Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγός για τις εγγραφές και μετεγγραφές στα Επαγγελματικά Λύκεια



Οι εγγραφές των μαθητών ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. για κάθε σχολικό έτος γίνονται μέχρι την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει εγγραφή το μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς και για τους παραπεμπόμενους μαθητές σε επανεξέταση το Σεπτέμβριο.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος παράλληλα γνωστοποιείται ότι εκπρόθεσμη εγγραφή είναι δυνατόν να εγκριθεί από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δ.Ε. το πολύ 10 ημέρες μετά τη λήξη των κατ’ εξαίρεση εγγραφών του Σεπτεμβρίου.

Οι απουσίες των μαθητών για το διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων ως την ημέρα της εκπρόθεσμης εγγραφής υπολογίζονται στο ακέραιο.

Στις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αρχίζει μετά την έναρξη του σχολικού έτους, οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Εγγραφή μαθητή σε ΕΠΑ.Λ. επιτρέπεται εφόσον ο μαθητής έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό. Φοίτηση μαθητή που δεν έχει νόμιμα εγγραφεί δεν επιτρέπεται.

Στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται οι μαθητές που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στην περίπτωση εργαζόμενου μαθητή στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη ή, αν πρόκειται για μαθητή που ασχολείται σε δικό του επάγγελμα, βεβαίωση αρμόδιας αρχής ή υπηρεσίας ότι στη διάρκεια της ημέρας εργάζεται, ή βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία προκύπτει η εγγραφή του στα Μητρώα ανέργων.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων υποχρεώνονται να προβαίνουν στην επαλήθευση των τίτλων σπουδών που κατατίθενται για την εγγραφή των μαθητών. Επίσης οι κηδεμόνες ή οι ίδιοι οι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, οφείλουν να ανανεώνουν την εγγραφή τους κάθε σχολικό έτος.

Εγγραφές – Μετεγγραφές

Α) 1. Στην Α' τάξη, πέραν των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εγγράφονται:

α) Κάτοχοι ενδεικτικού Γ’ τάξης του παλαιού εξαταξίου γυμνασίου.

β) Μαθητές της Α΄ Τάξης παρελθόντων ετών των Γενικών Λυκείων, ΤΕΛ, Ενιαίων Λυκείων, ΛΕΝ, Ε.Π.Λ.

γ) Μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του 1ου κύκλου T.E.E.

δ) Μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των ΤΕΣ.

ε) Μαθητές της Δ΄ Τάξης παλαιού εξαταξίου Γυμνασίου.

στ) Απορριπτόμενοι μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ.

ζ) Μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Εσπερινού ΤΕΛ και ΤΕΣ.

2. Στην Α΄ Τάξη μετεγγράφονται:

Μαθητές της Α΄ τάξης του ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.

3. Στη Β΄ τάξη, πέραν των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παρ.2 του άρθρου 7 του ν.4186/2013 (Α΄193),όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εγγράφονται:

α) Κάτοχοι πτυχίου Α΄ κύκλου Τ.Ε.Ε.

β) Κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου T.E.E. και των ισοτίμων

με αυτούς τίτλων σπουδών σε άλλη ειδικότητα από

αυτή του οικείου τίτλου σπουδών τους.

γ) Μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του παλαιού εξαταξίου Γυμνασίου.

δ) Μαθητές παρελθόντων ετών της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, ΤΕΛ, Ενιαίου Λυκείου, ΛΕΝ, Ε.Π.Λ.

ε) Μαθητές του 2ου κύκλου T.E.E.

στ) Προαχθέντες της Α΄ τάξης των ΤΕΛ, Ενιαίων Λυκείων, ΛΕΝ, Ε.Π.Λ.

ζ) Προαχθέντες της Δ΄ τάξης του παλαιού εξαταξίου Γυμνασίου.

η) Κάτοχοι πτυχίου ΤΕΣ και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών.

θ) Μαθητές που προήχθησαν από την Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. και επιθυμούν να φοιτήσουν σε διαφορετικό τομέα ή ειδικότητα.

ι) Απορριπτόμενοι της Β΄ Τάξης ΕΠΑ.Λ.

ια) Κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Σ. σε άλλη ειδικότητα από αυτή του οικείου τίτλου σπουδών τους.

ιβ) Κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ. σε άλλη ειδικότητα από αυτή του οικείου τίτλου σπουδών τους.

ιγ) Μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Σ.

ιδ) Κάτοχοι πτυχίου ΤΕΛ, Ε.Π.Λ. και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών σε άλλη ειδικότητα από αυτή του οικείου τίτλου σπουδών τους.

ιε) Μαθητές της Γ΄ τάξης Εσπερινού ΤΕΛ.

ιστ) Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών.

4. Στη Β΄ Τάξη μετεγγράφονται:

α) Προαχθέντες της Α΄ τάξης ΓΕ.Λ. β) Μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης ΓΕ.Λ.

5. Στη Γ΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται:

α) Οι προαχθέντες από τη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στην ίδια ειδικότητα.

β) Οι απορριπτόμενοι μαθητές της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. στην ίδια ειδικότητα του ίδιου τομέα.

Β) 1. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών oι οποίοι εγγράφονται στη Β’ τάξη του ΕΠΑ.Λ., παρακολουθούν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας προκειμένου να αποκτήσουν μόνο Πτυχίο Ειδικότητας του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών oι οποίοι εγγράφονται στη Β’ τάξη του ΕΠΑ.Λ., παρακολουθούν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας προκειμένου να αποκτήσουν μόνο Πτυχίο άλλης Ειδικότητας του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε. και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών, οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ., οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Σ εγγράφονται στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ και παρακολουθούν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας:

• για την απόκτηση Απολυτηρίου Λυκείου και Πτυχίου άλλης Ειδικότητας του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών,

• για την απόκτηση μόνο Πτυχίου άλλης Ειδικότητας του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών.

4. Οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΣ και των ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών, εγγράφονται στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ και παρακολουθούν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας:

• για την απόκτηση Απολυτηρίου Λυκείου και Πτυχίου Ειδικότητας του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών,

• για την απόκτηση μόνο Πτυχίου Ειδικότητας του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή ισοτίμων με αυτούς τίτλων σπουδών.

Καλόγηρος Βασίλειος

Πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου