνιμη επωδός και έρχεται η κραυγή αγωνίας: «Η ειδική αγωγή είναι σβησμένη από τον χάρτη της Ελλάδας».

Open-Sankore…ελεύθερο λογισμικό για Δια δραστικούς Πίνακες!

Το Open-Sankore είναι δωρεάν λογισμικό ανοικτού κώδικα για διαδραστικούς πίνακες, Tablet PC, Interactive Beam κ.α. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό του Smart Notebook και του ActivInspire.
Πηγή: syneducation

Εργαστήρι σύγχρονης τεχνολογίας για νέους

Αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία, το Utech Lab είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για το μαθητόκοσμο και γενικότερα τη νεολαία, όπου δίδεται το ερέθισμα να αποκτήσουν δεξιότητες στα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Παιδιά στο αυτοκίνητο: παιδιά σε απόγνωση!

Απογοητευμένα τα παιδιά από την οδηγική συμπεριφορά των γονιών τους, σύμφωνα με έρευνα της Continental.

Γονείς που γκρινιάζουν, φωνάζουν, εξαγριώνονται και πολλές φορές μαλώνουν με άλλους οδηγούς όταν βρεθούν πίσω από το τιμόνι αποτελούν πλέον ένα συνηθισμένο θέαμα και μια μάλλον ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία για μικρά παιδιά και εφήβους. Ειδικά, αυτή την περίοδο που ξεκινούν σχολεία, φροντιστήρια και κάθε είδους εξωσχολικές δραστηριότητες, οι νεαροί συνεπιβάτες βρίσκονται καθημερινά και για πολλές ώρες στο «περιβάλλον» του οικογενειακού αυτοκινήτου. Και, βεβαίως, θα επιθυμούσαν από τους γονείς να χαρακτηρίζονται από προσοχή, ηρεμία και ευγένεια προς τους άλλους οδηγούς και να λειτουργούν ως πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς – τουλάχιστον στη θεωρία!

Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας με την διοργάνωση της «Ψυχασπίς»

Με κεντρικό τίτλο «Όλοι μαζί ..μια ΨΥΧΗ» το κέντρο ψυχο-κοινωνικής μέριμνας Ν.Έβρου «Ψυχασπίς» διοργανώνει στην Ορεστιάδα (Θέατρο ¨Διόνυσος¨) από τις 6 έως και τις 10 Οκτωβρίου Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με ταινίες που αντλούν τα θέματά τους από την ψ υ χ ι κ ή υ γ ε ί α, προκειμένου να διερευνηθεί ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση των στάσεων του κοινού απέναντι στις ψυχικές διαταραχές.

Γιατί τα παιδιά της Δύσης γίνονται τζιχαντιστές;

Είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται από όλον τον κόσμο. Πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει τη ροή των νεαρών τζιχαντιστών που ξεκινούν από άλλες χώρες για να πάνε στη Συρία και στο Ιράκ; Στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί ηγέτες εξετάζουν τις κινήσεις τους για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το ζήτημα των «εγχώριων», αναθρεμμένων στη Δύση μαχητών οπωσδήποτε θα αποτελεί ένα από τα πράγματα που τους προβληματίζουν.

Δήμος Γαλατσίου: «Δράση στους Δρόμους»

ΔΡΑΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΝΕΟΥΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου, σε συνεργασία με τον Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, διοργανώνει το πρόγραμμα Συνειδητοποίησης και Κινητοποίησης «Δράση στους Δρόμους» και περιλαμβάνει:

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

5 Τρόποι για να ενθαρρύνουμε το ανεξάρτητο παιχνίδι

Καθώς ο χειμώνας προχωράει, ο καιρός μάς αναγκάζει όλο και πιο συχνά να κρατάμε τα παιδιά μέσα στο σπίτι. Αν και έχουμε δουλειές, πρέπει να φροντίσουμε να περάσουν καλά. Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε; Κάποιοι καταφεύγουν στην ηλεκτρονική babysitter= τηλεόραση, DVD, ηλεκτρονικό. Αν και τα τρία παραπάνω όταν δίνονται με μέτρο δεν είναι καταστροφικά για τα παιδιά, δυστυχώς δεν δίνουν αρκετά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, δεν ενθαρρύνουν το ανεξάρτητο παιχνίδι και τη μάθηση.

Πύργος της Βαβέλ τα ελληνικά σχολεία: Η δύσκολη ζωή των αλλοδαπών μαθητών

Συνολικά 1 στους 10 μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων είναι παιδιά αλλοδαπών, ωστόσο λόγω γλώσσας και συνθηκών διαβίωσης αντιμετωπίζουν σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα.

Πρωτάκια όλων των χωρών ενωθείτε

Μπορεί κάτω από την ποδιά σου να φοράς μαγιό ή μπορεί να φοράς το χοντρό σου παλτό πάνω από την ποδιά σου. Μπορεί να μη φοράς και καθόλου ποδιά. Το κολατσιό σου μπορεί να είναι σάντουιτς με μοτσαρέλα και προσούτο ή μπορεί να είναι νουντλς με κάρυ. Καμία σημασία δεν έχει! Αν είσαι «πρωτάκι», σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι, μια κάποια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης θα βρεθείς ν’ αφήνεις δειλά-δειλά το χέρι της μαμάς και του μπαμπά σου και να περνάς μία μεγάλη πόρτα πίσω από την οποία, ό,τι κι αν σου έχουν πει, δεν ξέρεις καθόλου τι ακριβώς συμβαίνει. Γι’ αυτό και γράφω σ’ εσένα, πρωτάκι, επειδή η γνώση μπορεί να είναι αξία οικουμενική και πανανθρώπινη, αλλά η προσέγγισή της διαφέρει απ’ τη μία άκρη αυτού του κόσμου ως την άλλη. Άκου λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα σε άλλες χώρες… 

Άποψη: Είναι η εκπαίδευση χωρίς δασκάλους το μέλλον της εκπαίδευσης;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης 

«Αν ένας καθηγητής μπορεί να αντικατασταθεί από έναν υπολογιστή, οφείλει να αντικατασταθεί»
Άρθουρ Κλαρκ, 1980

Ο Σουγκάτα Μίτρα δούλευε σε ένα σχολείο στην Ινδία, όπου προνομιούχα παιδιά δέχονταν μόρφωση από τους καλύτερα εκπαιδευμένους δασκάλους που ήταν διαθέσιμοι. Χρόνο με το χρόνο έβλεπε κάθε νέα γενιά όλο και πιο εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, και τους γονείς τους να του λένε ότι τα δικά τους παιδιά είναι τα πιο έξυπνα και προικισμένα τις Ινδικής κοινωνίας. Έκανε στον εαυτό του λοιπόν μια ερώτηση: «Γιατί τα παιδιά των πλουσίων είναι τόσο προικισμένα;». Άραγε οι φτωχοί κάνουν κάτι λάθος;

Τεχνητή νοημοσύνη που «μαθαίνει» όπως τα παιδιά

Στην πρόσφατη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Extant», ένα από τα βασικά στοιχεία της πλοκής είναι η δημιουργία των «Humanichs»: τεχνητών νοημοσυνών- ρομπότ που αναπτύσσονται νοητικά όπως τα παιδιά, μαθαίνοντας καθώς μεγαλώνουν. Σε μία ακόμη περίπτωση που η πραγματικότητα ακολουθεί την επιστημονική φαντασία, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και του Chalmers University of Technology δουλεύουν πάνω στον τομέα της Artificial General Intelligence (AGI), η οποία αποτελεί νέο τομέα, καθώς δεν έχει να κάνει με εξειδικευμένου αντικειμένου προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με πιο γενικού χαρακτήρα νοημοσύνη, με τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Βρέφη εγκλωβισμένα στα αζήτητα μαιευτηρίων

Αυτή τη στιγμή στο νεογνολογικό τμήμα του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» φιλοξενούνται περίπου 45 μωρά. Τις επόμενες ημέρες, αφού λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, τα περισσότερα από αυτά θα φύγουν στην αγκαλιά των γονιών τους για το σπίτι. Οχι όλα. Δεκατέσσερα από τα βρέφη θα παραμείνουν στη θέση τους για μήνες κι ας μην ασθενούν. Ούτε ακριβώς «χωρίς οικογένεια» ούτε ακριβώς με οικογένεια, είναι τα παιδιά που λιμνάζουν στις τρύπες του συστήματος πρόνοιας.

Κρατήστε ασφαλή τα παιδιά σας στα social media - 6 οδηγίες

Η ενασχόληση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα (social media) είναι αυξημένη καθώς αποτελούν κατά βάση την κυριότερη μορφή επικοινωνίας τους. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι με την εξάπλωση των κινητών συσκευών (smartphones) ένα ποσοστό που αγγίζει και το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν κάποια μορφή των κοινωνικών μέσων και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό τους. 

Δεν θα γίνουν μαθήματα στις 6 Οκτωβρίου στα σχολεία

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για τα σχολεία όλης της χώρας με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι». 

Πόσο εύκολα μεταδίδονται τα μικρόβια στον παιδικό σταθμό;

Πόσο εύκολα μεταδίδονται τα παθογόνα μικρόβια σε κλειστούς χώρους με μικρά παιδιά που χειρίζονται από κοινού αντικείμενα, όπως σε παιδικούς σταθμούς; Και γιατί, ένα μικρό παιδί με το που επιστρέφει στον παιδικό σταθμό αναπτύσσει συμπτώματα λοίμωξης;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την μετάδοση κοινών μικροβίων ανάμεσα στα μικρά παιδιά.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Προβολή: Crossing


Πριν - καλοπροαίρετα- βοηθήσετε, ρωτήστε!

«Κόμικς, ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο»

«Τα κόμικς είναι ένα αυτόνομο,
δυναμικό μέσον αφήγησης,
το οποίο μπορεί να μιλήσει για τα πάντα» Λ.Τ
Η ένταξη των κόμικς στην εκπαιδευτική ή καλύτερα στη μαθησιακή διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης, τόσο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση όσο κυρίως για θέματα που αφορούν την ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τηλ. 210-7239438, και η comicdom press διοργανώνουν σεμινάριο τεσσάρων συναντήσεων με ημερομηνία έναρξης τις 22 Οκτωβρίου, με θέμα την αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν τη γλώσσα των κόμικς και να εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία χρήσης τους εντός της σχολικής αίθουσας, ως ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Μιλάμε με τη Λήδα Τσενέ, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της comicdom press.

Οικογενειακή θεραπεία βοηθά εφήβους με ανορεξία

Οικογενειακή θεραπεία μπορεί να ωφελήσει εφήβους με νευρική ανορεξία, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Ο ερευνητής, Dr. Stewart Agras, του Stanford University, δήλωσε ότι το μήνυμα για τους γονείς είναι ότι υπάρχει καλή διαθέσιμη αγωγή για το παιδί που παλεύει με την ανορεξία.

Επίσης, η προτιμώμενη αγωγή είναι η θεραπεία οικογένειας στην οποία οι γονείς βοηθούν τα παιδιά να αυξήσουν το βάρος τους, δήλωσε ο Agras.

Η αναπαραγωγή εκτός… Βιολογίας στα ελληνικά σχολεία;

Εκτός διδακτέας ύλης τίθεται με σχετική οδηγία που δόθηκε στα σχολεία το κεφάλαιο της ανθρώπινης αναπαραγωγής από την Βιολογία Α’ Γυμνασίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. 

Ενα ξεχωριστό παιδί «μιλάει»

Εχετε ποτέ γνωρίσει ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα; Eνα παιδί που -για παράδειγμα- πάσχει από αυτισμό; Εχετε συνυπάρξει ποτέ με ένα τέτοιο άτομο και, αλήθεια, ποιες είναι οι βαθύτερες σκέψεις σας για το ίδιο και την οικογένειά του; Τέλος, έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας εάν το δικό σας παιδί μπορεί να πάσχει από κάτι παρόμοιο και πώς θα το αντιμετωπίζατε;

Σύνδρομα της Κεφαλής: απενοχοποίηση μέσω της γνώσης

Θα μπορούσε να συμβεί σε όλους μας. Ένα ατύχημα σαν αυτά που συμβαίνουν καθημερινά με τα μέσα μεταφοράς. Ένα ατύχημα στο γενετικό υλικό πριν από την γέννηση, που προκαλεί αναπηρία ή δυσμορφία του προσώπου.

Η αβεβαιότητα, το άγχος και οι ενοχές είναι συνήθως τα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς παιδιών με κάποιο σύνδρομο της κεφαλής με ή χωρίς νοητική υστέρηση. Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ατύχημα που συνέβη στο παιδί τους και ποιοι ειδικοί θα βοηθήσουν το παιδί και εκείνους;

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Συνταγή: Ψωμάκια με γάλα

Μέσα σε λίγο χλιαρό νερό, διαλύω 50 γρ. νωπή μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη. Σε μια λεκάνη ανακατεύω 1 κιλό αλεύρι με 1 κ.γ. αλάτι. Προσθέτω τη διαλυμένη μαγιά, 250 ml νερό, χλιαρό και 250 ml γάλα, χλιαρό, 2 αβγά, χτυπημένα και 100 γρ. βούτυρο, σε θ.δ. Ζυμώνω μέχρις ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Τα πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής για τα παιδιά

Τα σχολεία ξεκίνησαν και πια το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών μπορεί σιγά-σιγά να αρχίσει να διαμορφώνεται. Σε αυτό είναι ουσιαστικό και σημαντικό να ενταχτούν διάφορες ενασχολήσεις που να ενισχύουν τη σωματική τους δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. 

Πρόσωπο: Judith Scott (1943 - 2005)

Η Judith Scott ήταν μια γλύπτρια διεθνούς φήμης. Γεννήθηκε την 1η Μαίου του 1943 και πέθανε στις 15 Μαρτίου του 2005. Γεννήθηκε με σύνδρομο down, κώφωση και αλαλία.

Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της με την δίδυμη αδερφή της Joyce όμως το χάσμα της ανάπτυξης μεταξύ των δύο κοριτσιών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Θα έρθει το παιδί σας να σας εκμυστηρευτεί, ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού; Ίσως όχι. «Είναι πολύ οδυνηρό για το ίδιο το παιδί, να βρει τη δύναμη να παραδεχθεί «έχω γίνει στόχος», λέει η Cynthia Lowen, παραγωγός και συγγραφέας του ντοκιμαντέρ, Bully: «Κι ενώ, γύρω μας υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) τα παιδιά εξακολουθούν να φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους, για αυτό που έχουν υποστεί, μήπως και η ομολογία τους χειροτερέψει την κατάσταση», λέει η C.Lowen .

Φιλμάκι κατά του bullying μικραίνει με κάθε μοίρασμα

Μία οργάνωση κατά του bullying ενάντια στα παιδιά και τους νέους (Singapore’s Coalition Against Bullying for Children and Youth) λάνσαρε ένα πρωτότυπο φιλμάκι που μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι.

Το ασπρόμαυρο φιλμάκι δείχνει ένα αγόρι που το κοροϊδεύουν στο σχολείο. «Δε νιώθω ασφαλής πουθενά», δηλώνει με παράπονο το μικρό αγόρι. «Νιώθω ολομόναχος». 

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασκευή: Υφασμάτινη πυραμίδα κρίκων

Πηγή
Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια ταξινόμησης είναι η πυραμίδα κρίκων. Πρόσφατα ανακαλύψαμε οδηγίες βήμα-βήμα για την κατασκευή υφασμάτινης πυραμίδας κρίκων. Τη μοιραζόμαστε μαζί σας και τρέχουμε να προμηθευτούμε τα καταλληλα υφάσματα για να φτιάξουμε τις πυραμιδούλες των μαθητών μας. Περιμένουμε φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας!

Ποια τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία

Σύμφωνα με την νέα Υ1γ/Γ.Π/οικ 81025 (ΦΕΚ2135/Β/29.8.2013), στα σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές), χώρους εστίασης, εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέπεται να πωλούνται, τα παρακάτω προϊόντα:

To multitasking αλλάζει τον εγκέφαλο

Άλλη μια επιστημονική έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδίως αν κανείς ταυτόχρονα βλέπει τηλεόραση, «σερφάρει» στο διαδίκτυο, ενώ «τσεκάρει» στο κινητό του τα μηνύματα που έχει στο facebook.

Το δικαίωμα να είσαι παιδί: Έκθεση για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Γιορτάζοντας δύο πολύ δημιουργικές δεκαετίες ζωής, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ξεκινάει τη λειτουργία του με μια καινούρια συναρπαστική έκθεση «Το δικαίωμα να είσαι παιδί», αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ.

Διαδίκτυο και παιδί: Ισορροπία στην προστασία και συμμετοχή

Στο εμπεριστατωμένο υπόμνημα που η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά υπέβαλε στην προχθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε σχέση με την προστασία των παιδιών στο σύγχρονο ηλεκτρονικό διαδικτυακό περιβάλλον, περιγράφονται όχι μόνο οι κίνδυνοι της χρήσης του διαδικτύου, αλλά και οι τρόποι διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Διαζύγιο: Τα αισθήματα των παιδιών και συμβουλές προστασίας τους

Το διαζύγιο είναι μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν τα παιδιά.

Τα αισθήματα που κατακλύζουν τα παιδιά λόγω του χωρισμού και του διαζυγίου των γονιών τους είναι πολλά. Οι καταστάσεις που βιώνουν είναι δυνατόν να τους προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να τα επηρεάζουν για όλη τους τη ζωή.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά σχηματίζουν πολύ γρήγορα κρίσεις για τους αυτιστικούς συνομηλίκους τους

Τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά έχουν την τάση να βλέπουν τους συνομηλίκους τους με αυτισμό ως λιγότερο φιλικούς και άξιους εμπιστοσύνης υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Τις κρίσεις τους αυτές τις σχηματίζουν πολύ γρήγορα, βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην εξωτερική τους εμφάνιση. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά σχηματίζουν την άποψή τους για τους συνομηλίκους τους με αυτισμό μόλις μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. 

Γιατί «υπερέχουν» τα μωρά που γεννιούνται το φθινόπωρο;

Η 23η Σεπτεμβρίου αποτελεί την επίσημη ημέρα έναρξης του φθινοπώρου. Δείτε τα χαρακτηριστικά των «φθινοπωρινών παιδιών», σύμφωνα με μια νέα έρευνα καθώς και τους λόγους που τα παιδιά αυτά «υπερέχουν».

Τα συμπληρώματα σιδήρου παίζουν ρόλο στην εκδήλωση αυτισμού

Η πρόσληψη συμπληρώματος σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στα βρέφη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Τι να περιμένετε όταν το παιδί σας μπει στην εφηβεία

Αν τα παιδιά σας πλησιάζουν στην ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους που ονομάζεται εφηβεία, έχετε κάθε λόγο να είστε σε κατάσταση… συναγερμού. Είναι η ηλικία που το σώμα ωριμάζει, η σεξουαλική ταυτότητα και οι σχέσεις με τους άλλους διαμορφώνονται, ο τρόπος σκέψης αλλάζει, ενώ παράλληλα οι σχολικές απαιτήσεις αυξάνονται και τα κλάματα ή οι καυγάδες γίνονται συχνότεροι. Αυτό σημαίνει πως θα ήταν καλό να είστε προετοιμασμένοι. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε συμβουλές για να διαχειριστείτε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, μέσα από τις συμβουλές των ειδικών ψυχολόγων, όπως τις συγκέντρωσαν στον διεθνή οδηγό παιδικής ανάπτυξης του Κέντρου Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών

Ι.Μ.Γκέρτσου: Η ιδιοκτήτρια της μοναδικής ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών

Εν αντιθέσει με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, η Ελλάδα είναι πίσω σε πολλά θέματα όσον αφορά τη μέριμνα για την κινητικότητα των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Αυτήν την κατάσταση, προσπαθεί να αντιστρέψει εδώ και πεντέμιση περίπου χρόνια, η "Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων-Οδηγών Τυφλών για Άτομα με Τύφλωση και Μειωμένη Όραση" και με τον διακριτικό τίτλο "Σχολή Σκύλων-Οδηγών Λάρα".

Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση της χρήσης ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) στα σχολεία, επιτρέποντας έτσι στα κορίτσια από την πέμπτη δημοτικού, από τα 10 τους χρόνια κι έπειτα, να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Mensa: Προγράμματα για χαρισματικά παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική Mensa, ως μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί την ανθρώπινη ευφυΐα, διοργανώνει τρία προγράμματα για την υποστήριξη των χαρισματικών παιδιών τα οποία απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται μάλιστα για τα πρώτα προγράμματα για χαρισματικά παιδιά στην Ελλάδα και η επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών είναι πολύ μεγαλύτερη των αρχικών προσδοκιών των υπευθύνων.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Όρθια τα παιδιά στην τάξη;

Μπορεί το σχολείο να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία; Σύμφωνα με νέα έρευνα η τοποθέτηση θρανίων που επιτρέπει στα παιδιά να είναι (και) όρθια κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στηον περιορισμό του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μία ομάδα περίπου 500 μαθητών δημοτικού, με τη χρήση ειδικού ρουχισμού που καταμετρούσε τον αριθμό βημάτων  καθώς και την κατανάλωση ενέργειας των παιδιών.  Το διάστημα συλλογής δεδομένων αφορούσε πέντε σχολικές ημέρες και κάθε τάξη καταμετρήθηκε τόσο στο χειμερινό, όσο και στο εαρινό εξάμηνο.

Προβολή: Όλα τα κομμάτια μαζί


"Όλα τα κομμάτια μαζί", μια ταινία της Μαίρης Καριωτάκη, σε σκηνοθεσία Ρένας Σκουρογιάννη με θέμα τον αυτισμό.

Παράλληλη Στήριξη: Προσλήψεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου

"Οι μόνες πιστώσεις που εκκρεμούν να κατανεμηθούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι της Παράλληλης Στήριξης στα Γενικά Σχολεία (το πρόγραμμα κατά το οποίο ένας εκπαιδευτικός στηρίζει ένα μαθητή). Οι πρώτες πιστώσεις θα κατανεμηθούν στο τέλος του μήνα και οι υπόλοιπες μετά τις 20 Οκτωβρίου ημέρα που ολοκληρώνεται η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι γονείς".

ΣΓΤ: Μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Εργαστήριo: "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό" από 1 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2014. Το επιτυχημένο μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό επαναλαμβάνεται, για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: για παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους.

Στο Αφγανιστάν, τη χειρότερη χώρα για να γεννηθείς κορίτσι, οι γονείς μεγαλώνουν τις κόρες τους σαν να είναι αγόρια

Είναι το καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό. Ο γιος της οικογένειας είναι στην πραγματικότητα ένα bacha posh. Ενα κορίτσι ντυμένο αγόρι, ένα κορίτσι που προσποιείται το αγόρι για να προλάβει να ζήσει ελεύθερα, να πάει σχολείο, να παίξει χωρίς όρια και κριτική. Μια σκληρή πραγματικότητα για τα κορίτσια που μεγαλώνουν σαν αγόρια και ξαφνικά πρέπει να γίνουν υποταγμένες γυναίκες.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές της Β' Λυκείου

Αλλαγές έρχονται στο Νέο Λύκειο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Παιδείας καθώς και από σχετική ενημέρωση του news.gr.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι αλλαγές, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές της Β' Λυκείου για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη και το νέο σύστημα εισαγωγής.
Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Γ' Λυκείου

«Νέο Σχολείο»

Ελληνοαμερικανίδα δασκάλα, στο περιθώριο καλοκαιρινών της διακοπών στη χώρα μας, εξηγούσε στην ομήγυρη πριν από λίγες εβδομάδες πόσο μεγάλη έμφαση δίνεται στα σχολεία των ΗΠΑ για να αναδειχθούν τα οφέλη από την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Άποψη: Δ. Θεοδωρόπουλος "Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα"

Είναι μάλλον περίεργο να βλέπεις ένα παιδί να μεγαλώνει, να φτάνει στην εφηβεία. Αν το δεις χωρίς συναίσθημα, από απόσταση ασφαλείας, χωρίς δεσμούς αγάπης και συγγένειας, είναι μάλλον άβολο. Οι φωνές γίνονται άχαρες, τα σπυριά δημιουργούν συμπλέγματα, τα σιδεράκια είναι μια διαρκής υπόμνηση πως τώρα πρέπει να υπακούσουν σε άλλες ενήλικες φωνές που τους λένε - σοφά αλλά βαρετά - πως πρέπει να κάνουν υπομονή. Ο ερωτισμός είναι μια ανεξερεύνητη αλλά μάλλον τρομακτική ιδέα, τα νεύρα είναι ανεξήγητα, οι φίλοι μοιάζουν συνένοχοι σε όλα αυτά που δεν καταλαβαίνουν πως τους συμβαίνουν. Για την ακρίβεια, είναι σίγουρα άβολο.

Δύσκολα θέματα: Κλοπή

Δύο παραπάνω φτυαράκια μέσα στο παιδικό κουβαδάκι μετά την επιστροφή από την παιδική χαρά μπορεί να μην μας τραβήξουν την προσοχή, ούτε να δώσουμε μεγάλη σημασία. Όταν όμως το γεγονός αυτό γίνεται επανειλημμένα, τότε χτυπάει το καμπανάκι: «Πού βρήκε το τάδε ή το δείνα αντικείμενο;», «Μήπως το έκλεψε;».

Νέο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

Το νέο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την κάλυψη θέσεων από τις επιλαχούσες του ΕΣΠΑ από την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Αυτή η φάση τοποθέτησης παιδιών ωφελούμενων οικογενειών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία), αφορά αποκλειστικά τους επιλαχόντες γονείς του προγράμματος και θα χρηματοδοτηθεί με τα 23 εκατ. ευρώ των εθνικών πόρων που έμειναν αδιάθετα από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για το αρχικό κοινωνικό πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματατος είναι δυνατή η φιλοξενία περίπου 10.000 παιδιών.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Δεξιότητες κατανόησης κειμένου

Τι σημαίνει “κάνω ανάγνωση”; Είναι συνώνυμο του “κατανοώ”; Είναι εύκολο τελικά να καταλαβαίνω αυτά που διαβάζω; Γιατί μερικοί μαθητές δεν τα καταφέρνουν; Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον κείμενο για να πάρετε μια πρώτη ιδέα …

Περίπου από τη Γ΄ ή Δ΄Δημοτικού, το παιδί αναμένεται να μπορεί να διαβάσει μια παράγραφο ενός κειμένου, να την κατανοήσει και να απαντήσει ερωτήσεις πάνω σε αυτήν. Η κατανόηση όμως των όσων διαβάζουμε, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Διαβάστε τις πέντε βασικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες για την κατανόηση του γραπτού λόγου κατά την ανάγνωση:

7 «μη ρεαλιστικά» πράγματα που περιμένουμε από τα παιδιά μας!

Τα παιδιά είναι υπέροχα πλάσματα (ειδικά τα δικά μας), αλλά δεν είναι πάντα όσο τέλεια περιμένουμε!. Ναι, τα παιδιά λένε ψέματα, γκρινιάζουν, μερικές φορές συμπεριφέρονται…ύπουλα. Και τότε εμείς νιώθουμε ότι μεγαλώνουμε μικρά τέρατα. Δεν είναι αλήθεια όμως. Απλώς οι προσδοκίες μας για τα παιδιά μας είναι πάντα μεγαλύτερες απ’ όσες μπορούν ν’ αντέξουν! Να μερικά καθόλου ρεαλιστικά πράγματα που περιμένουμε από αυτά

Αυστηροποιούνται οι όροι για την «εξαγωγή» ανηλίκων

Τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας με την τοποθέτηση ανηλίκων από το εξωτερικό σε ανάδοχες οικογένειες και ιδρύματα της χώρας χωρίς άδεια, βάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί. 

Πλέον θα απαιτείται απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών που θα την εκδίδει εντός δύο μηνών από την λήψη των σχετικών αιτημάτων και αφού πριν ενημερώσει και λάβει τη γνώμη του Εισαγγελέα Ανηλίκων και ενός Επιμελητή της Υπηρεσίας Ανηλίκων που θα έχει μελετήσει την υπόθεση και θα τον έχει ορίσει ο ίδιος.

Oι άδειες που δικαιούνται οι γονείς για παρακολούθηση σχολικών επιδόσεων

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ ενημερώνει γονείς και κηδεμόνες.

Αναγακαίο είναι να γνωρίζουν οι γονείς πως με το άρθρο 4 της ΕΓΣΣΕ 2008-2009, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 9 του Ν.1483/1984 ορίζονται τα εξής:

Οι νυσταγμένοι μαθητές καθυστερούν στο σχολείο

Καθόμουν στην τάξη, στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου, και σιωπηλά κρατούσα σημειώσεις, όταν ξαφνικά κάτι αναρριχήθηκε κάτω από το κάθισμά μου και εμφανίστηκε μπροστά μου. Πετάχτηκα τρομαγμένη: Ηταν μία μάγισσα!

Και μετά ξύπνησα. Παρότι ο ενδοσχολικός μου εφιάλτης ίσως να είχε ακραία χαρακτηριστικά, σε καμία περίπτωση δεν ήμουν η μοναδική που της έλειπε ύπνος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι Αμερικανοί νέοι είναι σε γενικές γραμμές νυσταγμένοι. Μερικοί από αυτούς μάλιστα λένε ότι τα σχολεία πρέπει να αλλάξουν ωράρια για να τους εξυπηρετήσουν.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Δ.Κ.: "Τι καλοκαίρι που ήταν"

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη, που μοιράστηκε μαζί μας το καλοκαίρι του. Ο Δημήτρης είναι αριστούχος μαθητής με πολλά ενδιαφέροντα (μπάσκετ, χορός, αστρονομία, βόλτες, ηλεκτρονικό) που πέρασε φέτος για πρώτη φορά τις πόρτες του Λυκείου. Καλή αρχή !!! 

Καλοκαίρι! ... Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς πέρασε... Μια λέξη και χίλιες εικόνες. Μολονότι όμως το περίμενα με ανυπομονησία εξελίχθηκε πιο διαφορετικά από όσο περίμενα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή ...

Κατασκευή: Γιρλάντες χαρτοφιγούρες

Πηγή
Όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε κάνει γιρλάντες με χαρτοφιγούρες, συγκεκριμένα σχέδια (ανθρωπάκια, αστέρια κλπ) ή τυχαία μοτίβα που μας εκπλήσσουν με το τελικό τους αποτέλεσμα. Εάν σας ενδιαφέρει να κατασκευάσετε χαρτογιρλάντες και ψάχνετε σχέδια, μπορείτε να μεταφορτώσετε ορισμένα από εδώ
Εκτύπωση, ψαλίδι, χαρτί.

8 λάθη που κάνουμε με τον ύπνο του παιδιού

Για όλες τις μαμάδες, ο ύπνος του παιδιού είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας. Συχνά, όμως, η αγωνία να εξασφαλίσουμε έναν καλό, βραδινό ύπνο για όλη την οικογένεια μας οδηγεί σε λάθη που φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά;

Βρέθηκε στον εγκέφαλο o «διακόπτης» της απογοήτευσης

H ανακάλυψη ουσιαστικά ισοδυναμεί με την εύρεση ενός νευροχημικού αντίδοτου στο αίσθημα της απογοήτευσης και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστημών και νευροβιολογίας Ρομπέρτο Μαλίνοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δήλωσαν ότι βρήκαν «μια διαδικασία που αμβλύνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στα αρνητικά συμβάντα της ζωής».

New York Times: Μπορεί ο Χάρι Πότερ να αλλάξει τον κόσμο;

Μπορεί ένα μικρό αγόρι-μάγος να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών αντιλήψεων των παιδιών της νέας χιλιετίας; Σύμφωνα με άρθρο της New York Times, μπορεί, καθώς η ανάγνωση των βιβλίων της σειράς με ήρωα τον Χάρι Πότερ της Τζέι Κει Ρόουλινγκ είναι ικανή να οδηγήσει στη μείωση των κοινωνικών προκαταλήψεων μεταξύ των μαθητών και των φοιτητών.

Περιποίηση των δοντιών

Είναι ανάγκη να περιποιούμαστε τα νεογιλά δόντια; 
Πολλοί γονείς πιθανό να πιστεύουν ότι η περιποίηση των νεογιλών δοντιών δεν είναι τόσο σημαντική, αφού αργά ή γρήγορα αυτά τα δόντια θα πέσουν και θα έρθουν τα μόνιμα. ΛΑΘΟΣ. Η περιποίηση των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική για τους πιο κάτω λόγους:

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται με ανάρμοστο τρόπο;

Πολλές φορές, οι γονείς σαστίζουν μπροστά στην εικόνα του παιδιού τους που βρίζει και συμπεριφέρεται με ανάρμοστο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, η γκάμα των συμπεριφορών μπορεί να περιλαμβάνει ύβρεις, χειρονομίες και προκλητική συμπεριφορά.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οι έρωτες στην προσχολική ηλικία

Πώς αντιλαμβάνονται την αγάπη και τον έρωτα τα παιδιά του νηπιαγωγείου; 

Οι παιδικοί έρωτες είναι ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο και συνήθως αρχίζουν στο νηπιαγωγείο, όταν δηλαδή το παιδί απομακρυνθεί από τον οικογενειακό κλοιό και κληθεί να λειτουργήσει αυτόνομα. 

Οδηγός για τις εγγραφές και μετεγγραφές στα Επαγγελματικά Λύκεια



Οι εγγραφές των μαθητών ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. για κάθε σχολικό έτος γίνονται μέχρι την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει εγγραφή το μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς και για τους παραπεμπόμενους μαθητές σε επανεξέταση το Σεπτέμβριο.

Βανεγκέμ: Γράμμα στα παιδιά του κόσμου

ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ μπροστά στα μάτια σας. Είχατε το προνόμιο να γεννηθείτε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας. Μια εποχή όπου όλα αλλάζουν, όπου τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως πριν. Η τύχη είναι εξαιρετική, η περίσταση επίφοβη. Γιατί, όσο ευεργετική κι αν προαναγγέλλεται, κάθε αλλαγή υπόκειται σε αβεβαιότητες, δισταγμούς, αδεξιότητες. Ο εύθραυστος χαρακτήρας της την εκθέτει σε συγχύσεις που μπορεί να αλλοιώσουν την αξία της.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίζω την Αλλεργία μου»

H Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) διοργανώνει Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίζω την Αλλεργία μου». Η έκθεση αποσκοπεί στο να βοηθήσει τα παιδιά, μέσα από τη ζωγραφική, να εκφράσουν πως βιώνουν την αλλεργία τους ενώ παράλληλα, μέσα από τα μάτια των παιδιών, να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι σημαίνει η αλλεργία για τους πάσχοντες και το περιβάλλον τους,.

Προβολή: It's time to act on Our Watch


Τι ονειρεύονται τα παιδιά για το μέλλον τους; Τι δεν υπάρχει στα όνειρά τους;
Μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών.

Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να μείνει μόνο στο σπίτι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα αφήναμε το παιδί μας μόνο στο σπίτι για λίγο ή περισσότερο χρόνο, όπως, για παράδειγμα, μια μέρα που τα σχολεία κλείνουν λόγω καιρού και δεν βρίσκουμε κανέναν να το κρατήσει. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο (ή περισσότερο) ανήσυχοι, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά.Ωστόσο, μπορεί, όπως πολλές φορές έχουμε πει, με λίγη προετοιμασία να νιώσουμε πιο σίγουροι. Μάλιστα, αν χειριστούμε σωστά τα πράγματα, το να μείνει το παιδί μας μόνο στο σπίτι ίσως αποδειχτεί θετική εμπειρία.

Τεχνότοπος - εκθεσιακό φεστιβάλ για τις τέχνες και το παιδί

Η ομάδα του Τεχνότοπου είναι μια μεγάλη δημιουργική ομάδα!!! 
47 ομάδες και φορείς θα συναντηθούμε στις 27 & 28 του Σεπτέμβρη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης! Ετοιμάζουμε εργαστήρια, παιχνίδια δρώμενα και παραστάσεις. Δείτε τις ομάδες:

Bloomberg Philanthropies Cchallenge 2014: Ανάμεσα στις νικήτριες πόλεις ήταν και η Αθήνα, για το ΣυνΑθηνά

Το Bloomberg Philanthropies ανακοίνωσε τους νικητές του Mayors Challenge 2014 (η Πρόκληση των Δημάρχων), ενός διαγωνισμού ιδεών που ενθαρρύνει τις πόλεις να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ζωής στην πόλη – με τη δυνατότητα να διαδοθούν και σε άλλες πόλεις. 

Μια βιβλιοθήκη με ενυδρείο!

Πού αλλού? Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, στην οδό Έλλης 8, στη Βέροια.

Οι ανακαινισμένοι χώροι του 1ου ορόφου και του ημιορόφου της Βιβλιοθήκης ξεκινούν τη λειτουργία τους την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Οι νέες εγκαταστάσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να προσφέρουν πρόσβαση σε πολλές πηγές πληροφόρησης (έντυπες και ηλεκτρονικές), αλλά και ποικίλες υπηρεσίες με στόχο την εξερεύνηση της δημιουργικότητας και την προώθηση της καινοτομίας.

12η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Στην κουζίνα με τα παιδιά με αναπηρία

Η μαγειρική είναι μια υπέροχη και άκρως δημιουργική δραστηριότητα, τόσο για τους ενηλίκους, όσο και για τα παιδιά. Αν σας αρέσει το μαγείρεμα και θέλετε να κάνετε πράγματα μαζί με τα παιδιά σας, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική μπορεί να είναι αυτό που ψάχνετε. Μην σκέφτεστε τα άπλυτα μαγειρικά σκεύη και τον λερωμένο πάγκο. Σκεφτείτε μόνο το χαμόγελο ικανοποίησης που θα νιώσετε όλοι τρώγοντας την πρώτη μπουκιά του δικού σας φαγητού. 

Δείτε γιατί το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού και εφήβου με ή χωρίς αναπηρία:

Δωρεάν ψηφιακά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τι μπορεί να υπολογίσει ένας υπολογιστής, ανάλογα με την αρχιτεκτονική του; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Θεωρία Παιγνίων ως μέσο ερμηνείας καταστάσεων του πραγματικού κόσμου; Πώς σχεδιάζεται μία ολοκληρωμένη στατιστική ανάλυση; Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δίνει απαντήσεις μέσα από ψηφιακά ακαδημαϊκά μαθήματα, σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, υποστηρίζοντας την επιθυμία κάθε ενδιαφερόμενου να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο και τους πνευματικούς του ορίζοντες και μάλιστα δωρεάν και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Συνταγή: Κιμαδοπιτάκια

Την επόμενη φορά που θα κάνετε μακαρόνια με κιμά, φτιάξτε περισσότερη σάλτσα και αξιοποιήστε την για να γεμίσετε πιτάκια. Τα παιδιά λατρεύουν τις μικρές πιτούλες και σίγουρα είναι πολύ πιο υγιεινές οι σπιτικές από αυτές του εμπορίου. Καλή όρεξη!

Πρόγραμμα πρώιμης αντιμετώπισης του αυτισμού σε βρεφική ηλικία

Στα βρέφη με συμπτώματα αυτισμού από την ηλικία των έξι μηνών, η κατάλληλη θεραπεία είναι ικανή να εμποδίσει την πνευματική υστέρηση έως την ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Πρόσωπο: Ράτζα Σουμπραμάνιαν

Το όνομά του είναι Ράτζα Σουμπραμάνιαν, είναι από την Ινδία κι είναι πρωταθλητής στο μπιλιάρδο. Στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος, έχει την 31η θέση κι όνειρό του είναι να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Ο γνωστός με το όνομα Ράτζα -σκέτο- στο χώρο του μπιλιάρδου δεν έχει μόνο μεγάλα όνειρα, αλλά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη ψυχής.

Τι κληρονομεί το μωρό από τους γονείς;

Άλλοι «τρέμουν» την κληρονομικότητα, άλλοι μαντεύουν σε ποιόν από τους δυο γονείς θα μοιάσει το παιδί καθώς μεγαλώνει.
Μήπως το μωρό θα πάρει τα γαλάζια μάτια της μαμάς ή θα αποκτήσει το ύψος και τα λακκάκια του μπαμπά;
Οι έγκυες γυναίκες συνηθίζουν να «πλάθουν» την επιθυμητή εικόνα του μωρού τους, αλλά όσο αυτό «κοιμάται» μέσα στη μήτρα... ο γενετικός κώδικας διαμορφώνεται με απρόβλεπτο τρόπο!
Παρ' όλα αυτά, οι γενετιστές αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους «κανόνες» που φέρουν τον όρο... Κληρονομικότητα...

Άποψη: "Η παιδαγωγική στο δημοτικό σχολείο" του Ε. Δημόπουλου

Σε αδρές γραμμές η μεταπολιτευτική ιστορία του ελληνικού σχολείου ακολουθεί την εξής διαδρομή: το αυταρχικό σχολείο υποχωρεί και τελικά καταρρέει υπό την επίδραση μιας μακράς περιόδου πολιτικού και εκπαιδευτικού εκδημοκρατισμού. Η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται τόσο στα μεταπολιτευτικά πολιτικά δεδομένα της χώρας όσο και στην ανάγκη προσαρμογής του ελληνικού δημοτικού σχολείου στο νέο αντιαυταρχικό και μαθητοκεντρικό παιδαγωγικό παράδειγμα. Ωστόσο, όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, η φάση αυτή εξελίχθηκε ασύμμετρα και παρήγαγε νέα προβλήματα.

Ποντίκια με ανθρώπινο γονίδιο «μαθαίνουν πιο γρήγορα»

Ποντίκια στα οποία έχει εισαχθεί ένα ανθρώπινο γονίδιο, το οποίο πιστεύεται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης ομιλίας, μαθαίνουν πιο εύκολα να βρίσκουν το δρόμο τους σε λαβυρίνθους, αναφέρει διεθνής ομάδα έγκριτων ερευνητών.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάγνωση σε παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ)

Έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν να διαβάζουν ακόμα και αν έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ). 

Στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση δίνεται συνήθως έμφαση στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και όχι στις ακαδημαϊκές δεξιότητες. Ωστόσο, μια έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ) μπορούν να μάθουν να διαβάζουν. 

Sisoudo: ένα παραμύθι για την διαφορετικότητα

Τι γίνεται όταν τα μαύρα και τα άσπρα πλήκτρα ενός παλιού πιάνου μαλώνουν για το ποια είναι τα πιο χρήσιμα; Θα μπορέσουν άραγε να συμφιλιωθούν και να ξανακουστεί έτσι η μελωδία; 
Αυτά κι άλλα πολλά εκτυλίσσονται στην ιστορία: «Sisoudo: ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα» που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Νεότητας (ΕΣΥΝ) με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Τα παιδιά της βομβαρδισμένης Γάζας επέστρεψαν στο σχολείο

Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς επί 50 ημέρες και σταμάτησαν μόλις την 26η Αυγούστου, άρχισε χθες Κυριακή η νέα σχολική χρονιά στη Λωρίδα της Γάζας, με τον φωτογραφικό φακό να καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες.

Το υπουργείο Παιδείας της Παλαιστίνης ανέφερε ότι 700.000 παιδιά πήγαν ξανά στο σχολείο έπειτα από τις παρατεταμένες θερινές διακοπές που σημάδεψε ο αιματηρός πολεμος.

Οι έξυπνοι μαθητές δεν είναι εξυπνότεροι από τους άλλους

Γράφει ο  Γιώργος Καρουζάκης στο ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Ο Γαλιλαίος πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να διδάξει οτιδήποτε σε κανέναν. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον βοηθήσει να το ανακαλύψει μέσα του. Την πεποίθηση του Γαλιλαίου μοιράζεται ο Βρετανός συγγραφέας Adam Robinson στο βιβλίο του, What Smart Students Know (Three Rivers Press)

Τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα της επιτυχίας

Xρόνο με τον χρόνο το «κολεγιακό τοπίο» γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο στη χώρα μας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά που αναζητούν την... άλλη διέξοδο, να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς.

Η μεταλυκειακή εκπαίδευση μπορεί και στέκεται σήμερα σχεδόν ισότιμα με τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο των σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης, αφού παρέχει πτυχία αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, σύμφωνα και με την αλλαγή που τους έδωσε ο νέος νόμος 4093 του 2012.

Κοινωνικό Φροντιστήριο στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Δ/νση Βιβλιοθηκών & Μουσείων σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών του Α.Π.Θ. διοργανώνει στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές Λυκείου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2015

Ενημερωτική εγκύκλιο για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τους διευθυντές των σχολείων. 

Μέσα από αυτήν, οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρούμενα πρωινά στα ΔΕΠΥ νοικοκυριά.

Φτιάξτε τα πρωινά σας! Οι συμβουλές των ειδικών μας μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες και τα παιδιά με ΔΕΠΥ καθώς και τις οικογένειές τους να σηκώνονται και να είναι έτοιμοι στην πόρτα κάθε μέρα στην ώρα τους. 

Όλοι ξέρουμε πώς θα θέλαμε να αρχίζουμε τη μέρα μας: μέσα στη ρόμπα μας, με έναν καφέ λάτε στο ένα χέρι και ένα καλό βιβλίο στο άλλο χέρι. 

7ος Διαγωνισμός Γραπτού Λόγου & 1ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Για το σχολικό έτος 2014-2015 οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαγωνισμό γραπτού λόγου σε δύο θεματικές κατηγορίες καθώς και διαγωνισμό φωτογραφίας

Γραφείο Δωρεάν Νομικής Συμβουλευτικής και Υποστήριξης για Παιδιά

Παρέχονται πληροφορίες, νομική συμβουλευτική και υποστήριξη σε ανήλικους με στόχο την ενίσχυση τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Οι υποθέσεις που αναλαμβάνονται συνδέονται με όλους τους κλάδους του δικαίου.

Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε.»

Ας ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, ότι στο δικτυακό τόπο:http://synedrio.edu.gr (http://synedrio.edu.gr/programma.pdf) αναρτήθηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου «Η εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε», που θα γίνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 22 & 23 Νοεμβρίου 2014.

Οι νέοι φωτογραφίζουν τη ζωή τους

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας στην Ευρώπη, με πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα, η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας συνεργάζεται με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 για την έκθεση «Having their say» (Με τον δικό τους λόγο) στόχος της οποίας η προώθηση της ταυτότητας των νέων ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών.

Δράσεις ενημέρωσης των μαθητών για κοινωνικά θέματα

Το υπουργείο Παιδείας καλεί όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υλοποιήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο». Ο συντονισμός των δράσεων θα γίνει από τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Ενα παιδί στη φθινοπωρινή Αθήνα μαθαίνει τι σημαίνει η λέξη «μοναξιά»

«Θα ήθελα να αλλάζαμε σπίτι, γειτονιά, πόλη, δεν έχω φίλους εδώ. Είμαι οκτώ χρόνων και το πρώτο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα μετά τις διακοπές δεν έχω σταματήσει να κλαίω. Μου λείπει η φύση, ο ανοιχτός ορίζοντας, η παιδική χαρά που έσφυζε από κόσμο, η πλατεία όπου μπορούσα να παίζω δίχως να φοβάμαι, τα γατάκια και όλα τα άλλα ζώα που έγιναν φίλοι μου. Κυρίως, μου λείπουν οι παρέες, οι φίλοι που γνώρισα στις παραλίες, στις πλατείες, στις παραστάσεις, στα πανηγύρια που πήγαμε. Νιώθω τόση μοναξιά». Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που σφίγγεται στην αγκαλιά σου, η φθινοπωρινή Αθήνα, έτοιμη για μια όμορφη εκτονωτική καταιγίδα, ξαφνικά χάνει τη μαγεία της. Σταματάς να βλέπεις την κρυμμένη ομορφιά που ένιωθες πως υπήρχε ακόμη και στις πιο εγκαταλελειμμένες γειτονιές της και βλέπεις μόνο τη μοναξιά κάποιων ανθρώπων. Υπερβολικός συναισθηματισμός; Δεν νομίζω. Ενα μοναχοπαίδι που βρίσκεται στην Αθήνα το καλοκαίρι δίχως φίλους έχει αρκετά κοινά με έναν αντίστοιχο ηλικιωμένο που μένει μόνος του, αν και φυσικά δεν μπορούν να συγκριθούν οι δύο καταστάσεις.

Το μπότοξ σε νεαρή ηλικία «εμπόδιο στην συναισθηματική ανάπτυξη»

Οι νεαροί ενήλικες που κάνουν μπότοξ για τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους θα πρέπει να ξέρουν ότι η θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την συναισθηματική ανάπτυξή τους, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Συμβουλές για διάβασμα λογοτεχνίας σε παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως αυτισμό, αρέσει πολύ να διαβάζουν και να τους διαβάζουν βιβλία, αλλά αν δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, ιδίως στην αρχή, μπορεί να του προκαλέσει άγχος. 

Η Carrie Rogers – Whitehead, βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Salt Lake County πραγματοποιεί συναντήσεις όπου διαβάζει σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτές είναι κάποιες ιδέες και συμβουλές για το πώς μπορούν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να τους διαβάζουν στο σπίτι:

Μαθήματα μουσικής για καλύτερη σχολική επίδοση

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ένωση αμερικανών ψυχολόγων (American Psychological Association) βρήκε πως η μουσική εκπαίδευση μπορεί να διαφοροποιήσει το νευρικό σύστημα και να δημιουργήσει καλύτερες δυνατότητες μάθησης. 

Σχέδιο νέου ΕΚΠΥ (Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας)

Στη σελιδα του ΕΟΠΥΥ εχει αναρτηθει προς διαβουλευση σε μορφη PDF ο υπο διαμορφωση νεος Εννιαιος Κανονισμος Παροχων Υγειας. Αλλαγες γινονται στο αρθρο 17 της ειδικης αγωγης. Στειλτε τις παρατηρησεις σας στο e-mail: ekpy@eopyy.gov.gr.

Πώς να διαλέξετε παιδίατρο για το παιδί σας

Μήπως το παιδί σας διαμαρτύρεται κάθε φορά που επισκέπτεστε τον παιδίατρο για τα εμβόλια; Μάλλον θα ξεχάσατε τον παιδίατρο από το παρακάτω βίντεο.

Αν κάθε φορά που πρέπει να πάτε στο γιατρό το παιδί σκέφτεστε τις φωνές και το κλάμα του, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τον πρωταγωνιστή των σκηνών που είδαμε και πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με εκείνους που τον έχουν επισκεφτεί ο συγκεκριμένος παιδίατρος έχει ταλέντο στο να κάνει τα παιδιά να νιώθουν ευχάριστα μαζί του, ακόμη και όταν τους κάνει εμβόλιο. Απολαύστε τον άλλη μία φορά…

Για... 12 έγραψαν στις πανελλαδικές τα δημόσια λύκεια

Με 12, με άριστα το 20, βαθμολογείται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι μαθητές των δημόσιων λυκείων στην κορυφαία στιγμή της δωδεκάχρονης εκπαιδευτικής τους διαδρομής, δηλαδή στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, βαθμολογήθηκαν φέτος με μέσο όρο 12,2. Πολύ καλύτερη είναι η επίδοση των μαθητών των ιδιωτικών λυκείων, καθώς και των πρότυπων-πειραματικών λυκείων. Τι φταίει για τη μετριότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος;

«Γονείς, η βασική πηγή του άγχους των παιδιών»

Το άγχος των μαθητών προέρχεται από το συνδυασμό πολλών παραγόντων. Μερικοί από αυτούς είναι οι αγχώδεις γονείς, ο ανταγωνισμός με αδέρφια ή συμμαθητές, οι αγχώδεις εκπαιδευτικοί, η δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που ενισχύεται από τα ΜΜΕ.

Πολυμορφία και κοινωνική μάθηση

Μέχρι πρόσφατα, οι έρευνες σχετικά με την κοινωνική πολυμορφία και τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών αφορούσαν το άμεσο περιβάλλον των παιδιών, τους γονείς και τους φροντιστές. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μελέτησε εάν τα μωρά που εκτίθονται σε ποικίλλες γλώσσες μέσω των γειτόνων τους είναι πιο πρόθυμα στο να διδαχθούν από άτομα διαφορετικά από αυτά. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συνέδεσαν την έκθεση των παιδιών σε διαφορετικούς πολιτισμούς στον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο (γειτονιά, μαγαζιά, μέσα μαζικής μεταφοράς, πάρκο) με την ανατροφή τους ως πιο ανοιχτόμυαλα σε θέματα κοινωνικής μόρφωσης.

Άποψη: Κ.Καλλίτσης "Το μέλλον αγγίζει την εκπαίδευση – δεν βλέπουμε…"

Ο μοχλός για την ανάπτυξη της καινοτομίας, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ανθρωπότητας, για το κλείσιμο της ψαλίδας σε μεγάλες ανισότητες είναι η Παιδεία. Το οικονομικό θαύμα των τίγρεων της Ασίας και η δραστική μείωση των ανισοτήτων σε εκείνες τις κοινωνίες δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν είχε προηγηθεί μια μεγάλη επανάσταση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη 10ετία του 1970. Οπως δεν θα είχε εκτοξευτεί η φινλανδική οικονομία, αν δεν είχε προηγηθεί η βαθιά μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Πρόσωπο: Μαρία Αγγελίδου

Συνέντευξη στην Αργυρώ Μουντάκη στοfractalart

Η Μαρία Αγγελίδου είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας αλλά και μεταφράστρια βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Η νέα σειρά ιστορικών βιβλίων (Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος, Ιστορίες που τις είπε ο Δρόμος, Ιστορίες που τις είπε η Αγορά, Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, εκδόσεις «Μεταίχμιο»), είναι πολυβραβευμένη. Με αφορμή το έργο και τις πρόσφατες βραβεύσεις της, συζητάμε στο Fractal.

Νέα ιστοσελίδα για την υποστήριξη ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση

Μια νέα ιστοσελίδα με τον τίτλο Pow Health αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας), μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους.

Εγκύκλιος για την λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων

Ο θεσμός του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το νόμο 2525/1997 (ΦΕΚ 188/1997,τ.Α'), με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας σε όλα τα νήπια ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. 
Δείτε την εγκύκλιο εδώ.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασκευή: Μίνι τόξο

Φτιάξτε ένα μίνι τόξο και κάντε στο σπίτι πρωτάθλημα (μίνι) τοξοβολίας με τα παιδιά σας. Θα χρειαστείτε ένα ξυλάκι παγωτού, οδοντικό νήμα, μπατονέτα για τα αυτιά και ένα κοφτερό μαχαίρι (ή σουγιά). Με το μαχαίρι δημιουργείτε στο ξυλάκι τέσσερις εσοχές (δύο στο ένα άκρο και δύο στο άλλο, που να ισαπέχουν από το άκρο και να είναι συμμετρικές οι εσοχές του ίδιου άκρου). Δένετε το οδοντικό νήμα, λυγίζοντας το ξυλάκι και το χρησιμοποιείται σαν χορδή τόξου. Κόβετε το ένα άκρο από τη μπατονέτα, την τοποθετείτε στη χορδή (βέλος) και... στοχεύσατε! Δείτε αναλυτικά τα βήματα (φωτογραφίες) εδώ

Κυκλοφοριακή αγωγή: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές

Tα σχολεία άνοιξαν και όλοι οι μαθητές θα πρέπει να είναι ήδη διαβασμένοι από την πρώτη ημέρα σε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Αυτό της κυκλοφοριακής αγωγής, στο οποίο δεν χωράει …κοπάνα. 
Συγκεκριμένα, το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής πρέπει να ξεκινάει πολύ πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Οι γονείς έχουν τον κύριο λόγο. 

1ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η WRO Hellas ανακοίνωσε τον 1ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «WeDo SCRATCHing» με την αιγίδα ΥπαιΘ

Ο διαγωνισμός εκπαιδευτικής Ρομποτικής “WeDo SCRATCHing” αποτελεί ιδανική ευκαιρία για εμπλοκή των παιδιών σε δημιουργική επίλυση προβλήματος με σύγχρονη τεχνολογία. Δραστηριοποιούμε τα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της κοινωνίας - ένα μέλλον όπου η καινοτομία, η πρωτοτυπία και η ικανότητά του να συνεργαστεί με άλλους, θα αποτελέσουν καίριας σημασίας παραμέτρους.

Άποψη: Λένα Παπαδημητρίου "Η χαμένη χαρά τού να μαθαίνεις"

Μέσα στη γλυκιά απραξία των καλοκαιρινών διακοπών διαπίστωσα πόσο διαβρωτικό έχει γίνει το στρες για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Τα νέα (από τους παραθερίζοντες στο ίδιο με εμένα κομμάτι της Εύβοιας) ήταν καταιγιστικά. Μια ασθμαίνουσα μητέρα που έκανε εξοντωτικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε υποψήφιες που θα αναλάμβαναν την κατ' οίκον υποστήριξη του 8χρονου γιου της τη νέα σχολική χρονιά. Μια 15χρονη (άριστη μαθήτρια) που έβαλε τα κλάματα μόλις άκουσε το εφετινό πρόγραμμα του φροντιστηρίου. Δύο νεαροί γονείς που διαπληκτίζονταν (αγγλιστί) παρά θίν' αλός για τις επιδόσεις της 9χρονης κόρης τους στα αγγλικά. Ενας 20χρονος που εγκατέλειψε με συμπτώματα υπερκόπωσης και κατάθλιψης (σύμφωνα τουλάχιστον με τη μαρτυρία του πατρός του) τις σπουδές του στο Λονδίνο.

Προϋποθέσεις, κριτήρια, ιδιαιτερότητες χορήγησης Γονικών αδειών

Της Δήμητρας Καβουρίδου, Οικονομολόγου 

Με αφορμή την αυριανή ημέρα, που είναι η πρώτη ημέρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία για τη νέα σχολική περίοδο, ανακεφαλαιώνουμε τις άδειες που μπορούν να έχουν οι γονείς με τις προϋποθέσεις και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. 

Άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης του παιδιού 

7 λόγοι που κάνουν τα δίχρονα αξιολάτρευτα!

Έχουν συχνά εκρήξεις, ζητούν παράλογα πράγματα και νευριάζουν με το παραμικρό. Τα δίχρονα είναι μια αληθινή πρόκληση για μας τους γονείς, όμως πέρα από αυτό, είναι και η ηλικία στην οποία δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε.

Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα (11.09.2014), θα διανεμηθούν από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με τίτλο "Κυκλοφορώ σωστά, κερδίζω τη ζωή", με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.

7 οφέλη για τα παιδιά που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο

Όταν ήμουν μικρή, είχα το ίδιο δωμάτιο με τη μεγάλη μου αδερφή. Δεν ήταν για εμάς κάτι περίεργο και ποτέ δεν το αμφισβητήσαμε. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το να μοιράζονται τα αδέρφια ένα δωμάτιο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μάλιστα, ξέρω περιπτώσεις ανθρώπων που μπήκαν στα έξοδα και τον κόπο να αγοράσουν μεγαλύτερο σπίτι, προκειμένου κάθε παιδί της οικογένειας να έχει το δικό του δωμάτιο. Είναι, τελικά, τόσο κακό να μοιράζεσαι; Για μένα δεν ήταν καθόλου. Αντιθέτως!

Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος κολατσιό;

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.

Βλάβες στην παρεγκεφαλίδα η «ρίζα» του αυτισμού;

Καθηγητής στις ΗΠΑ υποστηρίζει με δημοσίευσή του ότι τραυματισμοί της παρεγκεφαλίδας στη μήτρα ή στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι οι υπαίτιοι για εμφάνιση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος

Ισως ο αυτισμός να είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του εγκεφάλου του εμβρύου στη μήτρα ή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, σύμφωνα με νέα ανατρεπτική μελέτη.

Το 74% των γονέων παγκοσμίως θέλει τα παιδιά του να σπουδάσουν έξω

Σχεδόν τα 3/4 των γονέων ανά τον κόσμο, δηλαδή ποσοστό 74%, θα σκέφτονταν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό για σπουδές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η HSBC.

Η μελέτη με τίτλο «Η αξία της Εκπαίδευσης: Εφαλτήριο για την επιτυχία» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπουδές στο εξωτερικό είναι πανάκριβες, αλλά το επίπεδό τους πολύ υψηλό.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Μαθητές με πολύ μεγάλες δυσκολίες στις τάξεις γενικών γυμνασίων.

Quino, Μαφάλντα, αρ. 9, εκδόσεις Παρά Πέντε 1991
Η παρουσία μαθητών με πολύ μεγάλες δυσκολίες στις τάξεις γενικών δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων δεν είναι κάτι σπάνιο. Είτε εξαιτίας των απόψεων και των επιθυμιών των γονιών, είτε εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων εκπαιδευτικών δομών και προγραμμάτων, πολλοί μαθητές με σημαντικές νοητικές δυσκολίες βρίσκονται στις γενικές τάξεις, μολονότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Τι γίνεται με αυτούς τους μαθητές και πώς μπορούμε σαν εκπαιδευτικοί να τους βοηθήσουμε;

Συνταγή: Μuffins με κομμάτια σοκολάτας και μπανάνα

Τα muffins είναι ένα από τα πιο εύκολα σπιτικά σνακ που μπορείτε να ετοιμάσετε ώστε να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ως κολατσιό. Είτε αλμυρά είτε γλυκά τα παιδιά τα γεύονται με μεγάλη ευχαρίστηση! Σήμερα σας προτείνουμε να μια γλυκιά εκδοχή τους με κομματάκια σοκολάτας και μπανάνα.

Κίνδυνος διαβήτη για τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό

Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει τέτοια σχέση στα παιδιά, καθώς μέχρι σήμερα οι έρευνες είχαν εδραιώσει τη σχέση διαβήτη τύπου ΙΙ και παράλειψης του πρωινού σε ενήλικες. 

Καθιερώνεται Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού καθιερώνεται από το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια των δράσεων που αφορούν το «κοινωνικό σχολείο». Ημέρα σχολικού αθλητισμού θα είναι από εφέτος η πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους και την ημέρα αυτή δεν θα γίνονται μαθήματα.

Good Morning, Bonjour, Guten Morgen

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η εκμάθηση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο εφόδιο για τους νέους, στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Η μελλοντική επιτυχία και επαγγελματική επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δεξιότητες και τα εφόδια του ατόμου, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που εξελίσσεται συνεχώς. Η εκμάθηση μιας γλώσσας έχει πάψει να είναι χόμπι. Είναι αναγκαιότητα. Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία, λοιπόν, για να μάθει το παιδί την πρώτη γλώσσα, πέραν της μητρικής, πως μπορούν οι γονείς να το βοηθήσουν και να καταλάβουν την κλίση του; Και αν «χαθεί το τρένο» σε μικρή ηλικία, πόσο εύκολο είναι να αφήσετε τα πτυχία για μεγαλύτερη ηλικία;

ΕΛΣΤΑΤ: Τα παιδιά ακολουθούν το επάγγελμα των γονέων

Την άμεση επίδραση του επαγγέλματος των γονέων στην απόφαση για το τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν τα παιδιά τους, καταδεικνύει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την διαγενεακή επαγγελματική κινητικότητα.

Νέα βιβλία Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-15

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 έχουν προκύψει οι εξής αλλαγές στα διδακτικά βιβλία του Λυκείου:

Α) Βιβλία που καταργούνται

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς αισθάνεσαι όταν έχεις ΔΕΠΥ;

Μια ειλικρινής συζήτηση με τους αναγνώστες του ADDitude σχετικά με το πώς αισθάνονται για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα.

Ρωτήσαμε τους αναγνώστες του ADDitude «Πώς είναι να έχει κανείς ΔΕΠΥ»; Διαβάστε τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

«Είναι σαν να χρειάζομαι ένα κουμπί off για τον εγκέφαλό μου. Όταν προσπαθώ να εξηγήσω στους άλλους ότι κάποιες από τις συμπεριφορές μου οφείλονται στη ΔΕΠΥ, λένε ότι απλώς βρίσκω μια δικαιολογία», Bee, Φλόριντα. 

Άφαντα τα γονίδια της εξυπνάδας

«Δεν βρήκαμε τίποτα» παραδέχονται οι ερευνητές μιας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα για τα γονίδια της υψηλής νοημοσύνης. Προηγούμενες μελέτες σε ομοζυγωτικούς και ετεροζυγωτικούς διδύμους έχουν δείξει, σχεδόν πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η υψηλή νοημοσύνη έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο.

Nέο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το νέο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ για το Φθινόπωρο του 2014 είναι έτοιμο!
Για να «ξεφυλλίσετε» ηλεκτρονικά το τεύχος 115, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εδώ
Πατήστε πάνω στο περιοδικό για να το δείτε σε μεγάλο μέγεθος. Μπορείτε να αλλάζετε σελίδα πατώντας τα βέλη που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του περιοδικού. 

ActionAid: Εκπαιδευτικά προγράμματα 2014-15

Ακολουθεί  ενημερωτικό μήνυμα από την ActionAid

Αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί, 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και από τον Εκπαιδευτικό Tομέα της ActionAid ευχόμαστε να είναι για όλους μας δυναμική και δημιουργική!

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε για τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Κανόνες και νόμοι στην καθημερινή ζωή

Τι είναι οι νόμοι και ποια σημασία έχουν για την οργάνωση της κοινωνίας μας;
Πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή;
Πότε οι νόμοι είναι σωστοί και δίκαιοι;
Τι σημαίνει κανόνας;
Γιατί χρειάζονται κανόνες στην καθημερινή μας ζωή, για παράδειγμα στο σχολείο;

Το εκπαιδευτικό υλικό «Κανόνες και νόμοι στην καθημερινή ζωή» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημοκρατία και Εκπαίδευση» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κάνουν τα συμπτώματα της δυσλεξίας καλύτερα τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; - Η μη αναμενόμενη σύνδεση ανάμεσα στη δυσλεξία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Όταν σκέφτεστε ένα παιδί με συμπτώματα δυσλεξίας, τι βλέπετε; Κάποιον που παλεύει στον πίνακα της τάξης να γράψει ή απλώς έναν αναστατωμένο μαθητή που προσπαθεί να κάνει ανάγνωση; Αν και αυτά είναι πραγματικά πολύ συνηθισμένα σενάρια για τα παιδιά με δυσλεξία, υπάρχει ένα σενάριο που δεν προβλέψατε: το σενάριο ενός παιδιού με δυσλεξία που τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά στα βιντεοπαιχνίδια.