Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Mensa: Προγράμματα για χαρισματικά παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική Mensa, ως μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί την ανθρώπινη ευφυΐα, διοργανώνει τρία προγράμματα για την υποστήριξη των χαρισματικών παιδιών τα οποία απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται μάλιστα για τα πρώτα προγράμματα για χαρισματικά παιδιά στην Ελλάδα και η επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών είναι πολύ μεγαλύτερη των αρχικών προσδοκιών των υπευθύνων.

Αναλυτικά τα τρία προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

Α. Master classes στο πλαίσιο του Mensa Junior Academy για παιδιά Δημοτικού (8-12 ετών). Διάρκειας 6 μηνών και κόστος 50 ευρώ ανά μήνα.

Απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού με αυξημένες δυνατότητες. Οι μαθητές αυτοί διδάσκονται απαιτητικά master-classes τα οποία εκτείνονται σε μια πληθώρα μαθημάτων και ξεπερνούν την ύλη που περιγράφεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού.

Γίνεται συνδυαστική εκμάθηση των μαθημάτων σε μεγαλύτερο βάθος και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε έννοιες παρά σε μεθόδους. Τα παιδιά στο Mensa Junior Academy έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν μόνα τους αλλά και σε ομάδες, ενώ αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους, την κριτική τους ικανότητα, τις ερευνητικές τους δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουν την αξία της γνώσης και της προσφοράς. Οι τέσσερις βασικοί τομείς τριβής των master-classes είναι οι επιστήμες, οι δεξιότητες, ο λόγος και η φιλοσοφία και οι τέχνες.

Β. Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς: «Τα χαρισματικά παιδιά σε μια τάξη πολλαπλών ταχυτήτων». (κόστος 180 ευρώ)

Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά. Για αυτό είναι απαραίτητη η προσαρμοσμένη εκπαίδευση στην ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού. Υπάρχει τρόπος να παρέχεται εξατομικευμένη ποιότητα εκπαίδευσης μαζί με τα πλεονεκτήματα της συλλογικής διαπαιδαγώγησης στα πλαίσια ανομοιογενών τάξεων πολλαπλών ταχυτήτων, σαν αυτές που εκ των πραγμάτων συναντάμε στην ελληνική πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους.


Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος γίνονται εντατικά σεμινάρια επιμόρφωσης που απευθύνεται σε δασκάλους, καθηγητές και τελειόφοιτους φοιτητές παιδαγωγικού και συναφών σχολών που έχουν ως στόχο την κατάρτιση τους επάνω σε τεχνικές διδασκαλίας οι οποίες επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτυχθούν ελεύθερα, βοηθώντας στην πλήρη εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.

Γ. Συμβουλευτική γονέων για την υποστήριξη και τη διαπαιδαγώγηση των χαρισματικών παιδιών. Διάρκεια 6 μηνών και κόστος 50 ευρώ ανά μήνα.

Η ελληνική Mensa παρέχει εξ ολοκλήρου την υποστήριξη που χρειάζονται οι γονείς στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης ενός χαρισματικού παιδιού. Οι πιο έμπειροι παιδοψυχολόγοι θα σας συμβουλέψουν για τον τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει πλήρως τις ικανότητες του, να βρει κατεύθυνση και κίνητρο, να διοχετεύσει την ενέργεια του, να συμμετέχει στο κοινωνικό σύνολο και να έχει μια ομαλή και ισορροπημένη κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα αυτά λήγουν στις 29 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το 6937 021 363 και ηλεκτρονικά στο e-mail gifted@Mensa.org.gr.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου