Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μήνας Εφηβείας 2014 - Οι νέοι και το δικαίωμα στην έκφραση

Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν για τέταρτη χρονιά τον μήνα Νοέμβριο αφιέρωμα στους εφήβους. Και φέτος θα υλοποιηθούν δράσεις με στόχο την προσωπική αλλά και ομαδική έκφραση των νέων, καθώς και την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που τους αφορούν.

Κλείστε τώρα μία εκδήλωση για το σχολείο σας και δώστε μια άλλη διάσταση στο θέμα που δουλεύετε στην τάξη σας.


Περίπατος στην «Αθήνα του πολέμου» μέσα από τα βιβλία της Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συγγραφέας
Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου συναντάει τους μαθητές και περπατάει μαζί τους στη γειτονιά της Αθήνας όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και την οποία στη συνέχεια περιέγραψε στα μυθιστορήματά της. Με κεντρικό θέμα ξενάγησης «Η Αθήνα στα χρόνια του πολέμου» θα τους οδηγήσει σε ιστορικά σημεία της πόλης, όπως το διαμέρισμα της Σοφίας Βέμπο στην Μπλε πολυκατοικία, τον λόφο του Στρέφη, τους δρόμους των Εξαρχείων κ.ά. Ο περίπατος θα πλαισιωθεί με αφηγήσεις της ίδιας και με παράλληλες αναγνώσεις αποσπασμάτων από τα μυθιστορήματά της σχετικά με τα σημεία επίσκεψης.

Θα συνοδεύσει ο δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, εμπνευστής της ιδέας αυτής.

Για ομάδα 25 μαθητών | Διάρκεια: 3 ώρες


Οι έφηβοι κατακτούν τους μηχανισμούς αναζήτησης της πληροφορίας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Χαρά Μπρίντεζη: Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Ευγενίδου
Σωτήρης Τσαντίλας: Εκπαιδευτικός – Αστροφυσικός

*Για μαθητές Λυκείου

Με βασική θεματική έρευνας την Αστρονομία, οι μαθητές θα οδηγηθούν με τη βοήθεια των εισηγητών στην κατανόηση της μεθοδολογίας της έρευνας και της ανακάλυψης της πληροφορίας σε διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες. Θα κληθούν να πειραματιστούν σε εξελιγμένες μηχανές αναζήτησης και χωρισμένοι σε ομάδες θα τους δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουν σε μικρά πρότζεκτ έρευνας και συλλογής πληροφοριών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Η καινοτομία στην υπηρεσία των εφήβων

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Ομάδα «Artlav»: Νίκος Πλασκασοβίτης, Λεωνίδας Τσαγανός, Κλεάνθης Πάγκαλος
Συντονίζει η υπεύθυνη καθηγήτρια – οικονομολόγος Δήμητρα Σουλτάτη

Για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου – Γ΄ Λυκείου

Ως ομάδα εφήβων μαθητών του 3ου Λυκείου Κηφισιάς οι «istART» βραβεύθηκαν στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2013» κατακτώντας την τρίτη θέση. Ως απόφοιτοι πλέον μετονομάζουν την ομάδα τους σε «Artlav» και ξεκινούν μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης μοιράζονται την εμπειρία τους και παρουσιάζουν την πορεία τους έως εδώ: Το πώς ξεκίνησαν από μια μικρή ιδέα μέσα στο σχολείο και οδηγήθηκαν στην καινοτομία, τους παράγοντες που τους ενέπνευσαν και τους βοήθησαν, την ανάγκη της συνεργασίας, την έρευνα που έκαναν, τις δυσκολίες που συνάντησαν, τον ρόλο που έπαιξαν οι εκπαιδευτικοί τους.

Μπορούν άραγε όλοι οι έφηβοι να ξεκινήσουν μια τέτοια δημιουργική διαδικασία;


Στο δεύτερο μέρος οργανώνουν ένα εργαστήρι επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντες καλούνται, χωρισμένοι σε ομάδες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν μια ιδέα σχετικά με μια συγκεκριμένη θεματική, που είτε θα τους δοθεί είτε θα τη σκεφτούν οι ίδιοι. Με τη βοήθεια των συντονιστών σχεδιάζουν τη στρατηγική τους και δομούν το επιχειρηματικό τους πλάνο ώστε να οδηγηθούν στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής και καινοτόμου ιδέας.


Rethink Athens

Ξανασκέψου την Αθήνα!
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Καθηγητής ΕΜΠ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων

Φαντάσου ένα κέντρο πόλης με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα δέντρα, δρόμους με προτεραιότητα στους πεζούς και στα ποδήλατα, που θα έχουν περισσότερη σκιά, νερά και άρα δροσιά το καλοκαίρι. Φαντάσου ένα κέντρο που θα είναι ζωντανό και φιλόξενο για όλους, το πρωί και το βράδυ, για την αγορά και τη διασκέδαση, για την πολιτική και τον πολιτισμό, για το περπάτημα και την απόλαυση της πόλης. Έλα να δεις τα σχέδια που αλλάζουν το κέντρο της Αθήνας, αλλάζοντας τους δρόμους από το Μουσείο της Ακρόπολης ως το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη λεωφόρο Αμαλίας, την Πανεπιστημίου και την Πατησίων, την πλατεία της Ομόνοιας και άλλες πλατείες. Έλα να μάθεις πώς θα μαζεύονται τα νερά της βροχής για να ποτίζεται η πράσινη πόλη, πώς θα στρωθούν οι δρόμοι με φυσικά υλικά και ποια δέντρα θα φυτευτούν, πώς θα αλλάξει το φυσικό και το αρχιτεκτονικό περιβάλλον , πώς θα είναι το τραμ χωρίς καλώδια στο αέρα. Τα έργα αρχίζουν σύντομα!


Σκηνή 1 / Πλάνο 4 / Λήψη 2 φύγαμε!

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Βαγγέλης Ηλιόπουλος : Συγγραφέας


Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσιάζει ήρωες από το νέο του –υπό έκδοση– νεανικό μυθιστόρημα και δείχνει στους συμμετέχοντες πώς μπορούν να αποδώσουν κινηματογραφικά τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες του βιβλίου παίζοντας με την εικόνα. Ένα ιδιότυπο εργαστήρι εικόνας και λόγου όπου το ταξίδι στον χρόνο –που δεν είναι απαραίτητα μιας κατεύθυνσης– αποδεικνύεται για τους ήρωες καταλυτικό, όπως η διαδικασία μύησης στην ίδια τη ζωή. Πώς μπορεί αυτό να αποδοθεί στην κινούμενη εικόνα και να γίνει ταινία;

Διάρκεια: 2 ώρες


Μικρασιατική Καταστροφή, σχεδόν ένας αιώνας μετά

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Ελένη Δικαίου:Συγγραφέας

(βραβευμένη από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών για το βιβλίο Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά)

Ο Πανιώνιος  και η ΑΕΚ, το ρεμπέτικο και τα βήματα ενός χορού που έχει ταυτιστεί με το φιλότιμο του Έλληνα, γεύσεις και μυρωδιές, λέξεις γεμάτες μουσικότητα και μια θεώρηση ζωής βασισμένη στην αγάπη για τον συνάνθρωπο και τη χαρά να δημιουργείς. Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Δικαίου μοιράζεται μαζί με τους εφήβους τις εμπειρίες της ως παιδί μικρασιατικής καταγωγής και ως ενήλικη, ενώνοντας το χτες και το σήμερα της Μικρασίας όχι ως τόπο, αφού οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά ως ιδέα και τρόπο ζωής.


Το παιδί με τα δύο πρόσωπα: Ανακαλύπτοντας τον ένοχο...

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Λίνα Λυχναρά: Συγγραφέας

Η Λίνα Λυχναρά μοιράζεται τα μυστικά του εφηβικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Αποκαλύπτει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, τα όρια και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Η εισήγησή της αποτελεί την έναρξη ενός παιχνιδιού μυστηρίου μεταξύ των συμμετεχόντων, που, χωρισμένοι σε ομάδες, καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να στοιχειοθετήσουν την «απόλυτη ιστορία μυστηρίου». Εκείνη θα δώσει την αρχή της περιπέτειας, που οι μαθητές θα πρέπει να τη συνεχίσουν έως το τέλος. Ένα συλλογικό διαδραστικό παιχνίδι που απαιτεί φαντασία, ταχύτητα, συνεργασία και φυσικά αστυνομικό δαιμόνιο.

Για παιδιά Στ΄ Δημοτικού – Β΄ Γυμνασίου

Ήθελα μόνο να χωρέσω

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Στέλλα Κάσδαγλη: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Μέσα από τη διαδραστική συζήτηση, με ερεθίσματα από τα ψηφιακά μέσα, αποσπάσματα βιβλίων, περιοδικών και βίντεο, θα εξερευνήσουμε βιωματικά ένα από τα πιο δύσκολα, ίσως, θέματα της εφηβείας: τη σχέση με τοσώμα μας και το πώς χωράμε, εμείς κι αυτό, σε όλες τις άλλες σχέσεις της ζωής μας (με τους γονείς, τους φίλους, το άλλο φύλο, τον εαυτό μας). Γιατί μερικοί έφηβοι παθαίνουν διατροφικές διαταραχές και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε εμάς και τους φίλους μας; Χρειάζεται να είναι άρρωστος κανείς για να νιώθει ανασφάλεια με το σώμα του και το φαγητό; Τι αισθάνεται στ’ αλήθεια κάποιος που πάσχει από ανορεξία; Γιατί δεν την παθαίνουν μόνο τα κορίτσια; Πώς αναγνωρίζουμε τα επικίνδυνα συμπτώματα και πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια; Φέρε τις ερωτήσεις σου και έλα να τις απαντήσουμε μαζί.


Οι έφηβοι αποσυνθέτουν και ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πόλη

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Αργυρώ Πιπίνη: Συγγραφέας, Ηθοποιός

Η Αργυρώ Πιπίνη καλεί τους συμμετέχοντες σε ένα φανταστικό 24ωρο οδοιπορικό στη σύγχρονη πόλη. Παρέα με την Αλίκη, την ηρωίδα του νέου της αφηγήματος, θα εξετάσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον και αποτελούν αναπόσπαστο, κρυφό ή φανερό, κομμάτι της ζωής των νέων. Ποια τα ερεθίσματα, οι κίνδυνοι, η δυστοπία αλλά και η ελπίδα που γεννιέται; Κατά πόσο όλα όσα πραγματικά καταδικάζουμε αφομοιώθηκαν στις συνήθειες της καθημερινότητας; Μουσική , βίντεο, φωτογραφίες, λογοτεχνικά κείμενα και η εμπειρία της έρευνας που πραγματοποίησε η ίδια η συγγραφέας θα βοηθήσουν τους μαθητές να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους σε αυτή τη βιωματική συνάντηση σκέψης και διαλόγου.

Το δικαίωμα να έχω γνώμη

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Με αφορμή το έργο «Σοφοκλή Αντιγόνη»
Τζωρτζίνα Κακουδάκη: Σκηνοθέτρια | Ηρώ Ποταμούση: Θεατροπαιδαγωγός | Oμάδα 4frontal | Θέατρο του Νέου Κόσμου

Εργαστήριο θεάτρου για μαθητές Λυκείου

Ένα εργαστήριο θεάτρου για ομάδες μαθητών που στόχο έχει να αναζητήσει το περιεχόμενο, τη δόμηση και ιεράρχηση των επιχειρημάτων, της ανάπτυξης και χειραφέτησης της ατομικής βούλησης και τη διάρθρωση του διαλόγου και του δημόσιου λόγου. Μέσα από θεατρικές και ρητορικές τεχνικές η ομάδα θα αναζητήσει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, του δικαιώματος και της διαχείρισης της ελεύθερης γνώμης.

#potemapotexana #Cyberbulling Not #virtuallife

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Λίτσα Ψαραύτη: Συγγραφέας (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της)
Βασιλική Νίκα: Εκπαιδευτικός-PhD in Media Education, Επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του τμήματος ΕΜΜΕ του Ε.Κ.Π.Α.
Μανώλης Αλεξαντωνάκης: Προγραμματιστής, Πτυχιούχος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.

Η συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη στο τελευταίο της μυθιστόρημα «Ποτέ, μα ποτέ ξανά...» παρακολουθεί την καθημερινή ζωή της έφηβης Ηλέκτρας. Η Ηλέκτρα ζει στην Ελλάδα της κρίσης και βιώνει όλα τα συνακόλουθά της: ανεργία του πατέρα, συναισθηματική ευαλωτότητα, σχέσεις με συνομηλίκους σε κρίση, απομόνωση στο διαδίκτυο… Βιώνοντας μια σχέση «ψηφιακή», θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

Οι συμμετέχοντες μαθητές θα γίνουν θεατές και ενεργοί παρατηρητές της πορείας αυτής και με τη βοήθεια των εισηγητών θα εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο που θα προσεγγίσει διαθεματικά το ζήτημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και θα προβληματιστούν σε ερωτήματα όπως:

Τι οδήγησε την Ηλέκτρα στη δύσκολη θέση όπου βρέθηκε;

Τι θα μπορούσε ή τι δε θα μπορούσε να είχε κάνει η ηρωίδα;

Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει στη συνέχεια;

Κατά πόσο θα μπορούσε να είναι γνωστή μας, φίλη μας ή συμμαθήτριά μας;

Τελικά, μπορούμε να έχουμε μια ομαλή και ασφαλή ψηφιακή ζωή;


Για να μην ξαναπείς ποτέ... Μα² πεινάω!

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Τάσος Αντωνίου : Food Editor, Επικοινωνιολόγος

Για μαθητές Β΄ Γυμνασίου – Γ΄ Λυκείου

Οι μαθητές συναντούν τον Τάσο Αντωνίου σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι γαστρονομικής δημιουργίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ομάδες, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν. Στο πρώτο μέρος της δράσης οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές υγιεινής διατροφής που μπορούν να ακολουθήσουν ώστε να εφαρμόσουν από μόνοι τους μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή. Στη συνέχεια θα γνωρίσουν τη φιλοσοφία , τη λειτουργία και τη στρατηγική δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας www.mamapeinao.gr που δημιουργήθηκε ειδικά για νέους.

Στο δεύτερο μέρος, χωρισμένοι σε ομάδες, θα χρησιμοποιήσουν το ειδικό mobile app,θα επιλέξουν online συνταγές, θα προμηθευτούν τα σωστά υλικά και θα ανακαλύψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και… χωρίς τη μαμά.


Η φυσική των πειραμάτων, των στίχων και των ήχων

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Ομάδα Καλλιτεχνικής Φυσικής
Αντώνης Σαρρηγιάννης: Φυσικός – Ποιητής / Κώστας Παπαγεωργίου: Φυσικός
Μαρία Λαγού: Φυσικός / Μουσική υποστήριξη: Εφραίμ Ζαρίφης

Εάν νομίζετε ότι η φυσική είναι η δύσκολη επιστήμη, το στρυφνό μάθημα της σκληρής ασκησεολογίας και των γρίφων, τότε ελάτε να σας αποδείξουμε ότι η φυσική μπορεί να είναι και ελκυστική, μπορεί να γίνει παιχνίδι και να σας μαγέψει. Ελάτε να γνωρίσετε τη φυσική των πειραμάτων, των στίχων και των ήχων. Σε αυτή την εναλλακτική συνάντηση θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε θεαματικά πειράματα με απλά υλικά καθημερινής χρήσης και αμέσως μετά να τα κάνετε ποίημα . Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη της φυσικής διαίσθησης των συμμετεχόντωνμέσα από μια ελκυστική και δημιουργική διαδικασία προσέγγισης του μαθήματος της φυσικής.


Με ένα βιβλίο, ας αλλάξουμε τον κόσμο

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Στέλλα Κάσδαγλη: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Συνιδρύτρια του δικτύου mentoring Women On Top

Με αφορμή το βιβλίο της Μαλάλα, του κοριτσιού που τόλμησε να εναντιωθεί στους Ταλιμπάν και να διεκδικήσει το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους, ελάτε να συζητήσουμε για το πώς πραγματικά ένας έφηβος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πώς μπορείς να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου όταν νιώθεις ότι όλα γύρω σου καταρρέουν και τι διαφορά μπορεί να κάνει η δική σου φωνή; Γιατί ορισμένοι έφηβοι νιώθουν ότι δεν έχουν καν στόχους και άλλοι κάνουν μια υπέρβαση που επηρεάζει, σαν ντόμινο, ολόκληρο το περιβάλλον τους; Παίρνοντας παραδείγματα από μια κοινωνία όπου κανένα δικαίωμα δεν είναι δεδομένο, θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πού κρύβεται η δύναμή μας για δημιουργία, ελπίδα και αλλαγή.


Ποίηση και έφηβοι

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
Ελένη Σαραντίτη: Συγγραφέας, Κριτικός λογοτεχνίας

Ας μιλήσουμε για την ποίηση· και ας μιλήσουμε για τους νέους και τη σχέση τους με αυτή. Που όταν υφίσταται είναι καταλυτική. Αν μιλήσουμε για την ποίηση, θα διαπιστώσουμε πως «Είναι παντού το ποίημα/ σαν τα φτερά του αγέρα μες στον αγέρα/ που άγγιξαν τα φτερά του γλάρου μια στιγμή…» (Σεφέρης, Μνήμη, Β’ «Έφεσος»).

Αν συναντηθούμε και μιλήσουμε για την ποίηση, θα εννοήσουμε γιατί σε καιρούς δύσκολους, με στερήσεις και απογοητεύσεις κάθε λογής, ο λόγος του ποιητή μάς βοηθά να γαληνέψουμε ή να εξεγερθούμε. Να αγαπήσουμε και να την τραγουδήσουμε την αγάπη μας αυτή. Να γευτούμε το άλας και τον άρτο της εντός μας ζωής που είναι η παραμυθία , η άλλη –και βαθύτερη και διαρκέστερη– όψη της γνώσης. Εξάλλου η ποίηση έχει κάθε λόγο να στέκει κοντά στον άνθρωπο· παραστάτης. Και προστάτης. Απ’ αιώνος. Και εις πείσμα συνθηκών, αντιδράσεων, απωλειών και συμφορών ακόμη, θα εξακολουθεί να «λαμπρύνει την στολήν της ανθρώπινης ψυχής» διδάσκοντάς την ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ο αγαπημένος ήρωας των παιδικών σου χρόνων... σήμερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βάσω Ψαράκη: Εικονογράφος

Αλήθεια, ποιος ήταν ο αγαπημένος ήρωας των παιδικών σου χρόνων; Ο Πινόκιο, η Αλίκη, ο Πίτερ Παν, ο Ροβινσόνας Κρούσος, ο Γκιούλιβερ, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Spiderman, o Μικρός Πρίγκιπας; Βάλε τον ήρωά σου να ζήσει μια μέρα στην πόλη όπου ζεις εσύ σήμερα. Γράψε και εικονογράφησε την περιπέτειά του.

Reading Theater for teens

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βαγγέλης Ηλιόπουλος: Συγγραφέας

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος «μοιράζει ρόλους» από τα βιβλία του «Το ξύπνημα της φράουλας», «Έτοιμος από καιρό», «Παίξε το ανάποδα» και μέσα από τη δραματοποιημένη ανάγνωση βοηθά κάθε έφηβο να ανακαλύψει στα βιβλία δικές του καταστάσεις, να δώσει λύσεις, να προβάλει στους ήρωες τα δικά του συναισθήματα και να συνεχίσει εκείνος με τον δικό του τρόπο την κάθε ιστορία.

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής για εφήβους

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Μάνος Κοντολέων : Συγγραφέας, Κριτικός
Για μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου

Ο Μάνος Κοντολέων θα αναπτύξει στους συμμετέχοντες τους βασικούς κανόνες συγγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου. Στη συνέχεια θα προτείνει στους εφήβους που θα συμμετάσχουν ένα θέμα για να γράψουν ένα σύντομο λογοτεχνικό κείμενο . Μετά, όλοι μαζί θα σχολιάσουν τα κείμενα που θα έχουν γραφτεί.

Σελίδες και ιστοσελίδες

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Η συγγραφέας Στέλλα Κάσδαγλη σε προσκαλεί σε μια διαφορετική συζήτηση με θέμα τη λογοτεχνία και το πώς αυτή μπλέκεται σήμερα με την ψηφιακή πραγματικότητά μας. Με ερεθίσματα από το ίντερνετ, τα social media και μερικά πολύ ιδιαίτερα βιβλία, θα απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: Το ίντερνετ σε κάνει να θέλεις να διαβάζεις λιγότερο ή πιο πολύ; Είναι το chat ο νέος διάλογος; Θα σταματούσες το διάβασμα για να δεις το βίντεο κλιπ του τραγουδιού που ακούει η ηρωίδα του βιβλίου; Μπορεί άραγε να γραφτεί ένα βιβλίο μέσω Facebook; Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις και παρουσιάζεις τον εαυτό σου όταν γράφεις και διαβάζεις ψηφιακά; Έλα να πειραματιστούμε και να κουβεντιάσουμε για απορίες που ίσως κανείς να μην έχει σκεφτεί ακόμα να βάλει στο τραπέζι.


Το «φανταστικό» ως ερέθισμα της εφηβικής δημιουργικότητας

ΙΑΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιγόνη Σιώμου: Συγγραφέας

Πώς αντιλαμβάνεσαι το «φανταστικό»; Πόσο κοντά ή πόσο μακριά σου βρίσκεται και πόσο οικείο σού είναι; Πώς μπορεί να σε επηρεάσει δημιουργικά; Η Αντιγόνη Σιώμου έγραψε την «Κοιλάδα» κατά τη διάρκεια των τριών λυκειακών της χρόνων και έγινε η νεότερη συγγραφέας εφηβικού βιβλίου που κατάφερε να ξαφνιάσει με το ταλέντο της. Φοιτήτρια αγγλικής φιλολογίας πλέον, χρονικά όχι πολύ μακριά από την εφηβεία, συναντά μαθητές και σε μια κοινή γλώσσα μοιράζεται μαζί τους όλη αυτή την εμπειρία. Πώς η αγάπη της για ιστορίες του «φανταστικού» αποτέλεσαν το βασικό της κίνητρο; Πώς η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η μουσική , τα video games κτλ. αποτέλεσαν τα ισχυρότερα ερεθίσματα; Και πώς ένας μαθητής θα μπορούσε σήμερα να ξεκινήσει μια δημιουργική περιπέτεια;


Από το τραγούδι «Του νεκρού αδελφού» στη σύγχρονη φανταστική λογοτεχνία και στο «Έρχονται με την ομίχλη»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΣΕΡΡΕΣ
Αγνή Σιούλα: Συγγραφέας, Βιβλιοθηκονόμος

Η συγγραφέας Αγνή Σιούλα, χρησιμοποιώντας την παραλογή «Του νεκρού αδελφού», ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της δημοτικής μας ποίησης αλλά και το σύγχρονο δικό της μυθιστόρημα «Έρχονται με την ομίχλη», μυεί τους μαθητές στη φανταστική λογοτεχνία. Στον κόσμο των λαϊκών παραδόσεων και δοξασιών αλλά και στις σύγχρονες ιστορίες με θέματα τοπικής μυστηριακής ομορφιάς, παραφυσικά φαινόμενα και πλάσματα απόκοσμα. Οι μαθητές θα κληθούν με τη βοήθεια της συγγραφέα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν παραλλαγές της ιστορίας του βιβλίου δίνοντας τις δικές τους εκδοχές για την εξέλιξη του μύθου. Παράλληλα θα επεξεργαστούν τα θέματα της διαχείρισης του φόβου και της ανίκητης συλλογικής εφηβικής δύναμης.

Τα Χανιά σάς καλωσορίζουν

ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Πολυχρόνης Κουτσάκης: Συγγραφέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο Χανιώτης συγγραφέας και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυχρόνης Κουτσάκης συναντάει μαθητές της πόλης του και τους παροτρύνει μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα, ιστορίες αλλά και το εφηβικό του μυθιστόρημα «Καιρός για ήρωες», που διαδραματίζεται στα Χανιά, να ανακαλύψουν μια διαφορετική πλευρά της γειτονιάς τους και να δουν την πόλη τους με μια άλλη ματιά. Σκοπός της συνάντησης είναι οι συμμετέχοντες να επαναπροσεγγίσουν δημιουργικά την καθημερινότητά τους στην πόλη και να χρησιμοποιήσουν στοιχεία της ώστε να σχεδιάσουν μια διαφημιστική ιδέα που θα καλεί έφηβους επισκέπτες να έρθουν στα Χανιά και να ζήσουν κάτι διαφορετικό.

Στο τέλος των εκδηλώσεων του Μήνα Εφηβείας θα συγκεντρωθούν όλες οι ιδέες από όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν και θα αναδειχθεί η πιο πρωτότυπη και λειτουργική. Η ιδέα αυτή ανακοινωθεί στο www.i-read.i-teen.gr/book/kairos-gia-iroes στις 30 Ιανουαρίου 2015 και η νικήτρια ομάδα θα λάβει ως δώρο βιβλία αξίας 100 ευρώ για τη βιβλιοθήκη της τάξης της ή του σχολείου της.



Από τη δημιουργία του λογοτεχνικού ήρωα στην τρισδιάστατη μοντελοποίησή του και στην οπτικοακουστική του αναπαράσταση

Σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Αγγελική Δαρλάση: Συγγραφέας, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτρια

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ & UTEch Lab ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά συνάντηση: 25 παιδιά (1 σχολική τάξη)

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: τηλ. 210.36.50.024, 210.36.50.025, ekdiloseis@patakis.gr, ekdiloseis2@patakis.gr, FAX 210.36.50.039

Αναλυτικές λεπτομέρειες και όροι της δράσης:www.i-read.i-teen.gr/book/oneirofylakes, www.eugenfound.edu.gr και τηλεφωνικά στο Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη

Το εξελισσόμενο αυτό εργαστήρι αποτελείται από τέσσερις τρίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη και στον νέο υπερσύχρονο χώρο τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τέσσερις διαφορετικές ομάδες μαθητών σε τέσσερις διαφορετικούς χρόνους θα συμβάλουν σταδιακά στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους που ως ερέθισμα θα έχει τους «Ονειροφύλακες» (Κρατικό Βραβείο) της Αγγελικής Δαρλάση.


Εργαστήρι δημιουργικής γραφής, δημιουργίας του ήρωα και δημιουργίας του σεναρίου
Ημερομηνία: Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, 9.30-12.30

Η συγγραφέας θα συστήσει στους μαθητές τους Ονειροφύλακες, τα χαρακτηριστικά τους και τα δραματουργικά στοιχεία που βοηθούν στην εξέλιξη των ιστοριών τους. Μέσα από ένα εργαστήρι γραφής θα αναλύσει τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένας λογοτεχνικός ήρωας, θα εισαγάγει τις βασικές αρχές αφήγησης στον κινηματογράφο και θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να οδηγηθούν στη δημιουργία ενός νέου Ονειροφύλακα και ενός μικρού σεναρίου, που όμως δε θα το ολοκληρώσουν.

Στάδιο 2ο:

Ολοκλήρωση σεναρίου, οπτικοποίηση του ήρωα, μοντελοποίηση και τρισδιάστατη εκτύπωσή του
Ημερομηνία: Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, 9.30-12.30

Η συγγραφέας θα συστήσει στους μαθητές τους Ονειροφύλακες, τα χαρακτηριστικά τους και τα δραματουργικά στοιχεία που βοηθούν στην εξέλιξη των ιστοριών τους. Θα εισαγάγει τις βασικές αρχές αφήγησης στον κινηματογράφο και μαζί της οι μαθητές θα επεξεργαστούν το σενάριο που γράφτηκε στην πρώτη συνάντηση. Από κοινού θα γράψουν το κλείσιμο της ιστορίας και, με την υποστήριξη ενός συντονιστή, θα σχεδιάσουν τον νέο ήρωα, θα του δώσουν μορφή και, με τη βοήθεια των συνεργατών του UTech Lab, θα τον μοντελοποιήσουν σε ψηφιακό περιβάλλον και θα τον εκτυπώσουν τρισδιάστατα.

Στάδιο 3ο:
Γύρισμα
Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014, 9.30-12.30

Η τρίτη ομάδα μαθητών αρχικά θα συμμετάσχει σε ένα μικρό σεμινάριο εισαγωγής στην τέχνη του κινηματογράφου, θα έρθει σε επαφή με τις βασικές αρχές κινηματογραφικής σκηνοθεσίας (ρυθμό, πλάνο, σκηνή, άξονα, μοντάζ) και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το γύρισμα της ταινίας που θα βασίζεται στο σενάριο που έχει ήδη δημιουργηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις. Παράλληλα θα δημιουργήσει τα ειδικά εφέ της ταινίας σε green screen.

Στάδιο 4ο:
Γύρισμα / Μοντάζ / Μιξάζ / Τίτλοι

Ημερομηνία: Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, 9.30-12.30

Η τέταρτη ομάδα θα συμμετάσχει σε ένα μικρό σεμινάριο εισαγωγής στις βασικές αρχές του κινηματογράφου, θα ολοκληρώσει το γύρισμα και θα προσθέσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και εφέ της ταινίας σε green screen. Στο στούντιο ηχογράφησης θα δημιουργήσει όλα τα μουσικά μέρη, τα voice over κτλ., θα βοηθήσει στο μοντάζ και θα σχεδιάσει τους τίτλους.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

*Για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ: ΤΗΛ. 210.36.50.024, 210.36.50.025,
ekdiloseis@patakis.gr, ekdiloseis2@patakis.gr, FAX 210.36.50.039.


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 7.00 μ.μ.
Με αφορμή παραμύθια των αστεριών:
Μικρό σεμινάριο – Βραδιά αφήγησης λαϊκών παραμυθιών για μεγάλους
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ / ΑΘΗΝΩΝ
Λίλη Λαμπρέλλη: Συγγραφέας, Αφηγήτρια παραμυθιών, Γιάννης Ψαριώτης: Μουσικός


Η Λίλη Λαμπρέλλη συναντάει εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους νιώθουν συγγένεια με τη «μαγεία» των παραμυθιών. Θα τους εισαγάγει στο λαϊκό παραμύθι και στη σχέση του με την ουσιαστική ενηλικίωση. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία του μουσικού Γιάννη Ψαριώτη, θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια για μεγάλους με θέμα τον έναστρο ουρανό και τη μετάβαση στην ελευθερία. Η βραδιά θα κλείσει με μικρή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο και νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού με το 62 εκ. διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall. (Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210.36.50.024)


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 7.00 – 9.00 μ.μ.
Βοηθώντας τους εφήβους να αγαπήσουν τον εαυτό τους
IANOS ΑΘΗΝΑΣ
Σε συνεργασία με τον Τόπο Ψυχοθεραπείας,www.topos-psy.gr
Σεμινάριο για γονείς & εκπαιδευτικούς | Διάρκεια: 2 ώρες
Στέλλα Κάσδαγλη: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Κώστας Γκοτζαμάνης: Ψυχίατρος, Συγγραφέας

Ένα βιωματικό σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα την υγιή εικόνα και αντίληψη των εφήβων για τον εαυτό τους. Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να επεξεργάζονται εποικοδομητικά τα πρότυπα που προβάλλουν η βιομηχανία της μόδας και τα ΜΜΕ; Πώς τα προετοιμάζουμε ώστε να αποφύγουν τις αδιέξοδες συγκρίσεις; Πώς τα θωρακίζουμε απέναντι στην απόρριψη του εαυτού τους, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παθολογικές καταστάσεις; Η Στέλλα Κάσδαγλη, με βάση τα προσωπικά της βιώματα και την πολυετή επαγγελματική εμπειρία της από τον χώρο των περιοδικών, και ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης θα φέρουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με τεχνικές που βοηθούν τους εφήβους να χτίσουν την εμπιστοσύνη στον ίδιο τους τον εαυτό.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 7.00 μ.μ.
Σχολείο και εξετάσεις; Δεν ψαρώνω!
Χριστίνα Ρασιδάκη, ΜΑ, Δρ Σμαρούλα Παντελή
Σε συνεργασία με τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Β/Θμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Διάβασμα, βαθμοί και εξετάσεις αποτελούν για όλους ένα τρίπτυχο προσδοκιών και προστριβών στο σχολείο και την οικογένεια. Σε αυτή τη συνάντηση θα προσεγγιστούν όλες εκείνες οι δυσκολίες που οι έφηβοι αντιμετωπίζουν, θα επαναπροσδιοριστεί η θέση γονέων και εκπαιδευτικών στο τρίπτυχο γονείς – εκπαιδευτικοί – έφηβοι και θα παρουσιαστούν τεχνικές που θα βοηθήσουν τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά να αντεπεξέλθουν με επιτυχία σε όλη τη διαδικασία των εξετάσεων.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 7.00 μ.μ.
Θέατρο Grasshopper Youth theatre group
Σοφία Βγενοπούλου: Ψυχίατρος, Σκηνοθέτρια
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ

Νέοι που είχαν συμμετάσχει ως μαθητές στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου το οποίο διοργανώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια από την ομάδα Grasshopper Youth theatre group, με τον συντονισμό, καθοδήγηση και καλλιτεχνική επιμέλεια της Σοφίας Βγενοπούλου, συναντιούνται ξανά και ανεβάζουν μια από τις αγαπημένες τους παραστάσεις. Οι παραστάσεις του φεστιβάλ έχουν προκύψει από την εντατική συνεργασία θεατρικών ομάδων γυμνασίων, λυκείων αλλά και δήμων με σκηνοθέτες, ηθοποιούς και δραματουργούς.

είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.i-read.i-teen.gr
Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025 / ekdiloseis@patakis.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

10 ΧΡΟΝΙΑ «ΟΝΕΙΡΟΦΥΛΑΚΕΣ»

Μαθητικός Διαγωνισμός Βίντεο με θέμα «Ας κρατήσουμε τα όνειρα ζωντανά»
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την πρώτη έκδοση των βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο «Ονειροφυλάκων» της Αγγελικής Δαρλάση οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό βίντεο μικρής διάρκειας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουν δημιουργικά τη λογοτεχνία μέσα από τη διαδικασία της συνεργασίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης και του πειραματισμού σε σύγχρονες μορφές δημιουργίας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο διαφορετικές ομάδες:

α) Μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού

β) Μαθητές Α΄ & Β΄ Γυμνασίου

Θα απονεμηθεί ένα βραβείο σε κάθε κατηγορία, που θα είναι βιβλία αξίας 200 ευρώ για τη βιβλιοθήκη του σχολείου των νικητών.

Μάθετε περισσότερα: www.i-read.i-teen.gr/book/oneirofylakes

Εφηβικό ραδιόφωνο

Πολυχρόνης Κουτσάκης: Συγγραφέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΧΑΝΙΩΝ

Ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης κατακλύζονται από εφήβους!

Για μια ολόκληρη μέρα, οι έφηβοι των Χανίων γίνονται ραδιοφωνικοί παραγωγοί και κάνουν πρόγραμμα για τους συνομηλίκους τους, δίνοντας τη σκυτάλη, όταν τελειώνουν το πρόγραμμά τους, στους «συναδέλφους» τους που θα βρίσκονται σε άλλο σταθμό. Μουσική, παιχνίδια, θέματα που αφορούν τους εφήβους και άφθονη πλάκα από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του μέλλοντος.

Ραδιόφωνο για γονείς

Σε συνεργασία με το www.beton7artradio.gr

Κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου, 12:00 – 13:00 στο www.beton7artradio.gr.

Η Σοφία Βγενοπούλου, παιδοψυχίατρος, και η Βαρβάρα Ξυδού, ψυχολόγος, αφιερώνουν στην εφηβεία τη ραδιοφωνική εκπομπή τους με τίτλο «Manual».
Στην εκπομπή συζητούν θέματα και προβληματισμούς γονέων γύρω από τη διαχείριση της καθημερινότητας, τη σωστή ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των εφήβων, απαντώντας ζωντανά σε e-mail που στέλνονται στον ραδιοφωνικό σταθμό από γονείς. Η καινοτόμος αυτή εκπομπή στοχεύει να προσφέρει σε γονείς την ευκαιρία μιας αρχικής έστω επαφής με ειδικούς ψυχικής υγείας, με τελικό σκοπό να στηριχθούν και να ενισχυθούν στον ρόλο τους.

Πληροφορίες

Για να συμμετάσχετε με την τάξη σας στον Μήνα Εφηβείας, επικοινωνήστε με τις εκδόσεις Πατάκη

Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025, ekdiloseis@patakis.gr, ekdiloseis2@patakis.gr

Πληροφορίες: www.patakis.gr

Πηγή: cultureNow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου