Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Αφγανιστάν, τη χειρότερη χώρα για να γεννηθείς κορίτσι, οι γονείς μεγαλώνουν τις κόρες τους σαν να είναι αγόρια

Είναι το καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό. Ο γιος της οικογένειας είναι στην πραγματικότητα ένα bacha posh. Ενα κορίτσι ντυμένο αγόρι, ένα κορίτσι που προσποιείται το αγόρι για να προλάβει να ζήσει ελεύθερα, να πάει σχολείο, να παίξει χωρίς όρια και κριτική. Μια σκληρή πραγματικότητα για τα κορίτσια που μεγαλώνουν σαν αγόρια και ξαφνικά πρέπει να γίνουν υποταγμένες γυναίκες.

Ο συντάκτης της Guardian παρακολουθούσε την έξι ετών Μέχραν να παίζει ποδόσφαιρο στο σχολείο της στην Καμπούλ και σκεφτόταν πως τελικά δεν είναι και τόσο κακό το να είσαι κορίτσι στο Αφγανιστάν. Φοράει λερωμένα σανδάλια, κλοτσάει όσο πιο δυνατά μπορεί την μπάλα. Η μπλούζα της, φορεμένα μέσα από το παντελόνι και τα κοντά μαύρα μαλλιά της ανακατεμένα. Είναι βρώμικη, αλλά δεν την νοιάζει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι όμορφη σαν κοριτσάκι η Μέχραν, ή να είναι ντροπαλή και μετρημένη όπως επιβάλλεται να είναι τα άλλα κορίτσια στο Αφγανιστάν που δεν τους επιτρέπεται η έντονη φυσική δραστηριότητα και βέβαια υπάρχουν κανόνες για το ντύσιμο, που συμπεριλαμβάνουν φορέματα και μαντήλα. Βλέπετε, η Μαχρέν είναι bacha posh.

Τί σημαίνει αυτό; Η ακριβής μετάφραση σημαίνει ότι είναι ένα κορίτσι «ντυμένο σαν αγόρι». Στο Αφγανιστάν όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη είναι η χειρότερη χώρα για να γεννηθείς κορίτσι και όπου το προσδόκιμο ηλικίας για μια γυναίκα είναι τα 44 έτη. Bascha posh είναι τα κορίτσια που κυκλοφορούν ως αγόρια. Μέχρι πρόσφατα η ύπαρξη αυτών των κοριτσιών δεν επιβεβαιωνόταν ούτε καν από τους ξένους που ειδικεύονταν στη μελέτη του Αφγανιστάν. Κι όμως, σύμφωνα με την Guardian είναι μια αρχαία πρακτική που υπήρχε ακόμα και πριν την επιβολή του Ισλάμ στη χώρα.

Κάθε οικογένεια κρατά καλά κρυμμένο το μυστικό ότι γέννησε κορίτσι και το μεγαλώνει ως bacha posh. Μέχρι που φτάνει το κρίσιμο στάδιο της εφηβείας... Και αν το φαινόμενο αυτό γίνεται ανεκτό μέχρι κάποια ηλικία, η κοινωνία απαιτεί κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά να λειτουργήσουν ως κανονικές γυναίκες. Με όλους τους περιορισμούς, τους κανόνες και τη φιλοσοφία ζωής μιας γυναίκας στο Αφγανιστάν. Το σοκ είναι μεγάλο. Οταν προς το τέλος της εφηβείας οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται το αληθινό φύλο. Το ανέμελο παιδί πρέπει να γίνει υποταγμένη γυναίκα, να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, να υπακούει τον άντρα της, να καλύψει το σώμα της, να αλλάξει συμπεριφορά . Ναι μεν είχε πριν το προνόμιο να παρακολουθήσει κανονικά σχολείο, να νιώσει ελεύθερο, μέρος της κοινότητας. Ομως αυτά θα γίνουν πια ένα μακρινό παρελθόν σε ένα επώδυνο μέλλον. Μια μητέρα τριών παιδιών που έζησε 20 χρόνια ως αγόρι και μετά εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άγνωστο άντρα και να κάνει παιδιά, δήλωσε στην αρθρογράφο της Guardian ότι μισεί τους γονείς της. Ζει ακόμα μέσα στη σύγχυση.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου