Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα της επιτυχίας

Xρόνο με τον χρόνο το «κολεγιακό τοπίο» γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο στη χώρα μας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά που αναζητούν την... άλλη διέξοδο, να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς.

Η μεταλυκειακή εκπαίδευση μπορεί και στέκεται σήμερα σχεδόν ισότιμα με τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο των σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης, αφού παρέχει πτυχία αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, σύμφωνα και με την αλλαγή που τους έδωσε ο νέος νόμος 4093 του 2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε λοιπόν, κάλλιστα ο σπουδαστής που δεν μπορεί να φύγει στο εξωτερικό να σπουδάσει, μπορεί να έχει το ίδιο επίπεδο σπουδών... στο σπίτι του.

Το γνωρίζουν αυτό γονείς και παιδιά, και για του λόγου το αληθές παρουσιάζεται εδώ και δυο χρόνια περίπου μια τάση φυγής των σπουδαστών που πέρασαν σε κάποιο δημόσιο ΤΕΙ προς τα κολέγια.

Αντί να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα σε ΤΕΙ που δεν τους ενδιαφέρουν και στα οποία βρέθηκαν από τύχη, προτιμούν να επιλέξουν τις ειδικότητες που θέλουν, σε κολέγια και ΙΕΚ. Aλλωστε το κόστος ζωής σε ένα επαρχιακό ΤΕΙ μπορεί να είναι τα δίδακτρα του κολεγίου, κοντά στο σπίτι.

Τα παραρτήματα
Ακόμη και στον φετινό κατάλογο των νέων εγγραφών, έχουν προστεθεί όσοι πέτυχαν σε σχολές δεύτερης ή τρίτης επιλογής σε περιφερειακά ΑΕΙ-ΤΕΙ και θέλουν να παραμείνουν για σπουδές στην Αθήνα, όσοι ετοιμάζονταν να φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό και τώρα γνωρίζουν ή ευελπιστούν ότι το αγγλόφωνο πανεπιστημιακό τους ίδρυμα θα έρθει ή είναι ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι δεν πέτυχαν σε καμιά σχολή, ύστερα από πανελλαδικές εξετάσεις.

Συνολικά 18 κολέγια στη χώρα μας συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λειτουργώντας ως παραρτήματά τους.

Οι σπουδαστές των κολεγίων φθάνουν τις 20.000 σήμερα, ενώ άλλοι περίπου 25.000 είναι οι απόφοιτοι των κολεγίων από το 1989 και μετά.

Η ετήσια συνολική δαπάνη στα κολέγια προσεγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ. Tα δίδακτρα σπουδών για το προπτυχιακό επίπεδο κυμαίνονται από 3.600 - 7.900 ευρώ ετησίως.

Φυσικά ο χώρος της μεταλυκειακής παιδείας δεν είναι παράδεισος στην ολότητά του, για αυτό και η επιλογή του «καλού και αξιόπιστου κολεγίου» πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Θα πρέπει πάντα να προηγείται μια εξονυχιστική έρευνα αγοράς. Εφόσον αποφασιστεί από τον σπουδαστή η ειδικότητα που θέλει να ακολουθήσει, στην πορεία θα πρέπει να δει ποια κολέγια ή ΙΕΚ έχουν αυτή την ειδικότητα.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι τη λίστα με τα αναγνωρισμένα μεταλυκειακά κέντρα και κολέγια.

Από το σημείο αυτό και μετά θα αρχίσει και η αναζήτηση. Το τι είδους πτυχίο παρέχει το καθένα, το εάν αυτό αναγνωρίζεται από τους σχετικούς Οργανισμούς και εάν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές, οι ξένες συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, αποτελούν τον «μπούσουλα επιλογής».

Βασικοί παράγοντες επιλογής του κολεγίου είναι το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, οι εγκαταστάσεις, τα εργαστήριά του και το διδακτικό του προσωπικό.

Απαραίτητη η έρευνα αγοράς
Τα πέντε βήματα για τη σωστή επιλογή

1. Ψάξτε την αναγνώριση του κάθε κολεγίου από το υπ. Παιδείας. Στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας για τα κολέγια, θα βρείτε αναλυτικό κατάλογο με όλα τα αναγνωρισμένα κολέγια αλλά και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

2. Ενδιαφερθείτε για το ποιοι διδάσκουν (ονομαστικά), ποιοι είναι απλοί συνεργάτες και έρχονται μόνο 1 φορά τον μήνα για μαθήματα τύπου masterclass, ποιος είναι ο κύκλος σπουδών, τι είδους δραστηριότητες διοργανώ νει η σχολή, με τι επιτυχία και ποιοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν το προηγούμενο έτος. Βεβαιωθείτε εάν οι καθηγητές σας έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και εάν είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο τους.

3. Αναζητήστε σπουδαστές παλαιότερων ετών στο ΙΕΚ ή το κολέγιο που θα επιλέξετε. Βρείτε λεπτομέρειες για την επαγγελματική σας αποκατάσταση καθώς και για το εάν το κολέγιο βοηθά τους αποφοίτους του σε αυτό. Το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της σχολής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το τι θα κάνετε.

4. Ρωτήστε τι πτυχίο παίρνετε όταν θα τελειώσετε το ΙΕΚ ή το κολέγιο που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα οι απόφοιτοι ΙΕΚ (2 χρόνια χωρίς Bachelor ή Master) παίρνουν πτυχίο βοηθού δίνοντας εξετάσεις για κρατική πιστοποίηση, ενώ των κολεγίων πτυχίο πανεπιστημίου. Σε περίπτωση που κάνετε Bachelor ή Master στο ΙΕΚ που θα επιλέξετε, ρωτήστε από ποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα είναι το πτυχίο. Κρατική πιστοποίηση σπουδών μπορεί να πάρει ένας σπουδαστής μόνο από ΙΕΚ και κολέγια.

5. Αναζητήστε εάν συνεργάζεται με ξένο πανεπιστήμιο. Η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από «πτυχίο κολεγίου» εξαρτάται απόλυτα από τη συνεργασία που έχει το κολέγιο αυτό με ξένο πανεπιστήμιο. Οταν το πρόγραμμα σπουδών που επιλέξετε οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου από πανεπιστήμιο κράτους-μέλους της ΕΕ, τότε το πτυχίο σας παρέχει και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν π.χ. το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο είναι αμερικάνικο ή ελβετικό, τότε δεν αποκτάτε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου