Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η αναπαραγωγή εκτός… Βιολογίας στα ελληνικά σχολεία;

Εκτός διδακτέας ύλης τίθεται με σχετική οδηγία που δόθηκε στα σχολεία το κεφάλαιο της ανθρώπινης αναπαραγωγής από την Βιολογία Α’ Γυμνασίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. 

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «με την απόφαση αυτή αφαιρείται και η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι μαθητές του Γυμνασίου να γνωρίσουν το αναπαραγωγικό σύστημα». Η Ένωση τονίζει πως ευελπιστεί ότι η οδηγία οφείλεται σε κάποια παράβλεψη, καθώς αντιτίθεται στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας περί αναγκαιότητας σύστασης Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού Δράσεων για θέματα Σεξουαλικής Αγωγής σε μαθητές δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου». 

Με την σειρά της, η Ευαγγελία Μαυρικάκη, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογία και Αγωγής Υγείας και μίας εκ των συγγραφέων του βιβλίου Βιολογίας, μιλώντας στο Βήμα FM έκανε λόγο για υποκρισία: «Είναι υποκρισία να μην διδάσκεεται το παιδί το κεφάλαιο της αναπαραγωγής… Βλέπουμε παιδιά στο Πανεπιστήμιο που έχουν άγνοια και δεν ξέρουν να προστατεύσουν το σώμα τους». 

Η Πανελλήνια Ένωση Επιστημόνων μάλιστα υπογραμμίζει πως αυτή η οδηγία, που στάλθηκε μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αντιτίθεται με την σχεδιασμένη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και εγείρει ερωτήματα με το κατά πόσον τελικά υπάρχει πράγματι σχεδιασμένη εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα. 

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο από την πλευρά του απαντά πως πρόκειται για τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την κατανομή της ύλης της Βιολογίας στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, και πως από φέτος το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα διδάσκεται στην Β’ Γυμνασίου, που ως πέρυσι δεν διδασκόταν Βιολογία. 

Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου