Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Συμβουλές για διάβασμα λογοτεχνίας σε παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως αυτισμό, αρέσει πολύ να διαβάζουν και να τους διαβάζουν βιβλία, αλλά αν δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, ιδίως στην αρχή, μπορεί να του προκαλέσει άγχος. 

Η Carrie Rogers – Whitehead, βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Salt Lake County πραγματοποιεί συναντήσεις όπου διαβάζει σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτές είναι κάποιες ιδέες και συμβουλές για το πώς μπορούν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να τους διαβάζουν στο σπίτι:

- Κάντε την ανάγνωση όσο μπορείτε μια οπτική διαδικασία: Τα παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού είναι οπτικοί τύποι. Τα περισσότερα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο λεκτικό στοιχείο. Για αυτό το λόγο πρέπει να προσθέτετε όσες περισσότερες οπτικές ενδείξεις γίνεται πχ επιπλέον εικόνες ή αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία, πχ μια μπάλα, ένα αμάξι κοκ

-Κρατήστε γρήγορους ρυθμούς: Όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, έτσι και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν μικρή ικανότητα συγκέντρωσης (μπορούν να προσέχουν μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα). Πριν αρχίσετε, απομακρύνετε όλα τα διασπαστικά ερεθίσματα, τους αντιπερισπασμούς από το δωμάτιο. Μετά, αρχίστε να διαβάζετε, εμπλέκοντας το παιδί, κάνοντας διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα τη διαδικασία και διατηρώντας γρήγορο ρυθμό. 

- Διατηρήστε τη διαδικασία σύντομη και απλή: Σε συνδυασμό με το γρήγορο ρυθμό, πρέπει να φροντίσετε και την έκταση των ιστοριών. Επιλέξτε βιβλία με λίγες λέξεις ή παραφράστε τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα κείμενα. Μην διαβάζετε απλώς λέξη- λέξη όσα γράφει το βιβλίο. Βάλτε δικά σας στοιχεία, δείξτε στο παιδί τις εικόνες, τραγουδήστε και γενικά αντιμετωπίστε με ευελιξία και ελευθερία τη διαδικασία της ανάγνωσης

- Παραμείνετε ήρεμοι: Αν εσείς είστε ήρεμοι, τότε είναι πιο εύκολο και για το παιδί σας να παραμείνει ήρεμο. Αν το παιδί χρειάζεται διάλειμμα, σταματήστε για λίγο και συνεχίζετε μετά. Μην αγχώνεστε και μην ανησυχείτε αν δεν ακολουθήσετε το πρόγραμμα ή αν δεν διαβάσετε όσες σελίδες είχατε πει. 

- Κάντε το διασκεδαστικό: το πιο σημαντικό από όλα σύμφωνα με την Rogers-Whitehead είναι το διάβασμα να είναι διασκέδαση και για εσάς και για το παιδί. Βρείτε μια χειροτεχνία που σχετίζεται με το βιβλίο, κάτι απλό που να διεγείρει τις αισθήσεις του. Τραγουδήστε, μιλήστε, γελάστε, παίξτε και διαβάστε. 

Δείτε στο διαδίκτυο
Utah Parent Center: www.utahparentcenter.org
Autism Speaks: www.autismspeaks.com
Boardmaker Share - great free pictures to use with story time: www.boardmakershare.com
Big MAKS (mothers of autistic kids):www.utahmaks.blogspot.com
Pocket Full of Therapy (sells sensory items):shoponline.pfot.com

Απόδοση του άρθρου Tips for reading to children with special needs της Teri Harman
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου