Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το δικαίωμα να είσαι παιδί: Έκθεση για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Γιορτάζοντας δύο πολύ δημιουργικές δεκαετίες ζωής, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ξεκινάει τη λειτουργία του με μια καινούρια συναρπαστική έκθεση «Το δικαίωμα να είσαι παιδί», αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ.

Ογδόντα τέσσερα ζωγραφικά και τρισδιάστατα παιδικά έργα έχουν επιλεγεί για να αναπτύξουν τους τέσσερις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η έκθεση ακολουθώντας τις βασικές κατηγορίες της Σύμβασης - Επιβίωση, Ανάπτυξη, Προστασία και Συμμετοχή. Έργα από βραβευμένες συμμετοχές σεΠανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που έχει προκηρύξει το Μουσείο, από τα εικαστικά εργαστήριά του αλλά και από σημαντικές δωρεές που ανήκουν στις συλλογές του. Όπως έργα παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την περίοδο 1945-1948 (δωρεά Λιλής Αλιβιζάτου), έργα παιδιών της φυλής των Καλάς (από τη συνεργασία του Μουσείου με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλληνες εθελοντές φίλοι των Καλάς»), τη Unicef αλλά και αναπαραγωγές έργων από τη συλλογή του Διεθνούς Μουσείου Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας.

Όπως πάντα, στο πλαίσιο της έκθεσης το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του δημοτικού, από την 1η Οκτωβρίου 2014, κάθε Τρίτη έως Παρασκευή, για όλη τη σχολική χρονιά.

Από τις 5 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, στα ελεύθερα εβδομαδιαία ή μηνιαία προγράμματα και στα εικαστικά εργαστήρια 8μηνης διάρκειας, παιδιά 5-10 χρονών πειραματίζονται με ποικίλα υλικά ζωγραφικής, γνωρίζουν διαφορετικές τεχνικές, απογειώνουν τη φαντασία τους, φιλοτεχνούν ατομικά και ομαδικά έργα. Μαθαίνουν τον κόσμο με τον πιο όμορφο και δημιουργικό τρόπο - μέσα από την τέχνη.

Οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στους πολύ μικρούς καλλιτέχνες 2,5-4,5 χρονών που… μεγαλουργούν μαζί με τους γονείς τους δημιουργώντας «οικογενειακά» έργα σε κύκλους πέντε εργαστηρίων, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, ενώ τα Σάββατα συνεχίζονται τα εργαστήρια για τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει προηγούμενους ετήσιους «εικαστικούς» κύκλους.

Και φυσικά μεμονωμένοι μεγάλοι και μικροί επισκέπτες, κάθε εθνικότητας, είναι καλοδεχούμενοι για να απολαύσουν παιχνιδιάρικα και διαδραστικά τις εκθέσεις του Μουσείου κάθε μέρα στο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου.

Παράλληλα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-11 ετών, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Θεανώ Κοτταρίδου, Ιστορικός τέχνης, Μουσειολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου / Αθανασία Σκληρού, Εικαστικός, Στέλεχος Εκπαιδευτικού Τμήματος Μουσείου

Βοηθοί: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Νηπιαγωγός / Μυρτώ Τζανετή, μαθήτρια, απόφοιτος Εικαστικών εργαστηρίων Μουσείου

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που διοργανώνει εκθέσεις για την ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία μέσα από σχολικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.

Πηγή: cultureNow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου