Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας με την διοργάνωση της «Ψυχασπίς»

Με κεντρικό τίτλο «Όλοι μαζί ..μια ΨΥΧΗ» το κέντρο ψυχο-κοινωνικής μέριμνας Ν.Έβρου «Ψυχασπίς» διοργανώνει στην Ορεστιάδα (Θέατρο ¨Διόνυσος¨) από τις 6 έως και τις 10 Οκτωβρίου Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με ταινίες που αντλούν τα θέματά τους από την ψ υ χ ι κ ή υ γ ε ί α, προκειμένου να διερευνηθεί ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση των στάσεων του κοινού απέναντι στις ψυχικές διαταραχές.

Στόχος του αφιερώματος είναι η ανάδειξη της απεικόνισης της ψυχικής υγείας στον κινηματογράφο και η ευαισθητοποίηση του υγιούς πληθυσμού της πόλης, καθώς ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει ένα διαδραστικό και πολύ αποτελεσματικό μέσο ενημέρωσης, συμβάλλοντας στην απομυθοποίηση της ψυχικής ασθένειας και στην αποτύπωση της σωστής της διάστασης.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή ταινιών και από μια μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική υγεία. Προκειμένου να επιτευχθεί μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πριν από κάθε προβολή θα γίνεται μια συνοπτική περιγραφή της ταινίας από ειδικούς του κέντρου, με στόχο την βαθύτερη «ανάγνωση» της υπόθεσης και την κατανόηση των συμπεριφορών-στάσεων των πρωταγωνιστών.

Κατά την διάρκεια του πενθήμερου αφιερώματος η εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας θα φωτισθούν πολύπλευρα και θα δοθεί παράλληλα η ευκαιρία να υπάρξει μια διαλογική προσέγγιση ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους και διαφορετικές κατευθύνσεις (άνθρωποι «μπροστά αλλά και πίσω από τη σκηνή», άτομα με ψυχική ασθένεια και μη) προκειμένου να ενημερωθούν, να γνωρίσουν και να κρίνουν την εικόνα της ψυχικής ασθένειας - αυτήν που αποτέλεσε την έμπνευση στο μυαλό του σκηνοθέτη αλλά και την εικόνα της πραγματικότητας. 

Ελπίζουμε ότι η πόλη της Ορεστιάδας, θα «αγκαλιάσει» με την συμμετοχή της αυτή την διοργάνωση και θα υποστηρίξει τους στόχους του προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών.

Θεραπευτική ομάδα
Οικοτροφείου Ψυχασπίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου