Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το μπότοξ σε νεαρή ηλικία «εμπόδιο στην συναισθηματική ανάπτυξη»

Οι νεαροί ενήλικες που κάνουν μπότοξ για τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους θα πρέπει να ξέρουν ότι η θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την συναισθηματική ανάπτυξή τους, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε άρθρο τους στην «Επιθεώρηση Αισθητικής Νοσηλευτικής» (JAN) τονίζουν ότι άλλο είναι να γίνονται οι εγχύσεις αλλαντοτοξίνης σε άντρες και γυναίκες που πλησιάζουν τα 40 τους χρόνια και έχουν εμφανίσει ρυτίδες και άλλο σε 20άρηδες ή και εφήβους ακόμα, που παρασύρονται από τη βιομηχανία του θεάματος και επιζητούν πρόωρα ένα αψεγάδιαστο, «πετρωμένο» πρόσωπο.

Το μπότοξ και τα άλλα προϊόντα με αλλαντοτοξίνη δρουν παραλύοντας προσωρινά τους μυς στο μέτωπο, ώστε να μειωθεί η δημιουργία ρυτίδων όταν κάποιος συνοφρυώνεται.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, το πρόσωπο φαίνεται «παγωμένο» και χάνει την εκφραστικότητά του, γεγονός που σημαίνει απώλεια της μη λεκτικής έκφρασης και επικοινωνίας.

Αν και θα περίμενε κανείς πως ένας 20άρης δεν έχει λόγο να υποβάλλεται σε αντιρυτιδικές θεραπείες, υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να κάνουν μπότοξ νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, γράφουν η κυρία Ελένα Κόλιερ, νοσηλεύτρια εξειδικευμένη στην εκτέλεση αισθητικών θεραπειών (σ.σ. στη Βρετανία, οι νοσηλευτές εργάζονται και ανεξάρτητα από τους γιατρούς, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπείες, αναλόγως με την κατάρτισή τους) και οι συνεργάτες της.

Ωστόσο, οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν να σχετίζονται με τους άλλους μιμούμενοι τις εκφράσεις του προσώπου τους, σύμφωνα με μία θεωρία της ψυχολογίας που αποκαλείται υπόθεση ανατροφοδότησης της έκφρασης του προσώπου (facialfeedbackhypothesis).

«Η ικανότητα των ανθρώπων να επιδεικνύουν μεγάλο εύρος συναισθημάτων εξαρτάται πολύ από τις εκφράσεις του προσώπου και η “διαγραφή” αυτών των εκφράσεων σε πρώιμη ηλικία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων», υποστηρίζει η κυρία Κόλιερ.

Και προσθέτει πως δεν είναι σωστό από ηθικής πλευράς να γίνονται τέτοιου είδους θεραπείες σε νεαρά άτομα που δεν τις χρειάζονται. Υποστηρίζει ακόμα ότι παρότι οι επιδράσεις της αλλαντοτοξίνης είναι παροδικές, η πολύ πρώιμη έναρξη της χρήσης τους ενδέχεται να έχει συνέπειες στους μυς, οι οποίες προς το παρόν παραμένουν άγνωστες.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου