Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Εργαστήρι σύγχρονης τεχνολογίας για νέους

Αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία, το Utech Lab είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για το μαθητόκοσμο και γενικότερα τη νεολαία, όπου δίδεται το ερέθισμα να αποκτήσουν δεξιότητες στα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Το νέο εργαστήριο τεχνολογίας, που εδρεύει στο Ιδρυμα Ευγενίδου, είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας γενιάς, iPad, 3D εκτυπωτές, στούντιο ήχου-εικόνας, greenscreen, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού κ.ά. Εννέα εργαστήρια προσφέρουν στους νεαρούς επισκέπτες τη δυνατότητα «να δημιουργούν τις δικές τους τρισδιάστατες εκτυπώσεις, να ηχογραφούν τις μουσικές συνθέσεις τους, να στήνουν τις ραδιοφωνικές εκπομπές που οι ίδιοι παράγουν, να "φτιάχνουν" κόμικς και animation, να κατασκευάζουν ρομπότ και να πειραματίζονται με τις νέες τεχνολογίες».

Τα εργαστηριακά μαθήματα προσφέρονται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό τις απογευματινές ώρες. (Για συμμετοχή, στο τηλ.: 210-9469694).

Τα 9 εργαστήρια περιγράφονται ως εξής:

* «Εισαγωγικό εργαστήριο Web radio». Εδώ γίνεται μία εισαγωγή στην κουλτούρα του διαδικτυακού ραδιοφώνου, στα νέα μέσα που επιτρέπουν την ενασχόληση με το ραδιόφωνο και στα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας εκπομπής. Ετσι περνάμε από τη θεωρία στην πράξη, πραγματοποιώντας την πρώτη μας ηχογράφηση.

* «Δημιουργία μουσικής iPad». Οι συμμετέχουσες(-οντες) μαθαίνουν τα εργαλεία του δημοφιλούς προγράμματος Garage Band για iPad, καθοδηγούνται σε βασικές έννοιες και, τέλος, δοκιμάζουν τις δικές τους ιδέες.

* «Επιλέγοντας μουσική» για βίντεο. Μέσα από τα μαθήματα στο εργαστήριο αυτό το νεανικό κοινό μπορεί να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους θα «ντύσει» μουσικά το βίντεο, αφού θα έχει πάρει μια καλή «γεύση» από τον κόσμο του ήχου αλλά και της εικόνας.

* «Δημιουργία website με το wordpress». Οσοι(-ες) παίρνουν μέρος εισάγονται στο χώρο της δημιουργίας και διαχείρισης website. Γνωρίζουν το περιβάλλον wordpress υλοποιώντας ένα website με κείμενα, εικόνες, βίντεο (που παρέχονται έτοιμα προς χρήση). Οσοι το επιθυμούν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους website, υπό την καθοδήγηση του εισηγητή, στον οποίο θα εκφράσουν και τις τυχόν απορίες τους.

* «Δημιουργία κόμικς». Θα μάθετε από πού προήλθε το είδος αυτό, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε και πώς το πέρασμα των χρόνων συνέβαλε στην ωρίμανσή του. Επίσης θα γνωρίσετε τους τρόπους και τη διαδικασία με την οποία μπορεί εύκολα κάποιος να δημιουργήσει ένα κόμικς.

* «Animation». Εισάγεστε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινούμενου σχεδίου και μαθαίνετε τις βασικές τεχνικές του. Στη συνέχεια γνωρίζετε αναλυτικότερα μία από τις τεχνικές, το pixilation, και καλείστε να δημιουργήσετε τη δική σας ταινία animation.

* «Τρισδιάστατη εκτύπωση». Οι συμμετέχουσες(-οντες) μαθαίνουν την έννοια του 3D printer, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται και πώς μπορούν να εμπνευστούν από αυτή την καινοτόμα τεχνολογία.

* «Φωτογραφίζοντας». Στο εργαστήριο αυτό μπορείτε να μάθετε τα μυστικά της φωτογραφικής σύνθεσης που θα χρησιμοποιήσετε «τραβώντας» πορτρέτα.

* «Ρομποτική - Επιστροφή στη Σελήνη». Αποτελείται από τρία μέρη: α) Ο κύκλος του μηχανικού -Engineering Design Process (EDP). β) Παρακολούθηση της παράστασης στο Πλανητάριο «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα». γ) Πλοήγηση-αποφυγή εμποδίων.

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη το Utech Lab λειτουργεί τις πρωινές ώρες για επισκέψεις Γυμνασίων και Λυκείων, παρέχοντας τις εξής δυνατότητες:

* Εκμάθηση και χρήση εργαλείων για ερευνητικές εργασίες (projects). Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται το εργαστήριο με τη σχολική τους ομάδα και να χρησιμοποιούν τους χώρους και τον εξοπλισμό τους για τις ανάγκες των σχολικών μαθημάτων τους.

* Περιήγηση στο εργαστήριο. Ολοήμερη επίσκεψη τάξης σχολείου με τη συμμετοχή των μαθητριών(-τών) σε πολλαπλές δραστηριότητες στο χώρο του Utech Lab.

Σημειώνεται ότι για τα πάντα που αφορούν το Utech Lab υπάρχει προσβασιμότητα για άτομα με ειδικά προβλήματα, καθώς επίσης και προσαρμοσμένοι χώροι υγιεινής για ΑμεΑ. Παρέχεται δε η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα, στο τηλ. 6936177143, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση utechlab@eef.edu.gr. Ευπρόσδεκτοι στο χώρο είναι και οι χειριστές(-στριες) σκύλων οδηγών τυφλών με τα οικόσιτα.

Το Ιδρυμα Ευγενίδου τονίζει ότι «μέσα από το Utech Lab επιδιώκεται η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, η ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και της δημιουργικότητάς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου