Όταν ήμουν μικρή, είχα το ίδιο δωμάτιο με τη μεγάλη μου αδερφή. Δεν ήταν για εμάς κάτι περίεργο και ποτέ δεν το αμφισβητήσαμε. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το να μοιράζονται τα αδέρφια ένα δωμάτιο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μάλιστα, ξέρω περιπτώσεις ανθρώπων που μπήκαν στα έξοδα και τον κόπο να αγοράσουν μεγαλύτερο σπίτι, προκειμένου κάθε παιδί της οικογένειας να έχει το δικό του δωμάτιο. Είναι, τελικά, τόσο κακό να μοιράζεσαι; Για μένα δεν ήταν καθόλου. Αντιθέτως!
Σίγουρα, υπήρχαν στιγμές που ήθελα να ξεφύγω από την αδερφή μου και να έχω λίγο χρόνο για μένα, μόνη μου, αλλά προφανώς αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Ο καθένας το έχει ανάγκη. Όπως, όμως, υποστηρίζει η καθηγήτρια Ψυχολογίας Kristen Howerton, το να μοιράζονται τα αδέρφια το ίδιο δωμάτιο είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε, και όχι να αποφεύγουμε. Είναι ένας τρόπος που διευκολύνει την κοινή ζωή τους. Τους διδάσκει υπομονή και κατανόηση, ενώ στην ενηλικίωσή τους, όταν θα χρειαστεί να συγκατοικήσουν σ’ ένα μικρό δωμάτιο στη φοιτητική εστία ή να μείνουν μαζί με το νέο τους σύντροφο, θα έχουν ήδη μια σχετική εμπειρία!
Να, λοιπόν, 7 οφέλη για τα παιδιά που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, σύμφωνα με την ειδικό:
1. Τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας
Το γεγονός ότι δεν είναι ολομόναχα στο δωμάτιο, τα κάνει να νιώθουν άνετα, ιδιαίτερα τη νύχτα. Μερικές φορές, μάλιστα, τα βοηθά να κοιμηθούν γρηγορότερα. Κι επιπλέον, η σιωπηρή παρέα από το αδερφάκι τους τα βοηθά να τα ξαναπάρει ο ύπνος, σε περίπτωση που ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα.
2. Τα βοηθά να κοιμηθούν πιο βαθιά
Εκτός από την ασφάλεια και την άνεση που παρέχει η παρουσία του/της αδερφού/αδερφής του, λίγα πράγματα μπορούν να μάθουν στο παιδί να κοιμάται βαθιά, όπως το να πρέπει να το κάνει έχοντας κι άλλον έναν άνθρωπο στο δωμάτιό του. Είτε αυτό ξεκινά στα πρώτα χρόνια της ζωής του (κλάμα) είτε αργότερα στην εφηβεία (διαφορετικές ώρες ύπνου), το να μάθεις να συνεχίζεις τον ύπνο σου ανεξάρτητα από κάποιον τυχαίο θόρυβο γύρω σου, μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλό στη μετέπειτα ζωή σου. Ποιος γονιός δεν θα το ήθελε;
3. Χτίζει την επικοινωνία
Αυτά τα συχνά γελάκια που ακούγονται από το δωμάτιο των παιδιών είναι υπέροχο πράγμα, και δηλώνει ότι απολαμβάνουν το ένα την παρέα του άλλου. Μπορούν να μιλούν για διάφορα θέματα, για όλα αυτά που έκαναν μεσ’ στη μέρα και να σχεδιάζουν μαζί την επομένη. Μπορούν να διαβάζουν μαζί ή να ακούσουν μουσική. Δεν έχει τόση σημασία τι κάνουν, αρκεί που το κάνουν μαζί.
4. Ενισχύει το μεταξύ τους δεσμό
Μακροπρόθεσμα, αυτό το είδος επικοινωνίας και συντροφικότητας διδάσκει στα παιδιά πώς να είναι φίλοι, όχι απλά αδέρφια. Τους εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο μαζί, για να είναι ο εαυτός τους, χωρίς την παρουσία των γονιών, και περισσότερο χώρο για να μιλήσουν για όλα αυτά που θέλουν. Το κοινό τους δωμάτιο είναι κάτι σαν το δικό τους μικρόκοσμο, σαν το δικό τους βασίλειο που το κυβερνούν μαζί.
5. Τους διδάσκει την επίλυση προβλημάτων
Το να μένεις μαζί με κάποιον άλλο σ’ ένα τόσο δα δωμάτιο μπορεί να σημαίνει και περιστασιακά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και την ικανότητα να μάθεις να τα αντιμετωπίζεις. Να μπορείς να είσαι διαλλακτικός, ενδεχομένως και να συμβιβάζεσαι, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Έτσι, τ’ αδέρφια μαθαίνουν να βοηθούν το ένα το άλλο και να μη λειτουργούν εγωιστικά. Δεν τους παίρνει πολύ καιρό να καταλάβουν ότι, σ’ ένα κοινόχρηστο δωμάτιο, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μόνο από ένα άτομο. Κι αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα ζωής!
6. Τους διδάσκει την ευαισθησία
Όταν περνάς πολύ χρόνο με κάποιον σε τόσο στενά πλαίσια, αρχίζεις να παρατηρείς καλύτερα τα συναισθήματα και τις διαθέσεις του. Μπορείς να καταλάβεις πότε ο άλλος είναι λυπημένος ή θυμωμένος, χαρούμενος ή τρομαγμένος. Έτσι ανοίγει η πόρτα της ενσυναίσθησης. Αυτό βοηθά τα παιδιά να μάθουν να κάνουν τους άλλους να νιώσουν καλύτερα από μόνα τους - χωρίς τη συνδρομή των γονιών.
7. Τους διδάσκει το σεβασμό
Μαθαίνουν ότι το να σεβόμαστε είναι κάτι που κάνουμε στο σπίτι, πρώτα και κύρια. Δεν είναι μόνο για τους ενηλίκους ή τους δασκάλους, ούτε είναι μόνο για τους καλεσμένους. Είναι κάτι που ισχύει για όλους μας. Και, φυσικά, μαθαίνουν ότι ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται με την ευγένεια, την καλοσύνη και την προσπάθεια - με το να κάνουμε πράγματα για το καλό κάποιου άλλου. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι οι γονείς θα πρέπει να θέλουν για τα παιδιά τους, σωστά;
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου