Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μαθήματα μουσικής για καλύτερη σχολική επίδοση

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ένωση αμερικανών ψυχολόγων (American Psychological Association) βρήκε πως η μουσική εκπαίδευση μπορεί να διαφοροποιήσει το νευρικό σύστημα και να δημιουργήσει καλύτερες δυνατότητες μάθησης. 

Η έρευνα έγινε από τη Dr Nina Kraus στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και συμμετείχαν παιδιά από σχολεία σε δυσπραγείς οικονομικά περιοχές του Σικάγο και του Λος Άντζελες. Η Dr Kraus είχε ήδη συμπεράνει μέσω προηγούμενων ερευνών πως η εκμάθηση μουσικής μπορούσε να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη των παιδιών μέσα στη σχολική τάξη βελτιώνοντας τη λειτουργία του νευρικού τους συστήματος. 

Η νέα της όμως έρευνα έκανε ένα βήμα παραπέρα, και εστίασε στην επίδραση των μαθημάτων μουσικής σε παιδιά με περιορισμένες μαθησιακές δυνατότητες οι οποίες ξεκινούσαν από την έλλειψη εκπαίδευσης μέσα στην οικογένεια. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν πως μετά από δύο χρόνια μουσικής εκπαίδευσης, τα παιδιά που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες ομάδες έδειξαν βελτιωμένες εγκεφαλικές δυνατότητες, ωστόσο αυτή δεν είναι μια αλλαγή που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη – χρειάζεται χρόνος για να φανεί και να παγιωθεί στην εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών. 

“Φαίνεται πως η μουσική εκπαίδευση βοηθά στην αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου των παιδιών και βελτιώνει τις συνδέσεις ανάμεσα στους ήχους και το νόημα, τη διαδικασία μέσω της οποίας μαθαίνουν τα μωρά να μιλάνε. Η μουσική οξύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στους ήχους και τη γλώσσα”, εξηγεί η Dr Kraus.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσει το παιδί σας μαθήματα μουσικής αυτό το φθινόπωρο, έχετε τώρα την απάντηση. 

Της Ελένης Δασκαλάκη
Πηγή: Capitalhealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου