Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ανησυχία για τη βία μεταξύ ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: 395 συλλήψεις σε 8 μήνες

Βίντεο με ξυλοδαρμούς, επιθέσεις και απειλές, ραντεβού μέσω social media για ενέδρες έξω και μέσα σε σχολεία. Δράστες και θύματα σε όλες τις περιπτώσεις ανήλικοι.

Τελευταία περιστατικά στη Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία 13χρονης από την Ευκαρπία, την οποία όχι μόνο χτύπησαν αλλά την εξανάγκασαν, προκειμένου να την αφήσουν να φύγει, να καπνίσει τσιγάρο με κάνναβη, η επίθεση που δέχθηκαν 16χρονος και η 14χρονη φίλη του στην Πολίχνη καθώς και ο ξυλοδαρμός 16χρονου από τρεις συνομήλικούς του του στην περιοχή του Φοίνικα, όταν αρνήθηκε να μεσολαβήσει για να λύσουν τις διαφορές τους με έναν φίλο του.

Διαβάστε:

Οι υποθέσεις σοκάρουν και τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 34% οι συλλήψεις ανηλίκων, δηλαδή μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Η συντριπτική πλειονότητα των ανήλικων δραστών είναι ηλικίας 15 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει η Voria.gr για τη Θεσσαλονίκη, το 8μηνο του 2024 οι αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν 673 ανήλικους δράστες (οι 632 μεταξύ 15-18 ετών, οι 41 κάτω των 14 ετών), ενώ έβαλαν χειροπέδες σε 395 μαθητές. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 είχαν καταγραφεί 552 δράστες, (οι 38 ήταν έως 14 ετών), ενώ είχαν προχωρήσει σε 294 συλλήψεις (έως 18 ετών).

Οι κατηγορίες για τις υποθέσεις αυτές και τις δύο χρονιές αφορούν κυρίως ναρκωτικά, κλοπές, περί όπλων, σωματικές βλάβες, ενδοοικογενειακή βία, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, φθορές ξένης περιουσίας και άλλα αδικήματα.


Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν αυξηθεί και οι εβδομαδιαίες στοχευμένες δράσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο έτος από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης σε περιοχές που δραστηριοποιούνται ανήλικοι, που οδηγούν και στον εντοπισμό περισσότερων παραβατικών συμπεριφορών. Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει πρόβλημα της παραβατικότητας ανηλίκων. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζεται, στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις με οργανωμένες συμμορίες ανηλίκων.

Να σημειωθεί ότι κατά τους ελέγχους της ΕΛΑΣ χαρτογραφούνται οι κινήσεις ανηλίκων και τα στοιχεία που συλλέγονται αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης, αξιοποίησης και διερεύνησης για τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων σε περιοχές όπου διαπιστώνεται συσσώρευση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή «Safe.YOUth», με την οποία ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες. Το «Safe Youth» παρέχει ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: 12-15, 15-18, και 18+. Το περιεχόμενο καλύπτει θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η παραβατικότητα, καθώς και ζητήματα ισότητας και ρατσισμού. Η εφαρμογή επιτρέπει τη λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Το κουμπί πανικού, το My Button, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου