Φτιάξτε τα πρωινά σας! Οι συμβουλές των ειδικών μας μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες και τα παιδιά με ΔΕΠΥ καθώς και τις οικογένειές τους να σηκώνονται και να είναι έτοιμοι στην πόρτα κάθε μέρα στην ώρα τους.
Όλοι ξέρουμε πώς θα θέλαμε να αρχίζουμε τη μέρα μας: μέσα στη ρόμπα μας, με έναν καφέ λάτε στο ένα χέρι και ένα καλό βιβλίο στο άλλο χέρι.
Ωστόσο, αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ΔΕΠΥ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ιδίως τις μέρες που τα παιδιά έχουν σχολείο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν σηκωθεί, έχουν ντυθεί, έχουν φάει πρωινό και ξεκίνησαν για το σχολείο ή τη δουλειά εγκαίρως.
Έφαγε αρκετά; Θυμήθηκε να πάρει μαζί της τις ασκήσεις της; Πήρατε το κινητό σας τηλέφωνο;
Δεν μπορείτε να γλιτώσετε από τα πρωινά σας «καθήκοντα», αλλά μπορείτε να μειώσετε το στρες σας δημιουργώντας ένα «νησί ηρεμίας» στην πρωινή σας ρουτίνα.
Δείτε πώς
- Ζητήστε βοήθεια! Καλέστε οικογενειακή συγκέντρωση για να αποφασίσετε ποιος θα είναι υπεύθυνος για κάθε δουλειά κάθε πρωί. Για παράδειγμα, ο μπαμπάς θα ελέγχει ότι τα παιδιά ντύνονται και βουρτσίζουν τα δόντια τους. Η μαμά θα είναι υπεύθυνη για το πρωινό και για να πάει τα παιδιά με το αυτοκίνητο στο σχολείο. Μην ξεχνάτε να αναθέσετε δουλειές (όπως το να μπουν τα πιάτα στο πλυντήριο) και στα παιδιά.
- Κάντε ένα πρόγραμμα και κολλήστε το σε ένα σημείο για να το βλέπουν όλοι. Αν έχετε μικρά παιδιά με ΔΕΠΥ βάλτε φωτογραφίες ή εικόνες για καθετί που πρέπει να κάνουν, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Χρησιμοποιήστε ένα ρολόι ΔΕΠΥ για να γίνονται τα πράγματα στην ώρα τους, αν είναι αναγκαίο. Μια οικογένεια είχε «ηχογραφήσει» το πρόγραμμά της. Για κάθε δουλειά που έπρεπε να γίνει, υπήρχε και διαφορετικό τραγούδι. Κάθε πρωί έπαιζαν το ίδιο CD για να ξέρουν τι και πότε έπρεπε να γίνει κάτι. Ήξεραν ότι όταν άκουγαν το τραγούδι «Σφύριξε χαρούμενα μπορείς» έπρεπε όλοι να πάνε να καθίσουν στο τραπέζι για να φάνε πρωινό.
- Κάντε όσα περισσότερα μπορείτε την προηγούμενη νύχτα. Όσα περισσότερα κάνετε πριν πέσετε στο κρεβάτι, τόσα λιγότερα θα έχετε το πρωί που θα ξυπνήσετε. Αλλάξτε το πρωινό σας μπάνιο με ένα βραδινό. Βάλτε πλυντήριο πιάτων και ρούχων το βράδυ και όχι το πρωί. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε από το βράδυ; Πολλά!
- Βάλτε τα ρούχα που πρόκειται να φορέσετε την επόμενη μέρα, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Δυσκολεύεστε συχνά να αποφασίσετε τι θα φορέσετε; Κρεμάστε ολόκληρο το σετάκι στην ντουλάπα ή σημειώστε ποιο ρούχο συνδυάζεται με ποιο, σε καρτούλες και φυλάξτε τις στην ντουλάπα σας. Κάντε το ίδιο και στα παιδιά σας. Κρατάτε τα ρούχα που ταιριάζουν μαζί ή στο ίδιο συρτάρι, έτσι ώστε να τα βρίσκουν χωρίς να χρειάζονται βοήθεια.
- Συγκεντρώστε όλα όσα θα πάρετε μαζί σας την επόμενη μέρα πχ τσάντα,ομπρέλα, ρούχα για το καθαριστήριο, τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης κοκ. Τοποθετήστε τα όλα μαζί σε ένα μέρος, κοντά στην πόρτα. Ένα κουτί ή ένα τραπεζάκι ή ένα ραφάκι σε εκείνο το σημείο μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε οργανωμένοι.
- Κάντε κολατσιό, δώστε λεφτά για κολατσιό και ετοιμάστε τι θα πάρουν τα παιδιά μαζί τους. Ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν την τσάντα τους και να βγάλουν όλα όσα θα φορέσουν την επόμενη μέρα. Έτσι θα γλιτώσετε από τις αναζητήσεις παπουτσιών και τετραδίων την τελευταία στιγμή και από την ανακοίνωση του παιδιού σας που κλαίει γοερά ότι «δεν έχει τίποτα καθαρό να βάλει».
- Δώστε στο μυαλό σας χρόνο να ξυπνήσει πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αν παίρνετε διεγερτικά φάρμακα για την ΔΕΠΥ πρωί, κρατήστε τα χάπια σε ένα συρτάρι στο κομοδίνο σας και πάρτε ένα ποτήρι νερό μαζί σας αποβραδίς, έτσι ώστε να τα πάρετε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν το χάπι τους μόλις ξυπνήσουν και μετά περνούν άλλα 20 λεπτά περίπου στο κρεβάτι. Επομένως μπορείτε να βάλετε το ξυπνητήρι και να κοιμηθείτε λίγο ακόμα ή να χουζουρέψετε. Βεβαιωθείτε ότι σηκώνεστε από το κρεβάτι τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε τα παιδιά. Ξεκλέψτε λίγα λεπτά για τον εαυτό σας. Διαβάστε γρήγορατην εφημερίδα σας. Δείτε τα πουλιά στο μπαλκόνι ή στην πίσω αυλή. Μόλις τα παιδιά σας σηκωθούν, ίσως μπορέσετε να απολαύσετε μια πραγματική συζήτηση μαζί τους και όχι να τους φωνάζετε απλώς «Βιαστείτε, είναι ώρα να φύγουμε»
- Να έχετε πάντα προμήθειες τροφίμων που μπορείτε να τα πάρετε και να τα φάτε στο αμάξι για πρωινό πχ κρουασάν. Όσο προσεκτικά και αν έχετε προγραμματίσει την πρωινή σας ρουτίνα, θα υπάρξουν μέρες που και εσείς και τα παιδιά σας θα βγείτε εκτός χρόνου/προγράμματος. Όταν συμβεί αυτό είναι πολύ βοηθητικό το να έχετε ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι στην κουζίνα σας που θα έχετε ψωμί, δημητριακά, σιρόπι, καφέ, τσάι, ζάχαρη, κούπες, ποτήρια κοκ. Εκτός από το συρτάρι του πρωινού είναι καλή ιδέα να έχετε και μια γωνά στο ψυγείο σας όπου θα υπάρχουν θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε και να φάτε στο δρόμο. Κάποια από αυτά μπρεί να είναι: χυμός, μπάρες δημητριακών, μπανάνες, βρασμένα σφιχτά αυγά, ατομικά γιαούρτια και ατομικά τυράκια.
- Βάλτε σαν στόχο να πάτε τα παιδιά στο σχολείο και να φτάσετε στη δουλειά λίγο νωρίτερα. Ακούγεται αδύνατο, το ξέρω. Αλλά σκεφτείτε το: αν το σχολείο του παιδιού σας ή ο εργοδότης σας σας έλεγαν ότι η μέρα σας θα αρχίζει 15 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο, θα κάνατε αυτή την αλλαγή με κάποιο τρόπο. Οι αποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής δεν είναι μόνο σρεσογόνες αλλά και επικίνδυνες. Όταν ο προγραμματισμός σας είναι «της τελευταίας στιγμής», στην εκπνοή του χρόνου, τότε ένα κόκκινο φανάρι ή ένα αργό λεωφορείο μπροστά σας μπορεί να σας οδηγήσει σε επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά (πχ βιαστική προσπέραση, να περάσετε το φανάρι με κόκκινο κοκ). Αν όμως έχετε υπολογίσει 10 επιπλέον λεπτά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλες αυτές τις μικρές «ατυχίες» χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας και να αγχωθείτε.
Απόδοση του άρθρου Happier Mornings for ADHD Households της Patricia Quinn, M.D.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου