Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: 21.039 μαθητές συντονίστηκαν για την ταυτόχρονη παροχή πρώτων βοηθειών - Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ

Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ ή αλλιώς τεχνητής αναζωογόνησης από μαθητές και μαθήτριες καταγράφηκε το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές.

Μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν στον αύλειο χώρο του Mediterranean Cosmos και συντονίστηκαν μέσω διαδικτύου με συμμαθητές και συμμαθήτριές τους από 305 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη τη χώρα πραγματοποιώντας ταυτόχρονα ΚΑΡΠΑ σε ομοιώματα που είχαν μπροστά τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές συνολικά ο αριθμός των παιδιών έφτασε τις 21.039, γεγονός που σηματοδοτεί πανελλήνιο ρεκόρ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι η γνώση τεχνητής αναπνοής και η χρήση απινιδωτή μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα λεπτά σε έναν άνθρωπο που έχει υποστεί ανακοπή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες της Οργάνωσης πραγματοποίησαν σε ρεαλιστικό χρόνο μπροστά στους μαθητές και τις μαθήτριες τη διαδικασία παροχής πρώτων βοηθειών. Το σενάριο έλεγε πως μια γυναίκα κατέρρευσε ξεφνικά, ενώ βρισκόταν στον αύλειο χώρο του εμπορικού κέντρου.

Άμεσα οι δύο ανανήπτριες έσπευσαν κοντά στη γυναίκα και ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ σε συνδυασμό με τη χρήση του φορητού απινιδωτή που υπήρχε στο σημείο. Μετά από μια αγωνιώδη προσπάθεια κατάφεραν να επαναφέρουν τη λειτουργία της καρδιάς μέχρι και να επανέλθει η γυναίκα, μέχρι να φτάσει στο σημείο ασθενοφόρο και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει κάθε 45 δευτερόλεπτα μια ανακοπή και 700.000 καρδιές σταματούν κάθε χρόνο.

Οι άνθρωποι του Kids Saves Lives σημειώνουν πως όταν συμβεί μια ανακοπή ο χρόνος είναι πολύτιμος καθώς μέσα 3-5 λεπτά ξεκινούν βλάβες στον εγκέφαλο, άρα ο χρόνος αναμονής ασθενοφόρου είναι πολύτιμος και χρειάζεται άμεσα να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν περιπτώσεις ανθρώπων που σώθηκαν χάρη στην άμεση χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ, μέσα από τις αφηγήσεις συγγενών τους.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ανέφερε πως πραγματοποιούνται σεμινάρια επιμόρφωσης μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ τοποθετούνται και απινιδωτές σε σχολικές μονάδες.

Στη λήξη της ενημερωτικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κλήρωση για 100 απινιδωτές που θα τοποθετηθούν σδε ισάριθμα σχολεία.


Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου