Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα συμπληρώματα σιδήρου παίζουν ρόλο στην εκδήλωση αυτισμού

Η πρόσληψη συμπληρώματος σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στα βρέφη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, με επικεφαλής την Δρ Ρεμπέκα Σμιντ, διαπίστωσαν ότι οι μητέρες των παιδιών με αυτισμό ήταν λιγότερο πιθανόν να έχουν πάρει συμπλήρωμα σιδήρου πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βέβαια, αυτή η παρατήρηση δεν αρκεί για να αποδειχθεί ο οποιοσδήποτε συσχετισμός, τονίζουν. 

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επαληθευθεί η παρατήρησή μας σε μεγαλύτερο δείγμα. Αν όντως ο συσχετισμός ισχύει τότε θα πρέπει να αλλάξουν οι κατευθυντήριες συστάσεις για τα συμπληρώματα σιδήρου στην εγκυμοσύνη», διευκρινίζει η Δρ Σμιντ. 

Κατά καιρούς έχει διαπιστωθεί, πάντως, ότι οι ανεπάρκεια βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β, σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στα παιδιά. Το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου και συνήθως συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης. Τώρα, όμως για πρώτη φορά δημοσιεύεται μια μελέτη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην πρόσληψη σιδήρου και τον μετέπειτα κίνδυνο αυτισμού. 

Η Δρ Σμιντ και οι συνεργάτες της μίλησαν με μητέρες παιδιών 2-5 ετών από την Καλιφόρνια, σχετικά με την χρήση πολυβιταμινών, προγεννητικών βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής που είχαν πάρει, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης, τις ρώτησαν σχετικά με την κατανάλωση εμπλουτισμένων δημητριακών και άλλων διατροφικών πηγών σιδήρου. 

Οι μητέρες των 520 παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού συγκρίθηκαν με τις μητέρες 346 παιδιών με φυσιολογική ανάπτυξη. 

Οι μητέρες της δεύτερης ομάδας ήταν πιθανότερο να αναφέρουν λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, ενώ είχαν γενικά υψηλότερη καθημερινή πρόσληψη σιδήρου. 

Οι προγεννητικές βιταμίνες ήταν η μεγαλύτερη πηγή σιδήρου και στις δύο ομάδες, φτάνοντας τα 30-32 mg. Το υπόλοιπο προερχόταν από διατροφικά συμπληρώματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν περίπου το 31% των μητέρων με φυσιολογικά παιδιά και το 25% των γυναικών με παιδί που έπασχε από αυτισμό. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καθημερινή λήψη σιδήρου στην ομάδα των μητέρων των φυσιολογικών παιδιών έφτανε καθημερινά τα 57 mg, κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα του αυτισμού τα 51 mg. 

Πάντως, γενικά οι μητέρες και των δύο ομάδων ξεπερνούσαν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου. 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες μια ενήλικη γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να λαμβάνει 18 mg σιδήρου καθημερινά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περίπου οι μισές γυναίκες εκδηλώνουν ανεπάρκεια σιδήρου και έτσι προτείνεται η λήψη 27 mg ανά ημέρα και τουλάχιστον 9 mg κατά τη διάρκεια του θηλασμού. 

«Επειδή η μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες γυναικών, οι οποίες έπρεπε να θυμηθούν τι είχαν πράξει δύο με πέντε χρόνια πριν, οι εξηγήσεις είναι πολλές. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ίσως να μην προκάλεσαν αυτισμό στα παιδιά. Αλά το σίδηρο και ο μετέπειτα αυτισμός κάπως σχετίζονται. Η σχέση ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στις γυναίκες που ήταν άνω των 35 ετών και είχαν μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Και όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν μεταβολίζουν διαφορετικά το σίδηρο», εξηγεί η Δρ Σμιντ. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου