Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Σχολικός κήπος Βρασνών (1957)


«Γαλάζιοι Πρεσβευτές»: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που «αγκαλιάζει» μαθητές δημοτικών σχολείων από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου

Νέους «δρόμους» για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος φιλοδοξεί να δώσει το πρόγραμμα των «Γαλάζιων Πρεσβευτών», μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της ναυτασφαλιστικής εταιρείας Hellenic Hull.

4ος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής «σχεδία» σε συνεργασία με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Η «σχεδία» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά με τον Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής! Φέτος, με τη θεματική «Το σπίτι μου - Το σώμα μου», τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν το σώμα τους ως το πρώτο τους «σπίτι» και να το αποτυπώσουν μέσα από τη δική τους μοναδική ματιά!

Άποψη: Κ. Γιαννακίδης- Μάθε, παιδί μου, τρόπους

Το παιδί βλαστημούσε σαν κατάδικος που σπάει πέτρες σε κάτεργο. Μαθητής της Δ’ Δημοτικού. Οι γονείς ήταν από δίπλα. Ωραίοι τύποι, χαλαροί, με εναλλακτικό στιλ, έτοιμοι για διακοπές στην Ικαρία ή στη Σαμοθράκη. Δεν βρήκα το θάρρος να πω κάτι. Μια κυρία ανέλαβε την πρωτοβουλία και ρώτησε αν τους ενοχλεί η γλώσσα του παιδιού τους. «Δεν θα το ευνουχίσουμε εκφραστικά» απάντησε η μητέρα. 

Μέτρο ουσίας ή «βιτρίνα» οι «εφηβικοί λογαριασμοί» του Instagram;

Τον τελευταίο καιρό η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, το Instagram, έχει κατηγορηθεί ευθέως για τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση των social media στους εφήβους, αλλά και για κενά ασφαλείας που οδηγούν σε διαδικτυακό εκφοβισμό, και όχι μόνο. 

Γενικό Λύκειο: Οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων και εξεταστέα ύλη για το τρέχον σχολ. έτος

Οι οδηγίες του ΙΕΠ για τη διδασκαλία των μαθημάτων του Λυκείου - Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για το σχολικό έτος 2024-2025

Υποβολή αιτημάτων για έγκριση μαθητικών διαγωνισμών για καθ' υπέρβαση εγγραφές στα Πανεπιστήμια

Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων για έγκριση μαθητικών διαγωνισμών που δίνουν τη δυνατότητα στους διακριθέντες και τις διακριθείσες να εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων

Muzoon Almellehan: «Τρώγαμε, κοιμόμασταν και αποθηκεύαμε τα πράγματά μας σε μία σκηνή – αλλά τουλάχιστον ήμασταν ασφαλείς»

Η Muzoon Almellehan είναι 26 ετών Σύρια πρόσφυγας και ακτιβίστρια στην εκπαίδευση. Άφησε την πατρίδα της σε ηλικία 14 ετών το 2013, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τις βόμβες και τις μάχες που γίνονταν εκεί. Έκτοτε βρέθηκε να περπατά και να γυρίζει από καταυλισμό προσφύγων σε καταυλισμό προσφύγων με μόνη της έννοια το σχολείο και την εκπαίδευσή της.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Συμπερίληψη

Ο γιος μου τρώει μόνος του μεσημεριανό κάθε μέρα στο σχολείο. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Κανείς δεν τον πιάνει από το χέρι για να τον οδηγήσει στο τραπέζι που τρώνε οι συμμαθητές του.

Τον αφήνουν μόνο του.

Κάθε μέρα.

Όταν το διαβάζετε αυτό ίσως νιώθετε ένα σφίξιμο στην καρδιά σας. Ίσως νιώθετε στενοχώρια ή θυμό.

Παιδική παχυσαρκία: Μόνο 1 στους 3 γονείς στην Ελλάδα έχει πλήρη γνώση

Η υποτίμηση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας αυξάνει σημαντικά το πρόβλημα όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου Υγείας και της UNICEF για την παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο βαθμός ενημέρωσης των γονέων σχετικά με την παιδική παχυσαρκία είναι πολύ χαμηλός και μόνο 1 στους 3 γονείς δηλώνει ότι έχει επαρκή γνώση για το θέμα.

Podcast: Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;


Myth2space: Πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές - Πώς να δηλώσετε συμμετοχή

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή στο Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία με τίτλο “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα-Myth2space”

Το Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία με τίτλο “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα-Myth2space” (Υπουργική Απόφαση Έγκρισης: YA Φ3/ΔΖ/129122/131617/138014/ 11565 /Δ7/02-02-2024) διανύοντας τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του σας προσκαλεί, να δηλώσετε συμμετοχή , συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

Διπλασιάζεται το μηνιαίο επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία - Ανέρχεται στα 750 ευρώ

Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία και ανέρχεται στα 750 ευρώ, από 375 τον μήνα που ήταν έως σήμερα

Επίσης, σύμφωνα με Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας - στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης - αυξάνεται σημαντικά και το μηνιαίο επίδομα των αναδόχων γονέων παιδιών τυπικής ανάπτυξης

Ποιος κίνδυνος υγείας απειλεί κατά 36% περισσότερο τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), διατρέχουν κατά 36% μεγαλύτερο κίνδυνο για συγγενείς καρδιακές διαμαρτίες (δυσπλασίες), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε European Heart Journal. Οι ερευνητές εξηγούν πως πρόκειται για σημαντικό εύρημα, δεδομένου ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι η πιο συχνή μορφή γενετικών ανωμαλιών και ορισμένες από αυτές σχετίζονται με δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Υποτροφίες για φοιτητές από τη Φλόγα (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια)

Οι έφηβοι που νοσούν με καρκίνο αναγκάζονται να μείνουν μακριά από το σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα επιβραβεύει και στηρίζει τους φοιτητές που νόσησαν κατά τη διάρκεια του Λυκείου. Κάθε χρόνο δίνει από 2.000€ σε 15 φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 έως 15.11.2024

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους με αναπηρία

 

ΑΠΘ: Η Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης από σήμερ θα γίνεται στο Σπίτι

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, η «Κατ’ οίκον θεραπεία για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση» στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΚΠΣ) της Β' Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί ως πρότυπη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας σε Άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) στη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη επικράτεια.

Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιακή εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία», συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.804. 866 ευρώ, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

7 στρατηγικές για την προώθηση της αποδοχής και της ένταξης του αυτισμού στην τάξη

Η δημιουργία φιλόξενων και χωρίς αποκλεισμούς αιθουσών διδασκαλίας για όλους τους μαθητές είναι πρωταρχικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών. Ως εκπαιδευτικοί, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να εμβαθύνετε στο πώς να διευκολύνετε την αποδοχή στην τάξη. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να προωθήσετε την αποδοχή και την ένταξη των Αυτιστικών μαθητών σας.

Πώς να προωθήσετε την αποδοχή και την ένταξη του αυτισμού στην τάξη

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ερευνα τη συνδέει με διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών

Νέα έρευνα συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πυρκαγιές και αυτοκίνητα, ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από τα επίσημα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας αέρα, συνδέεται με διαφορές στους εγκεφάλους των παιδιών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Developmental Cognitive Neuroscience».

Γαλλία: Τα μάτια των παιδιών δεν προστατεύονται επαρκώς από τα φώτα LED που περιέχονται σε παιχνίδια

Το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια των παιχνιδιών δεν εγγυάται την προστασία των ματιών των παιδιών, ενώ ορισμένα LED, ενσωματωμένα κυρίως σε λούτρινα παιχνίδια, μπορούν να επηρεάσουν τον αμφιβληστροειδή τους και να διαταράξουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς, εκτιμούν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκφράζοντας την επιθυμία να αναθεωρηθούν οι κανόνες ασφαλείας.

Ευρώπη: Τρία στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη

Τρία στα τέσσερα μικρά παιδιά στην Ευρώπη αφιερώνουν πολύ χρόνο στην οθόνη, ενώ δεν κοιμούνται και δεν κινούνται αρκετά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με νέα παγκόσμια ανάλυση.

Νέο τμήμα για παιδιά με αναπηρία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Ένα νέο καινοτόμο τμήμα μουσικής που απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φιλοδοξεί να προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη της μουσικής, μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Πιερρακάκης: 1.000 μόνιμοι διορισμοί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Για έμπρακτη τήρηση της δέσμευσης για στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας κατά τη σημερινή, έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων 1.000 μόνιμους διορισμούς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σχολεία: Υποχρεωτικά τρεις ασκήσεις ετοιμότητας για το σεισμό μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τα καλά με τους μαθητές να έχουν μπει στις σχολικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται οι διευθυντές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην υλοποίηση μέτρων στο πλαίσιο εφαρμογής οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Θεσσαλονίκη: Έξαλλοι θεατές ανεβαίνουν στη σκηνή και σταματούν οι ίδιοι το μπούλινγκ

Μία «κουρτίνα» ανοίγει επιτρέποντας σε «εξωσχολικά» άτομα να παρακολουθήσουν την καθημερινότητα των παιδιών σε ένα γυμνάσιο. Βλέπουν πώς οι εντάσεις εξελίσσονται σε περιστατικά βίας, τα οποία παρασύρουν ακόμη και όσους δεν είχαν πρόθεση να εμπλακούν.

Σκοποβολή: Παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στο σκητ ο Παναγιώτης Γεροχρήστος


Θεσσαλονίκη: Βιωματικό Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας στο Βαφοπούλειο

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο προσκαλεί εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να δηλώσουν συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο φιλαναγνωσίας για την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό στο σχολείο και στην κοινότητα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Χειλεανάγνωση

Η χειλεανάγνωση είναι η ικανότητα κατανόησης της ομιλίας με την προσεκτική παρακολούθηση των μορφών των χειλιών και των κινήσεων της γλώσσας και του προσώπου του ομιλητή.

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα patterns σχέδια των χειλιών στις λέξεις με τις οποίες έρχονται συχνά σε επαφή. Τα περισσότερα κωφά παιδιά προσπαθούν να διαβάζουν τα χείλη όταν επικοινωνούν με άτομα που χρησιμοποιούν τον προφορικό λόγο.

Σχολεία: Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές του Λυκείου στο α' τετράμηνο

Τρόπος αξιολόγησης και εξέτασης των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των τετραμήνων

Ο νέος νόμος ορίζει ότι ο βαθμός τετραμήνου στα Γενικά Λύκεια προκύπτει από τη συνεκτίμηση της προφορικής βαθμολογίας και της γραπτής επίδοσης.

AI: Χρήσιμη - αλλά και επικίνδυνη για τα παιδιά;

Τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη. Τους προτείνει βίντεο, τους λέει αστεία, δημιουργεί παραμύθια ή φωτογραφίες όταν της το ζητήσουν.Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών παιδιών. Οι φωνητικοί βοηθοί παίζουν ραδιοφωνικά έργα για τα μικρά κατόπιν αιτήματος ή λένε αστεία.

Επιστήμη: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Καλιφόρνια: Απαγορεύονται από τα σχολεία τρόφιμα που συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες

Ένα άνευ προηγουμένου νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Καλιφόρνια, το οποίο απαγορεύει σε σχολεία της αμερικανικής πολιτείας ένα πλήθος από τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, όπως δημητριακά, παγωτά, ροφήματα, ζαχαρωτά, γαριδάκια και ζελεδάκια. Ο νέος νόμος (California School Food Safety Act) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει πάνω από 6,3 εκ. μαθητές διαφορετικών ηλικιών από 10.000 σχολεία κάθε βαθμίδας.

Βία ανηλίκων: Μέχρι τέλος της εβδομάδας η ενεργοποίηση του Safe Youth – Τιμωρητικά τα υπόλοιπα μέτρα

Η βία ανηλίκων κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, με τα διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως να προκαλούν προβληματισμό και ερωτήματα με βασικότερο το πώς γεννιούνται τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι άσχετες όπως πολλοί επισημαίνουν και από το γεγονός ότι το σχολείο γίνεται όλο και πιο εχθρικό για τα παιδιά.

Σχολεία: «Βροχή» οι αποβολές στους μαθητές για χρήση κινητού

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε σε συνέντευξη του για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του υπουργείου Παιδείας για το μπούλινγκ. Έδωσε δε μία πρώτη εικόνα για τις αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr , καθώς επίσης και για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης χρήσης κινητών στις αίθουσες των σχολείων.

Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται μωρά, παιδιά και έφηβοι για να έχουν καλή ανάπτυξη και υγεία

Ο ποιοτικός ύπνος είναι από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός, το σώμα, το δέρμα και το πνεύμα για να λειτουργήσουν καλά. Δεν είναι τυχαίο που η έλλειψή του υποδηλώνει διάφορες διαταραχές ψυχικές και σωματικές. Όμως, πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται κανείς;

Παράταση εγγραφών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού - Ευόσμου

Παράταση εγγραφών ισχύει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού-Ευόσμου για τη συμπλήρωση κενών θέσεων Α΄ κύκλου σπουδών, τον Οκτώβριο 2024, καθημερινά 17:00-20:00.

Τα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» (Σ.Δ.Ε.) είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σύλλογος Ηλιαχτίδα: Δραστηριότητες για τα παιδιά με Αναπηρία (Κοζάνη)

Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του για τις δραστηριότητες για τα παιδιά με Αναπηρία :
  • στο Σπίτι της ηλιαχτίδας 6:00 με 9:00 κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το απόγευμα με δημιουργική απασχόληση. ( εξόδους, κατασκευές, παιχνίδια, μαγειρέματα, κλπ)
  • Ομάδα στίβου. ( ΤΡΙΤΗ 18:00 με 19:30, ΠΕΜΠΤΗ 18:00 με 19:30 )

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ρουτίνες για ήρεμα πρωινά

Το να φτάσει κανείς εγκαίρως στο σχολείο απαιτεί κορυφαίες εκτελεστικές λειτουργίες, καλή διαχείριση του χρόνου και συγκέντρωση. Αυτό εξηγεί τα καθυστερημένα πρωινά του παιδιού σας. Δείτε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν οι ρουτίνες, τα σνακ πριν τον ύπνο και ένα αξιόπιστο ξυπνητήρι!

Κινητά: Η συναισθηματική εξάρτηση των νέων και η απαγόρευση στα σχολεία

Η προσπάθεια του 15χρονου Νίκου να αποτοξινωθεί από τα παιχνίδια και τα social media -Τι λένε μαθητές για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία.

«Μαμά, θέλω να απεξαρτηθώ από το κινητό, βοήθησέ με…». Η 50χρονη Μαρίνα κοίταξε έκπληκτη τον έφηβο γιο της ο οποίος, πολύ σοβαρός, μπαίνοντας στο σπίτι απο το σχολείο, άφησε την τσάντα του κάτω και έστρεψε το χέρι του προς την πλευρά της. Ο 15χρονος Νίκος κρατούσε το κινητό του.

Σχολεία: Νέο ΦΕΚ με τροποποίηση στην προηγούμενη απόφαση για τις σχολικές εκδρομές

Με το ΦΕΚ 5435/27-9-2024 "Τροποποίηση της υπό στοιχεία 102791/ΓΔ4/ 10-09-2024 κοινής απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, στις αργίες, στις διακοπές, στις εγγραφές, στις μετεγγραφές, στη φοίτηση, στις απουσίες, στα παιδαγωγικά μέτρα, στον χαρακτηρισμό της διαγωγής και στην οργάνωση των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" τροποποιήθηκε η απόφαση περί υποχρεωτικής περικοπής εκδρομών και αργιών ακόμη κι αν έχει γίνει τηλεκπαίδευση.

Ημερίδα: «Ενισχύοντας την συμπερίληψη στις δημοκρατικές διαδικασίες» (Κομοτηνή, 11/1/2024)

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», σε συνεργασία με την System and G, η οποία θα λάβει χώρα στην Κομοτηνή στις 11 Οκτωβρίου 2024, με θέμα «Ενισχύοντας την συμπερίληψη στις δημοκρατικές διαδικασίες». 

Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία 10ετία

Ο αριθμός των παιδιών τα οποία αναζήτησαν θεραπεία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων στις ΗΠΑ για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 170% από το 2012 ως το 2023, σύμφωνα με έρευνα σε δύο μεγάλα αμερικανικά παιδιατρικά νοσοκομεία, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, στο Ορλάντο της Φλόριντας.

Snus: Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης – Η νέα εθιστική μόδα που απειλεί τη νεολαία

Μια νέα, ανησυχητική τάση έχει εμφανιστεί στις σχολικές αυλές, με τη χρήση στικ νικοτίνης, γνωστά και ως «σνουζ» (snus). Αυτά τα προϊόντα, που έχουν κερδίσει έδαφος κυρίως μεταξύ των ανηλίκων, περιέχουν νικοτίνη, μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νικοτίνη, όταν καταναλωθεί σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, ζάλη και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα.

Τα προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε ή να αγνοούμε

Κάθε ηλικιακό στάδιο ενός παιδιού συνοδεύεται από τις δικές του προκλήσεις – για παράδειγμα, στη νηπιακή ηλικία, όταν δεν είναι ακόμα σε θέση να ελέγξει τα συναισθήματά του, τα tantrums, τα ξεσπάσματα θυμού, είναι αρκετά κοινά και θεωρούνται φυσιολογικά. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι μια συμπεριφορά απαιτεί την προσοχή μας, την παρέμβασή μας και, ίσως, τη συνεργασία μας με κάποιον ειδικό;

Σκάκι: Το «σπορ» όπου διαπρέπουν τα παιδιά-θαύματα

Ο τίτλος του «γκραν μάστερ» (grandmaster) στο σκάκι παραπέμπει στην τελειότητα και στην εμπειρία ενός παίκτη που έχει κατακτήσει το παιχνίδι σε όλες τις διαστάσεις του. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1838 για να περιγράψει τον 51χρονο βρετανό σκακιστή Γουίλιαμ Λιούις, μετά από πολλά χρόνια επιτυχίας. 

Άποψη: Ρέα Βιτάλη - Γονείς, σηκωθείτε!

Ακόμα το στομάχι μου είναι ανακατεμένο. Μάχη εναντίον μιας 14χρονης. Και την επομένη, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο περιστατικό. Τόση βία. Τόσο φρικώδες υπερθέαμα βίας. Μπορώ να ανασύρω από τη βαθιά μνήμη μου σκηνές άγουρων αγοριών να παλεύουν. Πόσο εύκολο το είχαν. Με ξάφνιαζε το πλάκωμα (έτσι το ονόμαζαν, «πλακώθηκαν»)… Λες και ξεφύτρωνε κάπου μέσα τους το πρωτόπλαστο, του άνδρα που θα πάλευε, θα κυνηγούσε για την τροφή… 

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό κατασκεύασαν μαθητές Λυκείου – Κατέκτησαν την κορυφή σε διεθνή διαγωνισμό του MIT

Ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, σχεδιασμένο από τρεις μαθητές από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων στο Μαρούσι, κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό Race Car Challenge, που διοργανώθηκε στο MIT από το Beaver Works Summer Institute (BWSI) στη Βοστώνη.

Βασίλης Χειρδάρης: «Η κοινωνικοποίηση των παιδιών θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος της πολιτείας»