Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

"Αόρατοι" πολίτες τα άτομα με νοητική αναπηρία

Οι δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα στην συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία, και ιδιαίτερα με νοητική αναπηρία, στα κοινά, ακόμα και στο δικαίωμα ψήφου τους, αναδείχθηκαν το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου κατά την εκδήλωση του προγράμματος Empowering Inclusive Democracy (EID) που διοργάνωσε η System and G, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής. 

Το πρόγραμμα EID, προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, εστιάζοντας στη στήριξη ατόμων που παραμένουν εκτός των εκλογικών διαδικασιών, όπως τα άτομα με νοητική αναπηρία, για αυτό και την Παρασκευή συμμετείχαν άνθρωποι από χώρους της πολιτικής αλλά και του αναπηρικού κινήματος, μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής κ. Ελεονώρα Μελέτη, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Γιάννης Λυμβαίος, Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. 

Αυξάνεται η προσβασιμότητα στις δημοκρατικές διαδικασίες 

Όπως τόνισε ο κ. Αργύρης Χούλιας από την System & G, το πρόγραμμα EID έχει συνολική διάρκεια 24 μηνών με αντίστοιχες δράσεις σε Πορτογαλία, Ρουμανία και Λετονία, με στόχο να αυξήσουν την προσβασιμότητα στις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Για αυτό και είναι πολύ χαρούμενοι που το πρόγραμμα ξεκινά από την Κομοτηνή, που είναι Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, και έχει βραβευτεί πολλές φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα προσβασιμότητας, με την εκδήλωση αυτή να αποτελεί το έναυσμα για να έχουν επιτυχία στις δράσεις του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια. 

Με αυτή την εκδήλωση άλλωστε, θίγουν ένα θέμα που αφορά άμεσα τους ωφελούμενους του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι», σημείωσε ο Διοικητικός Διευθυντής του Συλλόγου κ. Ηλία Ποιμενίδης, τονίζοντας πως ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές ρυθμίσεις για το δικαίωμα ψήφου για άλλους τύπους αναπηρίας, στη νοητική αναπηρία υπάρχουν ιδιαιτερότητες και βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα από την πολιτεία ώστε να είναι εφικτή η ψήφος τους. 

Σε μια στιγμή που υπάρχουν κινήσεις ώστε άτομα με νοητική αναπηρία να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σημαντικό να υπάρχει και η δυνατότητα ψήφου στα άτομα με νοητική υστέρηση. 

Δημιουργώντας «αόρατους» πολίτες 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, που τόνισε πως το θέμα της είναι πολύ σημαντικό για τα ΑμεΑ, για την κοινωνία ολόκληρη και την πολιτική. 

Και αυτό γιατί έχει να κάνει με την αφάνεια στην οποία βρίσκονται γενικότερα τα άτομα με αναπηρίες, όσο και ειδικότερα με νοητική αναπηρία. Η μη ένταξη και συμπερίληψη στην πολιτική ζωή του τόπου, ανέφερε, τους καθιστά «αόρατους» πολίτες σε όλα τα επίπεδα. 

Αυτό έχει να κάνει τόσο με τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης, μια λάθος κατά τον ίδιο αντίληψη ότι άλλοι πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για αυτούς, χωρίς κανένας να λαμβάνει υπόψη τι θέλει το ίδιο το άτομο, που σημαίνει πως δεν είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα. 

Ένα άτομο με νοητική αναπηρία, από τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη δικαστική συμπαράσταση, έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, γιατί δεν μπορεί να πάει να ψηφίσει, μιας και δεν είναι εγγεγραμμένο σε κάποιο εκλογικό κατάλογο, ή ακόμα και αν μπορεί να πάει να ψηφίσει, δεν του επιτρέπεται να προχωρήσει, ή πολλές φορές έχουμε το φαινόμενο να μην μπορεί να επιλέξει με ποιον θα μπει στο παραβάν, για να τον βοηθήσει να ψηφίσει, και μπαίνει μαζί ο δικαστικός επιμελητής, και όχι κάποιος γονέας ή έμπιστο άτομο. 

Άλλα προβλήματα, που αφορούν όλα τα ΑμεΑ, είναι η προσβασιμότητα των χώρων, όπου έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως το σημαντικότερο βήμα για την πρόσβαση στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία ήταν η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. 

Πίεση για την προσαρμογή της νομοθεσίας 

Το πρόβλημα που υπάρχει όμως με τη δικαστική συμπαράσταση, όπου έχουν πλήρη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, συναντάται σε όλη την Ευρώπη, και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίζει να προσαρμόζονται οι νομοθεσίες των χωρών, ώστε να ανακτήσουν αυτό το δικαίωμα. 

Στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από μεγάλο αγώνα της ΕΣΑμεΑ, έχουν καταφέρει να δημιουργηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μια ομάδα εργασίας, που θα επεξεργαστεί την αλλαγή όλου του νομικού πλαισίου της νομικής συμπαράστασης, δίνοντας μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα στα άτομα με νοητική αναπηρία να ψηφίσουν. 

Άλλωστε με την θέσπιση του εκλογικού δικαιώματος για όλους τους πολίτες άνω των 17, έχει δημιουργηθεί ένα οξύμωρο, τόνισε ο κ. Λυμβαίος, μιας και η δικαστική συμπαράσταση ξεκινά από τα 18 έτη για το άτομο με νοητική αναπηρία. Αυτό σημαίνει πως το άτομο αυτό μπορεί να ψηφίσει από τα 17 μέχρι τα 18 του χρόνια, αν γίνουν σε αυτό το διάστημα εκλογές, ένα χρόνο μετά όμως δεν μπορεί, γιατί έχει πλέον δικαστική συμπαράσταση. 

«Είναι ένα ύψιστης σημασίας θέμα, και οι διεθνείς συμβάσεις είναι ξεκάθαρες πως θα πρέπει να δίνεται στα άτομα με αναπηρία η δυνατότητα και να γίνεται με κάθε τρόπο που είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες της αναπηρίας κάθε ατόμου» κατέληξε.

Πηγή : paratiritis-news.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου