Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Όρθια τα παιδιά στην τάξη;

Μπορεί το σχολείο να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία; Σύμφωνα με νέα έρευνα η τοποθέτηση θρανίων που επιτρέπει στα παιδιά να είναι (και) όρθια κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στηον περιορισμό του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μία ομάδα περίπου 500 μαθητών δημοτικού, με τη χρήση ειδικού ρουχισμού που καταμετρούσε τον αριθμό βημάτων  καθώς και την κατανάλωση ενέργειας των παιδιών.  Το διάστημα συλλογής δεδομένων αφορούσε πέντε σχολικές ημέρες και κάθε τάξη καταμετρήθηκε τόσο στο χειμερινό, όσο και στο εαρινό εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον Mark Benden, καθηγητή στο Texas A&M Health Science Center School of Public Health, τα παιδιά που ήταν όρθια κατανάλωναν 15% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα παιδιά που κάθονταν στα θρανία τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παχύσαρκα παιδιά έφτανε μέχρι και το 25%. Ο ίδιος αναφέρει ότι και οι εκπαιδευτικοί παρατήρησαν αύξηση της συμμετοχής των "όρθιων" παιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος.  Τέλος, ο Benden συνεχίζει τη διερεύνηση του θέματος με τη διεξαγωγή έρευνας σε παιδιά γυμνασίου με περίοδο εξέτασης δύο χρόνια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου