Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγραμμα πρώιμης αντιμετώπισης του αυτισμού σε βρεφική ηλικία

Στα βρέφη με συμπτώματα αυτισμού από την ηλικία των έξι μηνών, η κατάλληλη θεραπεία είναι ικανή να εμποδίσει την πνευματική υστέρηση έως την ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Ερευνητές του Ινστιτούτου MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβιςδιαπίστωσαν ότι έξι από τα επτά βρέφη που είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση, είχαν καταφέρει να καλύψουν την λεκτική και μαθησιακή ανάπτυξή τους, μεταξύ 2 και 3 ετών, πριν την ηλικία δηλαδή που τα περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό. 

Το θεραπευτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, εφαρμοζόταν από τους ίδιους τους γονείς κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, του παιχνιδιού και της αλλαγής της πάνας. 

Συγκεκριμένα, η Δρ Σάλι Ροτζερς, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών, εφάρμοσε το πρόγραμμα «Infant Start» σε επτά βρέφη, 6-15 μηνών. Τα τέσσερα είχαν αδέλφια με αυτισμό, αλλά όλα ήταν πολύ συμπτωματικά για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, δηλαδή μειωμένη οπτική επαφή, κοινωνική εμπλοκή και σκόπιμη επικοινωνία. Κατά τα άλλα ήταν υγιή, με φυσιολογική όραση και ακοή. 

Οι γονείς υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση για 12 εβδομάδες ώστε να μάθουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να προσέχουν πρόσωπα και φωνές και να τα βοηθούν να ερμηνεύουν και ενδιαφέρονται για κοινωνική αλληλεπίδραση. 

Συνήθως τα παιδιά με αυτισμό ξεκινάνε θεραπεία μεταξύ 3 και 4 ετών, δηλαδή εξι με οκτώ φορές πιο αργά από τα παιδιά της μελέτης. 

Η αξιολόγηση των παιδιών μετά ήταν 24 και 36 μηνών έδειξε ότι όλα εκτός από ένα είχαν φυσιολογική μαθησιακή και γλωσσική ικανότητα. Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα συγκρίθηκαν με όμοια ομάδα τεσσάρων συμπτωματικών βρεφών που δεν είχαν υποβληθεί στη θεραπεία. Όλα είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σημαντικές αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε ηλικία τριών ετών. 

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να προλάβει τον αυτισμό ή να αλλάξει την πορεία του. Αλλά τουλάχιστον αποδείξαμε ότι μπορεί να γίνουν πρώιμες παρεμβάσεις», εξηγεί η Δρ Ροτζερς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς σήμερα είναι πολύ ενημερωμένοι για τον αυτισμό και τα πρώιμα σημάδια του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία ή αποδεδειγμένα λειτουργικές θεραπείες για την πρώιμη έκφανσή του. 

Η Δρ Ρότζερς ελπίζει στο μέλλον να σχεδιαστούν μεγάλες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες ώστε να επαληθευτεί η λειτουργικότητα του προγράμματος «Infant Start».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου